Consiliul Local Tulcea, în proces cu prefectul, la Curtea de Apel Constanța! Cine a câștigat în primă instanță (DOCUMENTE)

Pregătiri pentru ședință CL Tulcea. Sursa foto: Facebook.com - Primăria Municipiului Tulcea

 
  • Cazurile au fost deja analizate de judecătorii Tribunalului Tulcea, care i-au dat dreptate prefectului în ambele situații.
  • Tribunalul Tulcea a decis anularea a două hotărâri ale Consiliului Local, cele două acte vizând modificarea suprafețelor unor străzi, dar și inventarierea în domeniul public a unei suprafețe de aproape 60.000 de metri pătrați din Tulcea.
  • În Secțiunea Documente puteți consulta ambele hotărâri ale Tribunalului Tulcea, atacate acum de către consilierii locali la instanța din Constanța.
Judecătorii Curții de Apel Constanța au fost chemați să împartă dreptatea în două procese ce au ca protagoniști Instituția Prefectului – Județul Tulcea și, respectiv, Consiliul Local Tulcea!
 
Cazurile au fost deja analizate de judecătorii Tribunalului Tulcea, care i-au dat dreptate prefectului în ambele situații și au decis anularea a două hotărâri ale Consiliului Local, cele două acte vizând modificarea suprafețelor unor străzi, dar și inventarierea în domeniul public a unei suprafețe de aproape 60.000 de metri pătrați din Tulcea.
 
Acum, cele două dosare au ajuns la Curtea de Apel Constanța după ce Consiliul Local Tulcea a atacat hotărârile Tribunalului.
 
Este vorba despre dosarul cu indicativul 799/88/2022, care vizează HCL Tulcea nr. 361/2021.
 
În proces, Prefectul a cerut anularea Hotărârii nr.363/2021 privind inventarierea în domeniul public al municipiului Tulcea a suprafeței de 59976 mp, teren aferent Căilor de acces, spațiilor verzi și aleilor pietonale, situate în Tulcea, Sector 21, conform măsurătorilor topo-cadastrale, în vederea înscrierii în cartea funciară, motivat de faptul că aceasta a fost adoptată cu nerespectarea dispozițiilor legale.
 
Totodată, dosarul 814/88/2022 vizează HCL Tulcea nr. 364/16.12.2021.
 
În acest proces, Prefectul a solicitat anularea Hotărârii nr.364/2021 privind modificarea suprafețelor de teren aferente unor străzi aparținând domeniului public al municipiului Tulcea, conform măsurătorilor topo-cadastrale, în vederea înscrierii în cartea funciară, motivat de faptul că aceasta a fost adoptată cu nerespectarea dispozițiilor legale.
 

Ce au spus judecătorii tulceni
 
Așa cum arătam anterior, în ambele dosare, judecătorii tulceni i-au dat dreptate prefectului.

 
În primul dosar, judecătorii au decis anularea HCL contestate, arătând printre altele că „în speța dedusă judecății, proiectul hotărârii privind inventarierea terenului situat în Tulcea, Sectorul 21, în domeniul public al Municipiului Tulcea, nu a fost comunicat Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, situație recunoscută de către pârât“.
 
Mai departe, judecătorii au mai spus că „împrejurarea că hotărârea în discuție a fost adoptată în vederea înscrierii imobilului în cartea funciară este lipsită de relevanță juridică, respectarea procedurii de inventariere a bunurilor din domeniul public al unității administrativ-teritoriale impunându-se indiferent de scopul în care se întocmește sau se actualizează inventarul“.
 
„Așa fiind, concluzionând că hotărârea contestată este nelegală, instanța va admite cererea reclamantului și, pe cale de consecință, va dispune anularea Hotărârii nr. 363/2021 adoptată de Consiliul Local al Municipiului Tulcea“, a arătat Tribunalul.
 
În cel de-al doilea proces, judecătorii au admis, de asemenea, acțiunea prefectului, arătând și aici că „atestarea unui bun ca făcând parte din domeniul public al unității administrativ-teritoriale poate avea loc doar după ce Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației transmite un punct de vedere cu privire la proiectul hotărârii sau expiră termenul în care se putea formula un  punct de vedere“.
 
