Condamnare într-un dosar instrumentat de procurorii DNA Constanţa

Trimişi în judecată de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa, Vasile Cîrjă şi Marina Travel SRL au fost condamnaţi ieri în primă instanţă.
 
Ieri, Tribunalul Constanţa a decis condamnarea SC Marina Travel SRL la pedeapsa de 16.000 lei amendă penală, reprezentând 80 zile amendă a câte 200 lei/zi. Instanţa i-a mai aplicat inculpatei SC Marina Travel SRL pedeapsa complementară a interzicerii de a participa la procedurile de achiziţii publice pe o durată de un an. „Menţine faţă de inculpata SC Marina Travel SRL măsura preventivă a suspendării procedurii de dizolvare sau lichidare a acesteia (…) pe o perioadă de 60 de zile, de la 04 02 2019 până la 04 04 2019 inclusiv. (…)“, potrivit minutei judecătoreşti.
 
Asta în timp ce Vasile Cîrjă a luat 11 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la folosirea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene.
 
În continuare, Tribunalul Constanţa a admis acţiunea civilă formulată de partea civilă Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene împotriva inculpaţilor SC Marina Travel SRL şi Cîrjă Vasile, care au fost obligaţi, în solidar, să plătească părţii civile suma de 120.858,50 lei reprezentând despăgubiri civile, precum şi la plata dobânzii legale aferente debitului principal, calculată în temeiul OUG nr 13/2011, începând cu data de 24 iunie 2011 şi până la achitarea integrală a prejudiciului.
 
Decizia Tribunalului Constanţa nu este definitivă, aceasta putând fi atacată la Curtea de Apel Constanţa.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: „În cursul anului 2009, în contextul derulării unui proiect finanţat din fonduri nerambursabile privind „Promovarea imaginii societăţii comerciale Marina Travel SRL pe pieţele externe”, inclusiv participarea la un târg internaţional de profil, inculpata, ca persoană juridică, a fraudat procedura de achiziţie publică desfăşurată în contextul menţionat mai sus şi a folosit la autoritatea contractantă - Ministerul Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, Comerţului şi Mediului de Afaceri, mai multe înscrisuri false şi inexacte, printre care şi procesul-verbal al şedinţei de deschidere a ofertelor şi raportul procedurii de licitaţie publică“.
 
„Aceste documente au fost puse la dispoziţie de către inculpatul Cîrjă Vasile, în calitate de membru al comisiei de evaluare a ofertelor din cadrul societăţii Marina Travel SRL. Prin aceste demersuri, inculpaţii au obţinut fonduri nerambursabile în valoare de 120.858 de lei, sumă cu care Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene a comunicat că se constituie parte civilă. În cauză, procurorii au dispus măsura asigurătoare a sechestrului asupra unor bunuri imobile ce aparţin inculpatului Cîrjă Vasile“, potrivit DNA.
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

A deținut jumătate din hotelul Meteor, din Eforie Marina Travel SRL, băgată în insolvenţă de una dintre firmele familiei Copos, radiată din Registrul Comerţului (DOCUMENTE)

05 Jan 2022 2415

Dosar instrumentat de către DNA Constanţa. Ieri s-a anunţat hotărârea definitivă

31 May 2018 3049

Procurorii Anticorupţie spun pentru ce au trimis în judecată firma Marina Travel SRL (document)

16 Jan 2018 1849

Cătălin Florescu a preluat şefia Comisiei Judeţene de Arbitri „Bilă neagră pentru «grevişti»“

10 Jul 2014 4392

Vasile Mihu, votat preşedinte de onoare Lucian Cîrjă l-a învins pe Dennis Şerban la alegerile pentru şefia AJF Constanţa (galerie foto)

07 Jul 2014 4482

Vasile Mihu, preşedinte de onoare A fost ales noul şef al Asociaţiei Judeţene de Fotbal Constanţa

05 Jul 2014 3207