Condamnare definitivă pentru șeful de sală al unui cunoscut restaurant din Mamaia Nord! Ce le făcea clienților când nu erau atenți

  • Inculpatul avea asupra lui, în mâneca de la cămașă, un dispozitiv denumit „pisicuță”.
  • În momentul în care clientul venea la bar să plătească cu cardul, inculpatul trecea cardul prin acel dispozitiv și abia apoi îl introducea în POS și efectua plata.
  • Inculpatul a putut să copieze datele cardurilor bancare cu acel dispozitiv, întrucât POS-ul se afla pe o masă în interiorul barului și nu pe tejghea, împrejurare ce îi permitea acestuia să se întoarcă cu spatele la client și să-i copieze datele.

Trimis în judecată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul teritorial Constanța, fostul șef de sală a unui cunoscut restaurant din Mamaia Nord a fost condamnat definitiv, săptămâna trecută, la trei ani șase luni de închisoare cu executare, pentru săvârşirea infracţiunii de falsificarea instrumentelor de plată electronică, în formă continuată și efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, în formă continuată.
 
Pe scurt, inculpatul este acuzat că, în calitate se șef de sală al unui cunoscut restaurant din Constanța, lua cardurile de la clienți (în special turiști), „le trăgea pe mânecă”, având pe mână montat un dispozitiv numit „pisicuță”, copiind astfel datele de pe carduri. Ulterior, inculpatul retrăgea toți banii de pe cardurile respective. 
 

Prin intermediul unor carduri false, inculpatul a retras câteva mii de lei  

   
Prin rechizitoriul nr.201/D/P/2014 emis la data de 8.01.2016 de către D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Constanța, s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului (M.P.), de 40 de ani, din Năvodari. Magistrații au reținut, în fapt, în sarcina inculpatului că, în cursul lunii septembrie 2008 a deținut mai multe carduri  falsificate, în vederea punerii în circulație. S-a mai reținut totodată că în luna septembrie 2008, în mai multe rânduri, dar în realizarea aceleiași rezoluții infracționale, a retras câteva mii de lei.
 

Detaliat. Prima „victimă“

 
Prin rechizitoriul întocmit în cauză, procurorul a reținut că, într-unul dintre cazuri, un cetățean a mers la restaurantul unde lucra inculpatul, iar după masă i-a înmânat inculpatului cardul pentru a plăti consumația. Acesta l-a luat și s-a dus cu el la bar, însă a revenit la masă și i-a spus clinetului că nu funcționează POS-ul. După aproximativ două săptămâni, clientul în cazuă a mers din nou la acest local și a plătit consumația cu cardul, însă POS-ul i-a fost adus la masă, iar el a tastat PIN-ul fără să-și i-a nici o măsură de precauție. Ulterior, a dorit să retragă o sumă de bani de la un ATM din municipiul Constanța, operațiunea fiindu-i refuzată din lipsă de disponibil.
 

Punctul de compromitere, în restaurant

 
Urmare verificărilor efectuate și a informațiilor puse la dispoziție de reprezentanții unității bancare, clientul a aflat că de pe card i-a fost retrasă, în mai multe rânduri, suma de 3.200 lei, punctul de compromitere al instrumentului de plată electronică fiind restaurantul din Mamaia Nord. Acesta a realizat că frauda s-a comis în ziua când a plătit cu cardul și vinovat ar putea să fie șeful de sală, respectiv inculpatul.
 

Plângere din Bulgaria

 
Într-un alt caz, persoana vătămată a sesizat printr-o plângere Autoritățile judiciare din Budapesta, Ungaria, prin care reclama că în cursul lunii septembrie 2008, i-a fost retrasă de pe card, în mod fraudulos, suma de 536.463 forinți. Plângerea a fost trimisă de autoritățile judiciare din Budapesta, Ungaria către Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța, unitate de parchet care a dispus declinarea competenței de soluționare a cauzei în favoarea DIICOT Constanța.
 

4000 de lei dintr-un foc

 
Un alt turist lăsat fără bani în cont a declarat, la data de 13.09.2008, persoane necunoscute, au retras, fără acordul lui, suma de 4.000 lei, de pe cardul său. Fiind audiat, turistul a declarat că, prin aplicația Online Banking, a verificat soldul cardului, ocazie cu care a observat că îi lipsește suma de 4.000 lei. Acesta a contactat reprezentanții unității bancare care i-au comunicat că pe 13.09.2008, prin cinci operațiuni, a fost retrasă suma de 4.000 lei. Totodată, martorul a precizat că nu a înstrăinat și nu a pierdut niciodată cardul, iar codul PIN îl cunoaște numai el.
 
Cu ocazia reaudierii sale, turistul a declarat că la mijlocul lunii iulie 2008 a fost în municipiul Constanța în concediu, ocazie cu care a folosit cardul menționat mai sus la un ATM și la restaurantul (...) din Mamaia Nord, când i-a înmânat șefului de sală cardul, acesta l-a trecut prin POS și i l-a înapoiat.

 

Bani recuperați

 
Ulterior, fiind contactat telefonic de către organele de poliție din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța, pentru a fi citat, în vederea audierii, martorul a precizat că nu dorește să participe în procesul penal ca persoană vătămată sau parte civilă, întrucât și-a recuperat suma de bani retrasă în mod fraudulos și nu mai are nici un fel de pretenții.
 

