Consiliul Local Tulcea, în proces cu prefectul, la Curtea de Apel Constanța! Cine a câștigat în primă instanță (DOCUMENTE)

Pregătiri pentru ședință CL Tulcea. Sursa foto: Facebook.com - Primăria Municipiului Tulcea

 
  • Cazurile au fost deja analizate de judecătorii Tribunalului Tulcea, care i-au dat dreptate prefectului în ambele situații.
  • Tribunalul Tulcea a decis anularea a două hotărâri ale Consiliului Local, cele două acte vizând modificarea suprafețelor unor străzi, dar și inventarierea în domeniul public a unei suprafețe de aproape 60.000 de metri pătrați din Tulcea.
  • În Secțiunea Documente puteți consulta ambele hotărâri ale Tribunalului Tulcea, atacate acum de către consilierii locali la instanța din Constanța.
Judecătorii Curții de Apel Constanța au fost chemați să împartă dreptatea în două procese ce au ca protagoniști Instituția Prefectului – Județul Tulcea și, respectiv, Consiliul Local Tulcea!
 
Cazurile au fost deja analizate de judecătorii Tribunalului Tulcea, care i-au dat dreptate prefectului în ambele situații și au decis anularea a două hotărâri ale Consiliului Local, cele două acte vizând modificarea suprafețelor unor străzi, dar și inventarierea în domeniul public a unei suprafețe de aproape 60.000 de metri pătrați din Tulcea.
 
Acum, cele două dosare au ajuns la Curtea de Apel Constanța după ce Consiliul Local Tulcea a atacat hotărârile Tribunalului.
 
Este vorba despre dosarul cu indicativul 799/88/2022, care vizează HCL Tulcea nr. 361/2021.
 
În proces, Prefectul a cerut anularea Hotărârii nr.363/2021 privind inventarierea în domeniul public al municipiului Tulcea a suprafeței de 59976 mp, teren aferent Căilor de acces, spațiilor verzi și aleilor pietonale, situate în Tulcea, Sector 21, conform măsurătorilor topo-cadastrale, în vederea înscrierii în cartea funciară, motivat de faptul că aceasta a fost adoptată cu nerespectarea dispozițiilor legale.
 
Totodată, dosarul 814/88/2022 vizează HCL Tulcea nr. 364/16.12.2021.
 
În acest proces, Prefectul a solicitat anularea Hotărârii nr.364/2021 privind modificarea suprafețelor de teren aferente unor străzi aparținând domeniului public al municipiului Tulcea, conform măsurătorilor topo-cadastrale, în vederea înscrierii în cartea funciară, motivat de faptul că aceasta a fost adoptată cu nerespectarea dispozițiilor legale.
 

Ce au spus judecătorii tulceni
 
Așa cum arătam anterior, în ambele dosare, judecătorii tulceni i-au dat dreptate prefectului.

 
În primul dosar, judecătorii au decis anularea HCL contestate, arătând printre altele că „în speța dedusă judecății, proiectul hotărârii privind inventarierea terenului situat în Tulcea, Sectorul 21, în domeniul public al Municipiului Tulcea, nu a fost comunicat Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, situație recunoscută de către pârât“.
 
Mai departe, judecătorii au mai spus că „împrejurarea că hotărârea în discuție a fost adoptată în vederea înscrierii imobilului în cartea funciară este lipsită de relevanță juridică, respectarea procedurii de inventariere a bunurilor din domeniul public al unității administrativ-teritoriale impunându-se indiferent de scopul în care se întocmește sau se actualizează inventarul“.
 
„Așa fiind, concluzionând că hotărârea contestată este nelegală, instanța va admite cererea reclamantului și, pe cale de consecință, va dispune anularea Hotărârii nr. 363/2021 adoptată de Consiliul Local al Municipiului Tulcea“, a arătat Tribunalul.
 
În cel de-al doilea proces, judecătorii au admis, de asemenea, acțiunea prefectului, arătând și aici că „atestarea unui bun ca făcând parte din domeniul public al unității administrativ-teritoriale poate avea loc doar după ce Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației transmite un punct de vedere cu privire la proiectul hotărârii sau expiră termenul în care se putea formula un  punct de vedere“.
 
