Justitie

Comandantul unei nave, acuzat de moartea a doi marinari. S-a constatat nulitatea urmăririi penale

Tribunalul Constanţa s-a pronunţat azi, în faza camerei preliminare, în dosarul în care comandantul navei-convoi „Linz“, aflat sub pavilion Germania, este acuzat de comiterea infracţiunii de ucidere din culpă.
 
Cauza a fost instrumentată de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi, conform cărora, pe data de 14 noiembrie 2008, inculpatul, în calitate de comandant al navei-convoi „Linz“, pe parcursul navigării, în amonte, în sectorul românesc al Dunării, zona „Dervent“, nu ar fi respectat dispoziţiile prevăzute de Regulamentul de Navigaţie pe Dunăre aplicabile în sectorul dificil de navigaţie fluvială mai sus citat (comunicarea radiotelefonică în canalul de comunicaţie destinat navigării pe fluviul Dunărea, oprirea înaintării în amonte a navei, obţinerea de informaţii din partea dispeceratului şi aşteptarea trecerii navei care naviga în aval).
 
Ca urmare a acestor acţiuni, mai spun procurorii, inculpatul ar fi manevrat greşit nava-convoi pe care o conducea, determinând astfel coliziunea acesteia cu o navă (şlep motor Andreea), sub pavilion România. Ulterior impactului, şlepul s-a scufundat, iar cei doi membri ai echipajului acestuia s-au înecat.
 
Ieri, Tribunalul Constanţa a constatat „nulitatea urmăririi penale desfăşurată în dosarul de urmărire penală 1322/P/2014 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi şi a exclus actele de urmărire penală şi probele administrate cu încălcarea dreptului efectiv la apărare şi dreptului la un proces echitabil ale inculpatului“.
 
Constată neregularitatea rechizitoriului 1322/P/2014 din 13.02.2019 emis de Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi. Dispune restituirea cauzei la Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi“, potrivit minutei judecătoreşti.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

După 10 ani de anchetă, dosarul Linz a ajuns în instanţă! Tragedie pe Dunăre. Un comandant german, judecat pentru moartea a doi români

25 Dec 2018 701