Constanța. O rețea de carderi care acționau în Israel destructurată de DIICOT


 
Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a unui număr de trei inculpați. Dosarul a fost înaintat spre competentă soluționare Tribunalului Constanța.
 
Cei trei sunt acuzați de săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, în formă continuată, falsificarea de titluri de credit sau instrumente de plată, deținerea de instrumente în vederea falsificării de valori, instigare la punerea în circulație de valori falsificate, în formă continuată, complicitate la punerea în circulație de valori falsificate, în formă continuată, instigare la accesul ilegal la un sistem informatic, în formă continuată, complicitate la accesul ilegal la un sistem informatic, în formă continuată, instigare la efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, în formă continuată și complicitate la efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, în formă continuată.
 
Prin actul de sesizare s-a reținut faptul că, la începutul anului 2019, pe raza municipiului Constanţa a activat un grup infracţional organizat transfrontalier, cu ramificaţii și în alte state.
 
Gruparea a fost constituită în scopul săvârşirii de infracţiuni specifice pe linia compromiterii şi fraudării de instrumente de plată electronică/carduri bancare la bancomate aflate pe teritoriul statului Israel, oraşele Tel Aviv, Nahariya, Herzliya și Ierusalim, cu scopul de a obţine foloase materiale injuste.
 
Din punct de vedere organizatoric, membrii grupării au acţionat din dispoziţia şi sub coordonarea unei persoane care, datorită situaţiei financiare, trecutului infracţional şi experienţei dobândite pe linia fraudării cardurilor bancare, inclusiv pe aspecte de ordin tehnic (acesta având cunoştinţele tehnice necesare asamblării, montării componentelor de skimming şi operaţiunilor de falsificare de carduri – scrierea acestora pe carduri clonă), a stabilit planul infracţional şi a participat în mod direct în anumite etape infracționale.
 
Liderul grupării era cel care suporta cheltuielile ocazionate de achiziţionarea componentelor/echipamentelor de skimming și finanţa deplasările (biletele de avion) şi cazarea unora dintre membrii grupului pe teritoriul Israelului, în vederea verificării prealabile a bancomatelor, a montării ulterioare a echipamentelor specifice şi a retragerii frauduloase de numerar din bancomate, urmând să beneficieze de cea mai mare parte a produsului infracţional astfel obţinut.
 
Cercetările au fost efectuate în baza unor comisii rogatorii transmise de către procurorii DIICOT – Structura Centrală autorităților judiciare din Israel.
 

Dosarul a fost înaintat spre competentă soluționare Tribunalului Constanța.
 
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Detalii din anchetă! Carderi constănțeni trimiși în judecată. Goleau conturile turiștilor care mergeau la Ierusalim

08 May 2021 2436

Percheziţii DIICOT în Constanţa, Bucureşti şi alte cinci judeţe Reţea de carderi, cercetată în stare de libertate

13 Jan 2015 6663