„În speța dedusă judecății“, au spus judecătorii, „proiectul hotărârii privind actualizarea inventarului bunurilor care alcătuiesc domeniul public al municipiului Tulcea, urmare măsurătorilor topo-cadastrale care au evidențiat atât o suprafață mai mare a străzilor deja inventariate în domeniul public, cât și străzi care nu erau cuprinse în inventar (șoseaua Gării de Mărfuri, strada Berzei) nu a fost comunicat Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, situație recunoscută de către pârât“.
 
„Împrejurarea că hotărârea în discuție a fost adoptată în vederea înscrierii imobilelor în cartea funciară este lipsită de relevanță juridică, respectarea procedurii de inventariere a bunurilor din domeniul public al unității administrativ-teritoriale impunându-se indiferent de scopul în care se întocmește sau se actualizează inventarul“, potrivit instanței tulcene.
 
„Așa fiind, concluzionând că hotărârea contestată este nelegală, instanța va admite cererea reclamantului și, pe cale de consecință, va dispune anularea Hotărârii nr. 364/2021 adoptată de Consiliul Local al Municipiului Tulcea“, au spus magistrații.
 
Acum, ambele dosare au ajuns pe rolul Secției de Contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel Constanța, în urma recursului declarat de Consiliul Local Tulcea.
 
În Secțiunea Documente puteți consulta ambele hotărâri ale Tribunalului Tulcea, atacate acum de către consilierii locali la instanța din Constanța.
 
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței – www.rejust.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Consiliul Local Tulcea, convocat în ședinţă extraordinară de îndată. Ce proiecte vor fi supuse spre aprobare

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Proiectul de HCL a fost inițiat de grupul consilierilor locali PSD Prefectul județului Constanța a declarat recurs în dosarul denumit generic „Stop depresia"!

19 Apr 2024 398

Foști șefi ai Centralei Nuclearoelectrice Cernavodă, proces contra Statului Român, după achitarea definitivă

18 Apr 2024 682

Decebal Făgădău, fostul primar al municipiului Constanța, așteptat la Curtea de Apel! Nou termen în dosarul terenurilor din Portul Tomis

17 Apr 2024 2831

Curtea de Apel Constanța, protocol cu Inspectoratul Școlar Județean pentru educația juridică în școli! Elevii vor putea vizita instanțele de judecată

17 Apr 2024 465

Percheziții în municipiul Constanța, Năvodari, Lumina, Topraisar și Dulcești (GALERIE FOTO+VIDEO)

17 Apr 2024 764

Matei Nicolae, fostul primar din Năvodari, solicită reabilitarea judecătorească! Dosarul, la Curtea de Apel Constanța

16 Apr 2024 593

Preotul Petrică Leașcu a intrat „în post și rugăciune la Curtea de Apel Constanța“! (FOTO+VIDEO)

16 Apr 2024 764

Amânare de pronunțare în dosarul unui fost angajat al ISU Dobrogea, acuzat de agresiune sexuală şi racolarea minorilor în scopuri sexuale!

15 Apr 2024 328

Tomis Marina Management a câștigat procesul pentru Portul Tomis Constanța! Judecătorii explică victoria (MOTIVARE+DOCUMENT)

14 Apr 2024 2263

DNA acuză - șantaj la SOCEP! Totul se decide azi, la Curtea de Apel Constanța

14 Apr 2024 845

Justiție Constanța Bel Damali SRL, obligată de instanță să-i achite primarului municipiului Constanţa peste 2.200 de lei

12 Apr 2024 472

Debit de peste 61 de milioane de lei! Primăria Constanța pierde la Curtea de Apel dosarul în care contestă dobânzile (MINUTA)

12 Apr 2024 550

Curtea de Apel Constanța anulează definitiv PUZ-ul afaceristului George Secărea pentru terenurile din strada Belvedere, din oraș! (MINUTA)

12 Apr 2024 1238

Proces între UAT Constanța și Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Dosarul, pe rolul Curții de Apel

12 Apr 2024 370

Justiție Constanța Mugur Mitrana, primarul din 23 August, la judecată cu Poliția - „Mă întorceam de la munte și aveam 0,03% alcool în sânge. E o nebunie cu etilotestele astea!“

11 Apr 2024 799