„În speța dedusă judecății“, au spus judecătorii, „proiectul hotărârii privind actualizarea inventarului bunurilor care alcătuiesc domeniul public al municipiului Tulcea, urmare măsurătorilor topo-cadastrale care au evidențiat atât o suprafață mai mare a străzilor deja inventariate în domeniul public, cât și străzi care nu erau cuprinse în inventar (șoseaua Gării de Mărfuri, strada Berzei) nu a fost comunicat Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, situație recunoscută de către pârât“.
 
„Împrejurarea că hotărârea în discuție a fost adoptată în vederea înscrierii imobilelor în cartea funciară este lipsită de relevanță juridică, respectarea procedurii de inventariere a bunurilor din domeniul public al unității administrativ-teritoriale impunându-se indiferent de scopul în care se întocmește sau se actualizează inventarul“, potrivit instanței tulcene.
 
„Așa fiind, concluzionând că hotărârea contestată este nelegală, instanța va admite cererea reclamantului și, pe cale de consecință, va dispune anularea Hotărârii nr. 364/2021 adoptată de Consiliul Local al Municipiului Tulcea“, au spus magistrații.
 
Acum, ambele dosare au ajuns pe rolul Secției de Contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel Constanța, în urma recursului declarat de Consiliul Local Tulcea.
 
În Secțiunea Documente puteți consulta ambele hotărâri ale Tribunalului Tulcea, atacate acum de către consilierii locali la instanța din Constanța.
 
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței – www.rejust.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Consiliul Local Tulcea, convocat în ședinţă extraordinară de îndată. Ce proiecte vor fi supuse spre aprobare

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ce soluție au dat magistrații de la Curtea de Apel Constanța în dosarul clădirii de 9 etaje din Portul Tomis?

01 Feb 2023 1014

Dosar DNA Nicolae Urdea, fostul primar din Limanu, achitat!

31 Jan 2023 551

Decizia Curții de Apel Constanța Hotărârea Consiliului Local prin care JT Grup Oil a pierdut contractul de închiriere a cuvetei lacului Siutghiol este corectă!

30 Jan 2023 1238

Crimă în județul Constanța! Sentință definitivă

30 Jan 2023 5201

Proces pentru body-cam-urile Poliției Locale Constanța! Totul s-ar putea decide azi

30 Jan 2023 542

„Pastilă amară“ pentru Secția de combatere a corupției din DNA, la Tribunalul Constanța! Dosarul, la Curtea de Apel (DOCUMENT)

30 Jan 2023 825

Procesul dintre conducerea Școlii 30 „Gheorghe Țițeica” și Consiliul Local Constanța continuă. Când e următorul termen

30 Jan 2023 623

Oficial Recursul Consiliului Local Constanța pentru Regulamentul Zonei Peninsulare, ajuns la Curtea de Apel

30 Jan 2023 632

Năvodari Pedeapsă mai mică pentru bătrânul care a agresat sexual o minoră de 9 ani

28 Jan 2023 1156

DNA Dănuţ Căpăţînă, trimis în judecată alături de Sorin Strutinsky. Tribunalul Tulcea a fixat un nou termen

28 Jan 2023 970

Condamnarea momentului la Constanța! Sunt vizați șase cetățeni italieni

27 Jan 2023 773

Cântărețul Nicu Paleru, victorie în instanță, la Constanța! (MINUTA)

26 Jan 2023 2126

Constanța Fost ministru al Justiției, urmărit penal pentru vătămare corporală din culpă (GALERIE FOTO+VIDEO)

26 Jan 2023 623

Constanța. Tentativă la viol în cimitir. Anunțul judecătorilor

26 Jan 2023 595

Trei judecători ai Curții de Apel Constanța, înscriși pentru Curtea Supremă. Lucrările candidaților, anonimizate și trimise comisiilor

26 Jan 2023 839