Colectiv Antonina Radu și George Matei nu au înțeles importanța prevenirii unor situații de urgență (rechizitoriu)

Antonina Radu și George Matei, ofițerii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) București-Ilfov, care ar fi trebuit să sancționeze neregulile constatate în clubul Colectiv, nu au înțeles importanța prevenirii unor situații de urgență, potrivit rechizitoriului prin care cei doi au fost trimiși în judecată de procurorii DNA, informează Agerpres.

„Cei doi inculpați au ignorat cu desăvârșire menirea lor de reprezentanți ai autorității statului și prin neîndeplinirea cu bună știință a îndatoririlor, dar și prin îndeplinirea unor activități contrare acestor îndatoriri. Acționând cu nepăsare și indiferență, au creat o stare de pericol permanentă asupra persoanelor fizice care au frecventat clubul Colectiv din București, având drept urmare pierderea de vieți omenești și vătămări grave ale integrității și sănătății multor persoane, implicând costuri uriașe din partea persoanelor și a statului, totul și pentru că cei doi inculpați ofițeri nu au înțeles rolul important al prevenirii unor situații de urgență, dezastruoase, prevăzute și reglementate expres în actele normative", se arată în rechizitoriu, conform Agerpres.

Procurorii au apreciat că funcțiile deținute de inculpați - inspectori de prevenire în cadrul ISU București-Ilfov - implicau în primul rând respectarea și aplicarea legii, susținerea interesului public și punerea în prim plan a siguranței cetățenilor.

„Inculpații au acționat însă total opus acestor obligații și prin acțiunile lor nu au făcut nimic altceva decât să asigure posibilitatea obținerii de către SC Colectiv Club SRL București a unui profit comercial, reținut în cauză ca fiind un folos necuvenit, prin desfășurarea unor activități în afara cadrului legal, și să creeze premisele unei stări de pericol ale cărei consecințe s-au dovedit dezastruoase și au zguduit întreaga comunitate internă și internațională", se precizează în rechizitoriu.

Conform aceleiași surse, modul în care au acționat inculpații a fost de natură să creeze un sentiment general de insecuritate socială. Consecința a fost o alterare a încrederii în posibilitatea pompierilor de a oferi cetățenilor garanția că pot trăi în siguranță și că au libertatea de a alege locurile pe care vor să le frecventeze, fără teama că viețile le sunt puse în primejdie.

„Prin funcțiile deținute de inculpați (...) și ținând seama și de calitatea de militari în activitate (...) în cadrul unei instituții a statului care se bucură de mare încredere în rândul cetățenilor și cu atribuții exprese în apărarea vieții și a bunurilor, aceștia erau învestiți cu exercițiul autorității publice în domeniul situațiilor de urgență și trebuiau să-și îndeplinească în mod exemplar atribuțiile de serviciu ce le-au fost stabilite (...), astfel încât fiecare cetățean să aibă convingerea că îi sunt ocrotite în permanență drepturile și interesele", se menționează în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA.

Procurorii militari din DNA au dispus trimiterea în judecată, în dosarul Colectiv, a Antoninei Radu și a lui George Petrică Matei, la data faptelor ofițeri-inspectori de prevenire cu gradul de căpitan în cadrul ISU București-Ilfov.

Ei sunt acuzați de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, și uzurpare a funcției, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Rechizitoriul în acest dosar a fost refăcut în urma unei decizii luate de Curtea Militară de Apel în luna februarie a acestui an.

Potrivit DNA, până în prezent, în cauză s-au constituit părți civile 248 de persoane care au formulat pretenții civile ce se ridică la sume de aproape 212,5 milioane euro și peste 51,2 milioane lei. 



Sursa foto: activenews.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Editorial Constanța, orașul sensurilor unice... fără sens

22 Mar 2024 714

Teatrul de Stat Constanța cumpără Toyota Rav4 Hybrid AWD Dynamic!

07 Mar 2024 478

Teatrul de Stat Constanța cumpără Toyota Rav4 Hybrid AWD Dynamic!

07 Mar 2024 419

IPJ ClujEvaluarea activităților

01 Mar 2024 369

Este oficial! Club Sportiv Universitar Neptun Constanța, radiat!

25 Feb 2024 974

Garda de Mediu Județul Constanța, pe locul al doilea pe țară în activitatea de mediu pentru 2023

17 Feb 2024 610

IPJ Sibiu Evaluarea activității Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu în anul 2023

16 Feb 2024 346

#ConstanțaEsteBine Valul 2 de energie – partea întâi – ziua 10 4 februarie 2024 Zi de duminică, cu prezență și conexiune interioară profundă

04 Feb 2024 657

Ciolacu Rana lăsată de Holocaust în mentalul colectiv românesc poate fi tratată doar prin asumare onestă și promovarea adevărului istoric

27 Jan 2024 625

Federația SANITAS din România a demarat procedurile pentru declanșarea conflictului colectiv de muncă

09 Jan 2024 679

Mesajul președintelui României cu prilejul Anului Nou „Finalul de an este și o bună ocazie pentru a privi spre viitor cu optimism și încredere“ (VIDEO)

31 Dec 2023 980

Tradiții pentru ultima zi din an. Alimente specifice în noaptea de Revelion pentru a atrage norocul

31 Dec 2023 887

De la 1 ianuarie 2024 Volum colectiv al Sesiunii Internaționale de Comunicări Cultural-Științifice „Realism și alegorie în creația artistică” la Muzeul de Artă Constanța

20 Dec 2023 697

SANITAS declanșează conflictul colectiv de muncă după ce negocierile cu Guvernul României au eșuat

14 Dec 2023 604

UPDATE Protest spontan al grefierilor la Curtea de Apel Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

08 Dec 2023 2364