Conferinţă istorică la Serviciul Rutier Constanţa! Comisarul-şef de poliţie Constantin Dancu a prezentat bilanţul IPJ Constanţa


Ieri, la sediul Serviciului Rutier Constanţa a avut loc o conferinţă de presă organizată în vederea prezentării bilanţului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa pentru anul 2019.


Evenimentul a fost unul deosebit, prezenţi fiind, pe lângă şefii structurilor din inspectorat, colonelul (r) Ion Ciucur, ultimul comandant al Miliţiei Judeţului Constanţa şi primul comandant al IPJ Constanţa de după Revoluţie, generalul în rezervă Florea Gheorghe, fost inspector-şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, şi Adrian Rapotan, fostul adjunct al IPJ Constanţa.


Colonelul (r) Ion Ciucur, ultimul comandant al Miliţiei Judeţului Constanţa şi primul comandant al IPJ Constanţa de după Revoluţie, a spus că Poliţia se confruntă în prezent cu aceleaşi probleme cu care se confruntau oamenii legii şi în trecut.


„Poliţia are nişte atribuţiuni, cum a avut şi Miliţia, foarte clare: viaţa, integritatea corporală, averea, bunurile oamenilor, liniştea publică. Noi mai avem evidenţa populaţiei şi circulaţia. Se înregistrează, poate, diferenţe de comportament. Mă îndoiesc să critic poliţia veche că avea un comportament mai deosebit de cel pe care îl are poliţia de acum. Sunt cazuri de toate felurile. Mi-am propus să scriu o carte prin care să-i ajut pe poliţişti, să trasez nişte reguli pe care ar trebui să le îndeplinească un poliţist. (...) Haina de poliţist era respectată. Nimeni nu îndrăznea atunci să lovească un poliţist“, a precizat colonelul (r) Ion Ciucur.


Generalul în rezervă Florea Gheorghe, fost inspector-şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, a declarat: „Noi, cei care am fost poliţişti, ne mândrim cu voi. Mă mândresc şi pentru faptul că mergând pe stradă, intrând în diferite medii, şi când văd un poliţist actual îmi creşte inima. (...) Ne-am făcut datoria. Cred că vorbeşte şi faptul că azi, noi, cei trei (n.r. - colonelul (r) Ion Ciucur, generalul în rezervă Florea Gheorghe şi comisarul-şef Adrian Rapotan) ne aflăm aici“.


La rândul său, comisarul-şef de poliţie Adrian Rapotan, fostul adjunct al IPJ Constanţa, a spus: „Îmi face o deosebită plăcere ca după trei ani şi câteva luni de la pensie să revin într-o instituţie în care am stat aproape 36 de ani. Cifrele din bilanţ spun foarte multe lucruri. Cel mai bun barometru al activităţii poliţiştilor este cetăţeanul. Dacă cetăţeanul se simte în siguranţă, înseamnă că poliţistul a lucrat bine. Vreau să vă spun cu toată fermitatea şi cu toată sinceritatea că eu, în calitatea mea de civil, de cetăţean, mă simt în siguranţă. Prin efortul poliţiştilor s-a creat în Constanţa o stare de normalitate. Eu mă bucur pentru ei. Știu că nu a fost uşor“.


Sesizările de natură penală au scăzut


Comisarul-şef de poliţie Constantin Dancu, inspectorul-şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa, a declarat că „la nivelul judeţului Constanţa, sesizările de natură penală au scăzut cu 0,61 % faţă de anul 2018“. Pe un trend descendent se înscriu, tot potrivit spuselor şefului IPJ, furturile din buzunare, poşete (-21,09%), din locuinţe (-26,28%), infracţiunile care aduc atingere domiciliului şi vieţii private (-3,92%), ultrajul asupra poliţiştilor (-22,22%), infracţiunile contra patrimoniului (-7,23%), tâlhăriile (-0,33%).



„Din cele 28.218 de intervenţii la evenimente, 18.564 au fost deplasări la faţa locului efectuate sub 10 minute şi 2.197 au fost de până la 15 minute. În mediul rural, situaţia operativă arată că au fost înregistrate scăderi la următoarele tipuri de infracţiuni: infracţiunile contra libertăţii şi integrităţii sexuale (-2,43%), ultrajul (-50%), infracţiunile contra patrimoniului – furturi (-6,70%), din societăţi comerciale prevăzute cu sisteme de pază (-51,85%), din curţi, anexe, gospodării (-50,71%), din locuinţe (-10,21%)“, a adăugat comisarul-şef de poliţie Constantin Dancu.


