Justitie

Colecția Dinu și Sevasta Vintilă, din Topalu, „pe masa“ judecătorilor gălățeni. Se așteaptă raportul expertizei

 
  • Ultima înfățișare în cauză s-a desfășurat în luna iunie, când magistrații au amânat procesul, pentru lipsa raportului de expertiză dispus de către instanță.
  • Specialistul desemnat pentru evaluarea stării tablourilor esteAlexandrina Cuțui, expert restaurator pictură din cadrul Muzeului Bucovinei.
  • Cazul privind colecția Muzeului din Topalu a ajuns în atenția justiției în urmă cu mai bine de zece ani.
Vicepreședintele Curții de Apel Galați, magistratul Doru Benescu, alături de colega sa de complet, judecătoarea Irina Alexandra Boldea, vor deschide mâine, din nou, dosarul ce vizează colecția de artă Dinu și Sevasta Vintilă, a Muzeului din Topalu.
Ultima înfățișare în cauză s-a desfășurat în luna iunie, când magistrații au amânat procesul, pentru lipsa raportului de expertiză dispus de către instanță.
Expertiza este efectuată asupra tablourilor ce compun colecția, expertul desemnat în acest sens fiind Alexandrina Cuțui, expert restaurator pictură din cadrul Muzeului Bucovinei.

Tablourilor nu ar fi fost conservate în condiții optime

Cazul privind colecția Muzeului din Topalu a ajuns în atenția justiției în urmă cu mai bine de zece ani. Totul a început când Mario Vintilă, reclamant în prezenta cauză, le-a solicitat judecătorilor să dispună revocarea donației făcute muzeului de către doctorul Gheorghe Vintilă, în anii 1960.
În susținerea cererii sale, printre alte argumente, Mario Vintilă a invocat faptul că tablourile nu ar fi conservate în condiții optime în Muzeul din Topalu.
Inițial, cazul s-a aflat pe rolul instanțelor constănțene, însă, după ce Curtea Supremă a decis de mai multe ori rejudecarea procesului, Mario Vintilă s-a hotărât să ceară strămutarea la altă instanță.
Cererea sa a fost înaintată Înaltei Curți de Casație și Justiție a României, iar magistrații instanței supreme au decis să o admită. Așa se face că dosarul a ajuns pe rolul Curții de Apel Galați.
Expertul desemnat să întocmească noua expertiză, Alexandrina Cuțui, a fost stabilit, prin tragere la sorți, în urmă cu aproape un an, în luna octombrie 2019.
După mai multe amânări pe fondul lipsei raportului de expertiză, rămâne de văzut dacă cercetarea judecătorească va putea avansa la termenul de mâine.

Citește și:

O nouă înfăţişare în procesul pentru Colecţia Dinu şi Sevasta Vintilă din Topalu Ce solicita Gheorghe Vintilă în actul prin care a donat cele peste 200 de tablouri 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Donație de circa două milioane de euro Colecția Dinu și Sevasta Vintilă, miza lui Mario Vintilă. Ce s-a întâmplat în proces

21 Sep 2020 762

Colecția Dinu și Sevasta Vintilă, în continuare cu o situație incertă în instanță. Ce s-a decis la Curtea de Apel Galați

29 Jun 2020 416

Colecția Dinu și Sevasta Vintilă, în continuare cu o situație incertă în instanță. Ce s-a decis la Curtea de Apel Galați

27 Jun 2020 993

Lupta pentru Colecția Dinu și Sevasta Vintilă. Lipsește expertiza. Cazul, în atenția vicepreședintelui Curții de Apel Galați

05 Jun 2020 1144

Procesul privind Colecția Dinu și Sevasta Vintilă, repus pe rol. Ce se va discuta la următorul termen

29 May 2020 1446

Ce au decis judecătorii gălățeni în procesul pentru Colecția Dinu și Sevasta Vintilă, din Topalu

07 May 2020 648

Nu s-a finalizat expertiza pentru Colecţia Dinu şi Sevasta Vintilă. Ce a decis instanţa

06 Mar 2020 559

Lupta pentru Colecţia Dinu şi Sevasta Vintilă. Mâine ar putea fi prezentat raportul expertizei

03 Mar 2020 792

13 februarie - ziua de care ar putea depinde soarta Colecţiei Dinu şi Sevasta Vintilă, a Muzeului din Topalu

27 Jan 2020 1712

Procesul pentru Colecţia Dinu şi Sevasta Vintilă. Se efectuează expertiza asupra tablourilor

07 Jan 2020 1035

Tablourile de la Topalu, supuse expertizei

06 Nov 2019 832

Cazul Colecţiei Dinu şi Sevasta Vintilă - se discută despre expertiză

04 Nov 2019 678

Cerere de recuzare admisă Experţi noi în procesul pentru Colecţia Dinu şi Sevasta Vintilă

23 Oct 2019 744

O nouă înfăţişare în procesul pentru Colecţia Dinu şi Sevasta Vintilă din Topalu Ce solicita Gheorghe Vintilă în actul prin care a donat cele peste 200 de tablouri

21 Oct 2019 1231

Soarta Colecţiei Dinu şi Sevasta Vintilă, din nou în atenţia judecătorilor gălăţeni

07 Oct 2019 788