Justitie

Consiliul Local Constanța, bun de plată pentru Lacul Siutghiol. Ce se întâmplă cu procesul


Judecătorii Secției I civile a Tribunalului Constanța au declinat către colegii lor, din cadrul Secției a II civile, dosarul în care Municipiul Constanța prin Primar și Consiliul Local Constanța au fost obligați la plata a peste 120.000 de lei, pentru Lacul Siutghiol.

Concret, este vorba despre dosarul cu numărul 31036/212/2018, cauză în care Administrația Națională Apele Române, prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, a dat în judecată Municipiul Constanța prin Primar și Consiliul Local Constanța.


Nu s-au înțeles la contract

Așa cum arătam în edițiile anterioare, din actele întocmite de judecători, dar și din cele administrate pe parcursul procesului, a reieșit că, deși o suprafață de 1077,22 ha din cuveta Lacului Siutghiol, inclusiv luciul de apă aferent, a fost predată în administrarea CLC, părțile nu s-au înțeles pentru a semna contractul pentru serviciile de gospodărire pe care urma să le realizeze Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral.

Concret, în proces, ANAR-ABADL a reclamat că cei doi pârâți, respectiv Municipiul Constanța prin Primar și Consiliul Local Constanța, ar fi refuzat să semneze contractul. În replică, municipalitatea a susținut că ANAR-ABADL nu ar fi justificat cheltuielile pretinse prin contract. După pronunțarea primei instanțe, care a dat dreptate ABADL, reprezentanții Consiliului Local Constanța au atacat deja hotărârea în apel, astfel că acum procesul continuă la Tribunalul Constanța.
Recent, așa cum precizam anterior, judecătorii Secției I civile, unde a fost înregistrat apelul, au ajuns la concluzia că, de fapt, competenți în a soluționa litigiul sunt colegii lor, din cadrul Secției a II a civile. Pe cale de consecință, dosarul a fost înaintat acestei secții, urmând să fie fixat primul termen de judecată în apel.
 

Ce a decis Judecătoria

Magistrații Judecătoriei Constanța, prima instanță care a analizat cazul, au ajuns la concluzia că solicitările ANAR-ABADL sunt întemeiate.
„Vinovăția pârâților rezultă pe de o parte din faptul că refuzul de a curs solicitărilor repetate ale reclamantei de a perfecta contractul de prestare a serviciilor și de a reglementa condițiile în care reclamanta- în calitate de prestator al serviciilor enumerate în Actul adițional nr 1/04.05.2015 al Protocolului nr. xxxxx/25.06.2013 încheiat între Administrația Națională Apele Române prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral și Consiliul Local al Municipiului Constanța, urma a-și îndeplini atribuțiile. Pe de altă parte, vinovăția pârâților rezultă din refuzul de a achita contravaloarea serviciilor prestate de căt re pârâți, iar potrivit art. 1357 C civ, autorul prejudiciului răspunde pentru cea mai ușoară culpă“, se arată în Hotărârea nr. 1413/2020 a Judecătoriei Constanța, citată pe Jurindex.

În această situație, municipalitatea a fost obligată la plata sumei de 119.341,46 lei reprezentând debit, precum şi la plata dobânzii legale în cuantum de 6009,14 lei.
Rămâne de văzut dacă această hotărâre va rămâne neschimbată la Tribunal.


Citește și:

„Acțiune în răspundere delictuală“:
Municipiul Constanța și Consiliul Local, bune de plată pentru Lacul Siutghiol. De ce a fost nevoie de proces

Municipiul Constanţa, pus la plată de ABADL. Care este motivul şi ce sumă a stabilit instanţa


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Alertă la pompieri! O ambarcațiune a luat foc pe lacul Siutghiol

26 Jul 2020 1047

Abuz în serviciu Nicușor Constantinescu, fostul președinte CJC, condamnat definitiv la patru ani de închisoare

10 Jul 2020 1744

Constănțeanul supărat Malurile lacului Siutghiol devin proprietăți private iar salvarea lui începe să devină o utopie (galerie foto)

09 Jul 2020 2159

#ConstanțaAltfel Consiliul Local Municipal, învins în instanță. HCL de închiriere a luciului lacului Siutghiol, la mână judecătorilor Curții de Apel (document)

15 Jun 2020 1338

Dosarul elicopterului prăbușit în lacul Siutghiol, azi în atenția judecătorilor din Constanța

11 Jun 2020 584

PUD-ul unei investiții imobiliare din Mamaia trece cu ușurință de filtrul primăriei. Consilierii din Comisia de Urbanism sunt ignorați (documente)

06 Jun 2020 2197

Sesizări la Primărie, Garda de Mediu și ABADL USR Constanța trage un semnal de alarmă - “Aria Protejată Lacul Siutghiol, victimă a nepăsării, neregulilor și abuzurilor”!

06 Jun 2020 3671

Acțiuni de dezinsecție la Constanța. Echipele au acționat și pe malurile lacurilor Siutghiol și Tăbăcărie

29 May 2020 932

Constanța. Înot în lac și un coniac Triatlonistul Cristian Tranulea, aventuri pe Siutghiol. Urarea surpriză de la final! (galerie foto + video)

21 May 2020 2838

„Acțiune în răspundere delictuală“ Municipiul Constanța și Consiliul Local, bune de plată pentru Lacul Siutghiol. De ce a fost nevoie de proces

14 May 2020 2124

„Dobrogea Digitală” – „Constantza” (1947) Mamaia și splendidul parc dintre mare și lacul Siutghiol

14 May 2020 3409

Avarie RAJA Locuitorii dintr-o parte a orașului Ovidiu au rămas fără apă potabilă

05 Apr 2020 1438

Constănțeanul supărat Mai multe utilaje excavează nisip din lacul Siutghiol în dreptul restaurantului On Plonge (galerie foto)

23 Mar 2020 3370

Procesul privind dosarul elicopterului prăbușit în lacul Siutghiol a primit un nou termen

21 Mar 2020 1745

UPDATE 3Intervenție de urgență la Constanța. O mașină a căzut în lacul Tăbăcărie. În interior se află și un copil (galerie foto+video)

25 Feb 2020 16329