Tot în cadrul evenimentului s-a mai arătat că, pe linie de cercetare penală, în anul 2019 s-a constatat faptul că, la nivelul IPJ Constanţa, 14.000 dintre infracţiunile sesizate sunt de natură judiciară, fiind înregistrată o scădere faţă de anul 2018. În ceea ce priveşte infracţiunile contra persoanei şi infracţiunile de mare violenţă, în anul 2019, nicio infracţiune de mare violenţă nu a rămas cu autor neidentificat.


„Per ansamblu, infracţiunile sesizate contra patrimoniului înregistrează scăderi faţă de anul 2018 (-7,23%), la principalele infracţiuni care aduc atingere patrimoniului persoanei, respectiv furturile (-16,69%) şi înşelăciunea (-4,20%). Scăderi semnificative se înregistrează în cazul infracţiunilor de furt din auto (-17,14%) şi furt din locuinţă (-26,81%), conform datelor oficiale.
 

Serviciul Rutier


Pe linie rutieră, în anul 2019 se înregistrează scăderi ale numărului de accidente rutiere, atât în ceea ce priveşte cele grave, cât şi cele uşoare. Însă numărul persoanelor decedate a rămas la acelaşi nivel cu anul precedent, în condiţiile scăderii numărului persoanelor rănite grav, ceea ce denotă o menţinere a unui risc de producere a unor accidente violente, cu urmări deosebit de grave. Printre principalele cauze generatoare de accidente rutiere, în anul 2019, se numără traversarea neregulamentară, alte preocupări de natură a distrage atenţia, precum şi viteza excesivă. Activitatea de constatare a poliţiştilor rutieri s-a materializat în 618 infracţiuni constatate, 23.999 de sancţiuni contravenţionale aplicate, 1.771 de permise de conducere reţinute şi 1.614 de certificate de înmatriculare retrase.
 

Serviciul pentru Acţiuni Speciale


În anul 2019, luptătorii Serviciului pentru Acţiuni Speciale Constanţa au participat la 452 de acţiuni. Poliţiştii din cadrul SAS Constanţa au participat la razii, percheziţii domiciliare, mandate de executare, acţiuni de prindere în flagrant şi au efectuat controale tehnice de specialitate (pirotehnic), colete suspecte, dar şi negociere în situaţii de criză. În ceea ce priveşte negocierea în situaţii de criză, la nivelul SAS Constanţa au existat, în anul 2019, trei astfel de evenimente. Negocierea a fost realizată de personalul specializat, care intervine în cazul ameninţărilor sau tentativelor de suicid şi în cazul lipsirilor de libertate în mod ilegal.


Serviciul Criminalistic


În anul precedent, criminaliştii din cadrul IPJ Constanţa au desfăşurat activităţi permanente de implementare, examinare, comparare a urmelor papilare ridicate cu ocazia cercetării la faţa locului, a fotografiilor de semnalmente şi a datelor biometrice. Pe lângă toate aceste activităţi, în anul 2019 a fost efectuat un volum ridicat de verificări în ceea ce priveşte persoanele dispărute şi cadavrele cu identitate necunoscută, astfel reuşind să fie soluţionate în timp util cauzele de cadavre descoperite pe raza judeţului (inclusiv în mare), dar şi cauzele cu minori dispăruţi. Cu privire la activitatea de cercetare la faţa locului, în special la cazurile de mare violenţă, inclusiv prin aportul criminalistic, în anul 2019, niciun dosar penal nu a rămas nesoluţionat.
 

Câinele Bingo, premiul I


Totodată, un aport important l-a avut utilizarea câinelui de serviciu (Lebac), poreclit Bingo datorită succeselor avute, acestuia fiindu-i acordat, în 2019, premiul I de către inspectorul general al Poliţiei Române. În anul 2019, un pas important pentru Serviciul Criminalistic a fost înfiinţarea Compartimentului de examinare IT (pentru percheziţii informatice).
 

Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase


Pe parcursul anului 2019, a continuat trendul descendent de reducere a numărului de deţinători de arme de foc. Astfel, s-a ajuns la un număr de 3.088 de persoane (faţă de 3.504, în 2018). Activitatea prioritară, în anul precedent, a reprezentat-o scoaterea de pe piaţă a armelor letale şi neletale, deţinute ilegal, sens în care, în această perioadă, au fost identificate şi scoase de pe piaţă 15 arme, dintre care 7 arme provenite din activităţi de contrabandă.


