Condamnări și despăgubiri Horia Constantinescu, de la Protecția Consumatorului, agresat în timpul unui control la o terasă din Neptun, în 2018. Primul termen în apel, în septembrie

 
  • Judecătorii au decis ca Horia Constantinescu, în prezent președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului, să fie despăgubit cu suma de 7.000 de euro.
  • Scandalul a avut loc în luna august 2018, în timpul unui control la o terasă din stațiunea Neptun, județul Constanța, în cadrul „Comandamentului Litoral 2018“, iar fostului șef al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Constanța i-a fost spartă buza superioară și un dinte.
 
Curtea de Apel Constanța a fost investită cu soluționarea dosarului penal deschis după ce Horia Constantinescu, în prezent președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului, fost director interimar al Direcției de Servicii Publice din cadrul Primăriei Constanța și fost comisar șef adjunct al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Constanța, a fost agresat în timpul unui control la o terasă din stațiunea Neptun. Tot în acest dosar a fost agresată și Ecaterina Scînteie, în prezent comisar șef adjunct al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Constanța.         
 
Dosarul a fost instrumentat de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa.
 
Scandalul a avut loc în luna august 2018, în timpul unui control la o terasă din stațiunea Neptun, județul Constanța, în cadrul „Comandamentului Litoral 2018“, iar fostului șef al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Constanța i-a fost spartă buza superioară și un dinte.
 
În primă instanță, Judecătoria Mangalia a decis condamnarea inculpatului S.D., la pedeapsa de şase luni închisoare pentru infracţiunea de ultraj comisă în dauna persoanei vătămate Ecaterina Scînteie.
 
Instanța i-a interzis inculpatului, ca pedeapsă complementară, exercitarea dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi a dreptului de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o perioadă de un an de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri.
 
Mai mult, judecătorii au decis condamnarea inculpatului S.D. la pedeapsa de un an închisoare pentru infracţiunea de ultraj comisă în dauna persoanei vătămate Horia Miron Constantinescu.
 
Cel în cauză a mai fost condamnat la pedeapsa de şase luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de tulburare a ordinii şi liniştii publice.
 
Judecătoria Mangalia a contopit cele trei pedepse principale şi i-a aplicat inculpatului pedeapsa cea mai grea, de un an închisoare, la care adaugă un spor legal de patru luni închisoare, urmând ca inculpatul S.D. să execute pedeapsa rezultantă de un an şi patru luni închisoare cu suspendare sub supraveghere.

 
Instanța a stabilit un termen de supraveghere de doi ani și l-a obligat pe inculpat ca, pe durata termenului de supraveghere, să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Bucureşti, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.
 

„Impune inculpatului S.D. să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de Serviciul de Probaţiune Bucureşti sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate. Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul S.D. va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Administraţiei Domeniului Public şi Dezvoltării Urbane Sector 6 sau al Fundaţiei pentru Promovarea Sancţiunilor Comunitare pe o perioadă de 60 de zile. Atrage atenţia inculpatului S.D. asupra dispoziţiilor art. 96 din Codul penal, potrivit cărora dacă pe parcursul termenului de supraveghere, cu rea-credinţă, nu respectă măsurile de supraveghere sau nu execută obligaţiile impuse ori stabilite de lege, instanţa revocă suspendarea şi dispune executarea pedepsei în regim de detenţie“, se mai arată în decizia magistraților.
 
În continuare, Judecătoria Mangalia a admis în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă Ecaterina Scînteie împotriva inculpatului S.D., acesta fiind obligat să achite părţii civile Scînteie Ecaterina suma de 4.000 de euro daune morale, în echivalent în lei la cursul BNR din ziua plăţii.
 
Magistrații au admis în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă Horia Miron Constantinescu împotriva inculpatului S.D., acesta fiind obligat să achite părţii civile Horia Miron Constantinescu suma de 6.000 de euro daune morale, în echivalent în lei la cursul BNR din ziua plăţii
 
Tot în prezenta cauză, judecătorii au decis condamnă unui alt inculpat, P.A.M., la pedeapsa amenzii penale în sumă de 2.000 de lei, corespunzătoare unui număr de 200 de zile-amendă şi unei valori de 10 lei/zi-amendă, pentru infracţiunea de lovire sau alte violenţe comisă în dauna persoanei vătămate Horia Miron Constantinescu.
 
Magistrații au admis în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă Horia Miron Constantinescu împotriva inculpatului PAM, pe care l-au obligat să achite părţii civile Horia Miron Constantinescu suma de 1.000 de euro daune morale, în echivalent în lei la cursul BNR din ziua plăţii.
 
Decizia Judecătoriei Mangalia a fost contestată la Curtea de Apel Constanța. Primul termen a fost stabilit pentru data de 08 septembrie 2022.
 
Contactat telefonic, Horia Constantinescu, în prezent președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului, a declarat, pentru ZIUA de Constanța, faptul că „hora a fost un pic mai mare decât s-a reținut la acel moment, în sensul că a fost implicați mai mulți lucrători, însă au picat doi dintre aceștia ca resposabili“ și se așteaptă decizia finală ce va fi luată de judecătorii Curții de Apel Constanța. 
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Ouă sparte, depozitate neconform sau fără documente de proveniență, descoperite de comisarii ANPC
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constanța. Cantități mari de pește depozitat neconform, descoperite de ANPC (GALERIE FOTO)

25 Jun 2022 815

Constanța. Horia Constantinescu, despre Comandamentul Litoral 2022 Vor exista acțiuni în comun cu toate structurile (VIDEO)

17 Jun 2022 879

Astăzi a debutat Comandamentul Litoral 2022. Ce spune Horia Constantinescu

16 Jun 2022 646

Președintele ANPC, Horia Constantinescu, declarații pentru ZIUA de Constanța, în cazul companiei Blue Air Aviation SA

16 Jun 2022 529

Tulcea Reprezentanții HoReCa din zona Deltei, întâlnire cu Horia Constantinescu

07 Jun 2022 479

Controale ale inspectorilor ANPC în mai multe restaurante și pensiuni din nordul Moldovei. Ce nereguli au fost constatate (GALERIE FOTO)

17 May 2022 611

ANPC, în control la mai multe magazine Auchan (GALERIE FOTO)

14 May 2022 892

Autoturismele ANPC de la Constanța nu mai pot fi folosite pentru că le-a expirat RCA-ul. Comisarul-șef de la Galați acuză un „management defectuos”

10 May 2022 956

ZIUA LIVE. Horia Constantinescu, președinte ANPC – „ Problema tarifelor la parcare în Mamaia, a câinilor fără stăpân și rutele alternative pe perioada lucrărilor puteau fi rezolvate prin comunicare”

06 May 2022 1446

A fost președintele ANPC audiat la DNA pentru contractul de gestionare a spațiilor verzi din Constanța? Ce spune Horia Constantinescu

05 May 2022 1921

ZIUA LIVE. Comandament Litoral 2022. Cum va acționa ANPC pentru a ajuta turismul pe litoralul românesc

05 May 2022 867

ZIUA LIVE. Comandament Litoral 2022. Cum poate fi ajutată industria turistică de autorități?

04 May 2022 855

Constanța Au început acțiunile de verificare din cadrul Comandamentului Litoral. Mesajul președintelui ANPC

29 Apr 2022 717

Ce se construiește Soția lui Horia Constantinescu supraetajează blocul pe care îl ridică la Mamaia

28 Apr 2022 1252

Ouă sparte, depozitate neconform sau fără documente de proveniență, descoperite de comisarii ANPC

13 Apr 2022 590