Inculpatul se întorcea cu spatele la client

 

Colegii inculpatului au declarat anchetatorilor că l-au văzut de mai multe ori pe inculpat având asupra lui, în mâneca de la cămașă, un dispozitiv denumit „pisicuță”, iar în momentul în care clientul venea la bar să plătească cu cardul, inculpatul trecea cardul prin acel dispozitiv și abia apoi îl introducea în POS și efectua plata. Inculpatul a putut să copieze datele cardurilor bancare cu acel dispozitiv, întrucât POS-ul se afla pe o masă în interiorul barului și nu pe tejghea, împrejurare ce îi permitea acestuia să se întoarcă cu spatele la client și să-i copieze datele.
 
La acea vreme, ca urmare a reclamațiilor făcute de clienți, incupatului i-a fost desfăcut contractul de muncă.
 

Grad deosebit de ridicat de pericol social

 
Tribunalul Constanța, instanță investită inițial cu soluționarea dosarului, a considerat că infracțiunile săvârșite de inculpat prezintă un grad deosebit de ridicat de pericol social, având în vedere natura acestora, percepția publică despre efectele fraudei informatice, împrejurările concrete în care au fost comise, precum și actele materiale concrete ale inculpatului de săvârșire a infracțiunilor, constând în planificare și luarea măsurilor pentru a nu fi descoperit.
 

Sancționarea fermă a faptelor


În consecință, instanța a considerat că se impune sancționarea fermă a faptelor reținute în sarcina inculpatului, într-un mod care să descurajeze fenomenul, să atragă atenția posibililor alți făptuitori asupra dimensiunii răspunderii penale atrase de astfel de fapte, dar și la un nivel care să constituie o sancțiune proporțională cu infracțiunile săvârșite și cu periculozitatea inculpatului.
 

Cu executare

 
Ținând însă seama de pericolul social concret ridicat al infracțiunilor, evidențiat în primul rând de faptul că inculpatul a acționat în timpul programului de serviciu, folosindu-se de calitatea pe care o avea la locul de muncă, de mijloacele folosite la comiterea faptelor, dar și de conduita procesuală de negare a întregii activități infracționale reținute în sarcina sa prin actul de trimitere în judecată, în ciuda existenței la dosar, încă din faza de urmărire penală, a probelor temeinice care au demonstrat, fără dubiu, comiterea, cu vinovăție, a celor 6 fapte reținute în sarcina sa prin prezenta sentință, instanța a apreciat că toate aceste elemente necesită aplicarea unor pedepse cu închisoarea cu executare în regim de detenție.
 

Decizie definitivă

 
Așa cum precizam și mai sus, inculpatul a fost condamnat definitiv, săptămâna trecută, de judecătorii Curții de Apel Constanhța, la trei ani șase luni de închisoare cu executare, pentru săvârşirea infracţiunii de falsificarea instrumentelor de plată electronică, în formă continuată și efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, în formă continuată.
 
Sursa motivare: rolii.ro

Citește și
 
Lista persoanelor cercetate de DIICOT Constanța în dosarul celor 69 de percheziții

Aproape 20 de ani de închisoare în dosarul drogurilor de la Tulcea. Valoare de piață de aproximativ 300 de milioane euro

 
 
           
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Șofer din Ucraina filmat lovind cu mașina un câine în Mamaia Nord. Ce spune IPJ Constanța (FOTO+VIDEO)

22 Mar 2024 946

Imagini cu impact emoțional UPDATE. Câine rănit în urma impactului cu o mașină condusă de un ucrainean, în Constanța. Cei care au dus cățelul la veterinar cer despăgubiri (FOTO+VIDEO)

22 Mar 2024 1528

Incendiu la un apartament din Mamaia Nord, Constanța! Pompierii au intervenit

22 Mar 2024 968

Justiție Constanța Decizie de ultimă oră privind investiția W Titanic Resort SRL din Mamaia Nord!

15 Mar 2024 701

Județul Constanța Pericol în trafic! Șoferiță sub influența substanțelor interzise, depistată la volan la Năvodari

15 Mar 2024 602

APM Constanța Imobil de 9 etaje în Mamaia Nord! Documentația, depusă

15 Mar 2024 545

Justiție Constanța S-a amânat procesul privind anularea autorizației de construire emisă pentru Sofi Leader Invest SRL, în Mamaia Nord

13 Mar 2024 473

Știri Constanța Șofer băut, depistat în Mamaia Nord

04 Mar 2024 441

Firme Constanța O nouă societate deschisă la Năvodari. Iată cu ce se ocupă

02 Mar 2024 595

Justiție Constanța Ce au decis magistrații în procesul deschis de Prefectura Constanța împotriva Stely Metal SRL

29 Feb 2024 605

RAJA Constanța Se oprește apa în zonele Mamaia, Mamaia Sat și Mamaia Nord!

29 Feb 2024 554

RAJA Constanța Se oprește apa în zonele Mamaia, Mamaia Sat și Mamaia Nord!

28 Feb 2024 755

RAJA Constanța Consumatorii din zonele Mamaia Sat și Mamaia Nord, fără apă la robinete

26 Feb 2024 618

RAJA Constanța Se oprește apa în zonele Mamaia, Mamaia Sat și Mamaia Nord!

26 Feb 2024 575

RAJA Constanța anunță Se oprește apa în zonele Mamaia, Mamaia Sat și Mamaia Nord

24 Feb 2024 814