Au fost, totodată, desfăşurate activităţi pe linia combaterii braconajului cinegetic, a identificării activităţilor ilegale cu articole pe bază de amestecuri pirotehnice, precum şi acţiuni de verificare a persoanelor juridice care desfăşoară activităţi ilegale cu substanţe toxice din gama DDD-urilor. În acest sens, se pot menţiona indisponibilizarea, în vederea confiscării, a 3.350 de kilograme de articole pirotehnice.
 

Poliţia municipiului Constanţa


În anul 2019, poliţiştii din cadrul Poliţiei municipiului Constanţa au fost sesizaţi cu privire la comiterea a 6.665 de infracţiuni, în scădere cu 10,48 % faţă de anul 2018.
Important de menţionat este faptul că numărul infracţiunilor sesizate contra patrimoniului a scăzut cu 889 de fapte, faţă de anul precedent. În acest sens, infracţiunea de furt a înregistrat o depreciere de 24,6 % (de la 2.959 în 2018 la 2.230 în 2019).


Aceeaşi tendinţă de scădere o întâlnim şi în ceea ce priveşte infracţiunile de furt din locuinţă (-169 de fapte), furturi din autovehicule (-33 de fapte), furturile din buzunare (-70 de fapte), furturi de componente din exteriorul autovehiculului (-30 de fapte).
În ceea ce priveşte violenţa în familie, în perioada menţionată au fost aplanate 454 de stări conflictuale intrafamiliale, constatându-se o creştere a numărului persoanelor cercetate pentru infracţiuni de violenţă în familie. Consumul excesiv de alcool, neajunsurile de natură economică sau lipsa de educaţie civică sunt cauzele care generează scandaluri şi violenţe, mai ales asupra femeilor şi minorilor. În perioada de referinţă, la solicitarea victimelor, au fost emise 124 de ordine de protecţie.


Citeşte şi:

Comisarul şef de poliţie Constantin Dancu rămâne şeful IPJ Constanţa

Interviu live Colonelul (r) Ion Ciucur - „Undeva pe la amiaza zilei de 22 decembrie 1989, zeci de manifestanţi s-au îndreptat către sediul Miliţiei din Constanţa“ (video)
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Audit în Primăria Constanța. Este vizat Serviciul Registratură și Management Documente

06 Apr 2023 1327

Începe procesul pe averea comisarului șef Dancu, fostul comandant al IPJ Constanța!

21 Sep 2022 4663

Averea comisarului șef Dancu, fostul șef al IPJ Constanța, pe masa judecătorilor de la Curtea de Apel. „Niște oameni de bine mi-au făcut o sesizare“

05 Aug 2022 20150

Polițiști luați în colimator de inspectorii de integritate! Averi nejustificate, reclamă ANI

28 Jul 2022 1507

Fost șef al IPJ Constanța, cu peste 340.000 de lei avere nejustificată, acuză ANI! Ce spune comisarul șef Dancu (DOCUMENTE)

28 Jul 2022 7947

Sărbătoare la IPJ Constanța! Este ziua de naștere a chestorului Constantin-Adrian Glugă

12 Jan 2022 4405

LIVE VIDEO Ministrul apărării naționale, Vasile Dîncu, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, ajung azi în portul militar Constanța

09 Jan 2022 2341

S-a stins din viață un fost șef al poliției din Constanța. Activitatea sa profesională a fost legată și de județul Tulcea

15 Oct 2021 5919

Azi, concurs pentru șefia IPJ Constanța. Chestorul Constantin Adrian Glugă, singurul candidat

24 Aug 2021 5296

Poliția Română caută al 17-lea inspector șef al IPJ Constanța (document)

21 Jul 2021 3126

Azi este ziua chestorului Constantin-Adrian Glugă, inspector șef al IPJ Constanța

12 Jan 2021 4012

O lună de la împuternicirea în fruntea IPJ Constanța Cine a rămas în echipa inspectorului șef Constantin Adrian Glugă

01 Aug 2020 6823

Comisarul șef Constantin-Adrian Glugă face primele declarații despre împuternicirea sa în fruntea IPJ Constanța

18 Jul 2020 5443

Editorial Să interzicem horele!

04 Jul 2020 3576

Șeful Poliţei Municipiului Constanţa s-a pensionat!

03 Jul 2020 4312