Justitie

Colectiv Antonina Radu și George Matei nu au înțeles importanța prevenirii unor situații de urgență (rechizitoriu)

Antonina Radu și George Matei, ofițerii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) București-Ilfov, care ar fi trebuit să sancționeze neregulile constatate în clubul Colectiv, nu au înțeles importanța prevenirii unor situații de urgență, potrivit rechizitoriului prin care cei doi au fost trimiși în judecată de procurorii DNA, informează Agerpres.

„Cei doi inculpați au ignorat cu desăvârșire menirea lor de reprezentanți ai autorității statului și prin neîndeplinirea cu bună știință a îndatoririlor, dar și prin îndeplinirea unor activități contrare acestor îndatoriri. Acționând cu nepăsare și indiferență, au creat o stare de pericol permanentă asupra persoanelor fizice care au frecventat clubul Colectiv din București, având drept urmare pierderea de vieți omenești și vătămări grave ale integrității și sănătății multor persoane, implicând costuri uriașe din partea persoanelor și a statului, totul și pentru că cei doi inculpați ofițeri nu au înțeles rolul important al prevenirii unor situații de urgență, dezastruoase, prevăzute și reglementate expres în actele normative", se arată în rechizitoriu, conform Agerpres.

Procurorii au apreciat că funcțiile deținute de inculpați - inspectori de prevenire în cadrul ISU București-Ilfov - implicau în primul rând respectarea și aplicarea legii, susținerea interesului public și punerea în prim plan a siguranței cetățenilor.

„Inculpații au acționat însă total opus acestor obligații și prin acțiunile lor nu au făcut nimic altceva decât să asigure posibilitatea obținerii de către SC Colectiv Club SRL București a unui profit comercial, reținut în cauză ca fiind un folos necuvenit, prin desfășurarea unor activități în afara cadrului legal, și să creeze premisele unei stări de pericol ale cărei consecințe s-au dovedit dezastruoase și au zguduit întreaga comunitate internă și internațională", se precizează în rechizitoriu.

Conform aceleiași surse, modul în care au acționat inculpații a fost de natură să creeze un sentiment general de insecuritate socială. Consecința a fost o alterare a încrederii în posibilitatea pompierilor de a oferi cetățenilor garanția că pot trăi în siguranță și că au libertatea de a alege locurile pe care vor să le frecventeze, fără teama că viețile le sunt puse în primejdie.

„Prin funcțiile deținute de inculpați (...) și ținând seama și de calitatea de militari în activitate (...) în cadrul unei instituții a statului care se bucură de mare încredere în rândul cetățenilor și cu atribuții exprese în apărarea vieții și a bunurilor, aceștia erau învestiți cu exercițiul autorității publice în domeniul situațiilor de urgență și trebuiau să-și îndeplinească în mod exemplar atribuțiile de serviciu ce le-au fost stabilite (...), astfel încât fiecare cetățean să aibă convingerea că îi sunt ocrotite în permanență drepturile și interesele", se menționează în rechizitoriul întocmit de procurorii DNA.

Procurorii militari din DNA au dispus trimiterea în judecată, în dosarul Colectiv, a Antoninei Radu și a lui George Petrică Matei, la data faptelor ofițeri-inspectori de prevenire cu gradul de căpitan în cadrul ISU București-Ilfov.

Ei sunt acuzați de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, și uzurpare a funcției, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Rechizitoriul în acest dosar a fost refăcut în urma unei decizii luate de Curtea Militară de Apel în luna februarie a acestui an.

Potrivit DNA, până în prezent, în cauză s-au constituit părți civile 248 de persoane care au formulat pretenții civile ce se ridică la sume de aproape 212,5 milioane euro și peste 51,2 milioane lei. 


Sursa foto: activenews.ro

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

FC Farul. Ianis Zicu, intransigent „Nu pot permite nimănui din acest colectiv să pună în pericol liniştea şi confortul echipei“

10 Sep 2019 1601

Imobil de nouă etaje, în zona Bar Melody din Mamaia. Ce a transmis Agenţia de Mediu societăţii Nitalexil SRL

26 Aug 2019 902

Decese Constanţa 23 august 2019

23 Aug 2019 821

Astăzi, Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” din Constanţa își sărbătorește comandantul

20 Aug 2019 1183

C&D Apartments Residence 2017 SRL investește într-un bloc de patru etaje în municipiul Constanța

19 Aug 2019 448

#citeșteDobrogea 91 de ani de la nașterea regretatei actrițe Marieta Mihalcea

15 Aug 2019 653

Dosarul Colectiv, azi un nou termen! Printre victime, o tânără din Constanţa

31 Jul 2019 432

Blue Bike Development SRL construieşte pe bulevardul Mamaia. Investitorul vrea să demareze consultarea publică (document)

28 Jun 2019 875

UPDATE - Mihaela Andrei, consilier local - „Ce se întâmplă în Palazu Mare mă duce cu gândul la evreii din al Doilea Război Mondial, nevoiţi să-şi părăsească locuinţele!“

28 Jun 2019 2077

Proiectul care a creat scântei în Consiliul Local Municipal Constanţa. Mărul discordiei - o investiţie imobiliară

26 Jun 2019 1315

Bloc de nouă etaje, ridicat de Nitalexil în staţiunea Mamaia

16 May 2019 1022

Petiție înaintată Prefectului Județului Constanța pentru realizarea unui sens giratoriu la intersecția DN22 cu DJ226, zona Lumina

09 May 2019 797

Undă verde de la municipalitate pentru Strolz Drilling SRL. Firma va ridica un imobil de patru etaje în Palazu Mare

24 Apr 2019 760

#citeşteDobrogea Prof. ing. Claudia Niţu, director al Liceului Energetic Constanţa, despre „Garabet Kumbetlian - Omul“

25 Mar 2019 1301

#citeșteDobrogea Conf. dr. Marin Vlada - „Prof. univ. dr. Garabet Kümbetlian, un pionier al liceelor industriale și un călăuzitor pentru tinerii cercetători“ (galerie foto+document)

23 Mar 2019 954