Justitie

Constanța. Procesele pe tema împărtășirii credincioșilor continuă. Cine va pronunța soluția definitivă

  • Judecătoria Constanța a respins, inițial, acțiunea împotriva Arhiepiscopiei Tomisului.
  • Asociația Solidaritatea pentru Libertatea de Conștiință a declarat apel.
  • Dosarul va fi soluționat definitiv de magistrații Tribunalului.
Disputa privind împărtășirea credincioșilor ortodocși în contextul epidemiei continuă în instanțele constănțene. Decizia magistraților de a respinge acțiunea promovată de Asociația Solidaritatea pentru Libertatea de Conștiință i-a nemulțumit pe reprezentanții acesteia, care au atacat-o la instanța superioară. În aceste condiții, procesul privind ordonanța președințială pentru stoparea împărtășirii oamenilor, „dacă nu se respectă condițiile“, după cum a fost formulată acțiunea, se va relua la Tribunalul Constanța.
Amintim că Asociația Solidaritatea pentru Libertatea de Conștiință a încercat să obțină în instanță, în procedura civilă, oprirea Arhiepiscopiei Tomisului și a ÎPS Teodosie de la a mai împărtăși oameni, indiferent de vârstă, „dacă nu sunt respectate condițiile impuse de Ministerul Sănătății (...), de Institutul Național de Sănătate Publică (...), sau prin Ordinul nr. 875/2020 emis de MS și MAI“.
 

Caz analizat în regim de urgență

Cazul a fost înregistrat pe rolul Secției civile a Judecătoriei Constanța sub numărul 10349/212/2020, iar obiectul dosarului a fost reprezentat de „ordonanță președințială“, pentru a putea fi analizat în regim de urgență.
La finalul analizării argumentelor invocate de Asociația Solidaritatea pentru Libertatea de Conștiință, magistrații Judecătoriei Constanța au decis să respingă acțiunea.
În Hotărârea nr. 3598/2020 a Judecătoriei Constanța, prin care s-a respins acțiunea împotriva Arhiepiscopiei se arată că „se mai reține, totodată, că în cazul obligațiilor de a face/de a nu face este admisibilă emiterea unei ordonanțe președințiale doar în situațiile în care se tinde la încetarea unor acte abuzive“.
„Or, în cauza de față, în fapt, reclamantul tinde la obținerea unei hotărâri judecătorești prin care pârâții să fie obligați să respecte un act normativ , reprezentat de Ordinul nr. 875/22.05.2020 emis de Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne, deși formularea capătului de cerere este redată sub formă condițională, respectiv, «încetarea practicării (…) dacă nu sunt respectate condițiile impuse de Ordinul nr. 875/22.05.2020»“, potrivit www.rolii.ro.
Au arătat în acest sens magistrații că „de menționat este că pe calea ordonanței președințiale, în raport de obiectul acesteia, nu se poate obține o hotărâre judecătorească cu putere executorie sub formă condițională, dispozitivul fiind necesar a fi formulat în mod clar și fără echivoc“.
 

Orice persoană este obligată implicit la respectarea legii

În continuare, judecătorii au spus că „pe de altă parte, nu poate constitui obiect al cererii chiar obligarea părții adverse la respectarea unei dispoziții legale, întrucât orice persoană este obligată implicit la respectarea legii, în virtutea principiilor democratice aplicabile. În cazul nerespectării unei dispoziții se poate atrage răspunderea contravențională sau penală, după caz, a celui care nesocotește prevederile legale, însă nu se poate tinde la suprapunerea de efecte juridice chiar pe calea ordonanței președințiale“.
Astfel, au arătat magistrații Judecătoriei, „efectul admiterii cererii de emitere a ordonanței președințiale constă în aceea că pârâții ar fi obligați la efectuarea unei a cțiuni cu respectarea dispozițiilor legale, obligație care oricum acestora le incumbă chiar prin îndatorirea pe care fiecare persoană o are în virtutea existenței unui stat de drept“, se mai arată în hotărârea Judecătoriei.
Dat fiind apelul declarat recent de Asociația Solidaritatea pentru Libertatea de Conștiință, procesul se va relua la Tribunal, așa cum am precizat anterior, urmând ca această instanță să pronunțe o soluție definitivă.


Citește și:

Arhiepiscopia Tomisului, chemată la judecată Cum au tranșat judecătorii constănțeni procesul civil pe tema împărtășirii
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Slujbă de hram la biserica de lemn „Sf. Mina” din Constanța și sfințire de biserică în localitatea Credința

05 Aug 2020 416

Unde va sluji ÎPS Teodosie în această dimineață

03 Aug 2020 1894

Când începe procesul pe tema sfintei împărtășanii. Asociația Solidaritatea pentru Libertatea de Conștiință, adversara Arhiepiscopiei Tomisului

28 Jul 2020 534

Sărbătoarea Sf. Pantelimon în Arhiepiscopia Tomisului

24 Jul 2020 598

ÎPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie, diseară, la mănăstirea Dervent

20 Jul 2020 527

Arhiepiscopia Tomisului Trei sfinți importanți sunt cinstiți de Biserica Ortodoxă

15 Jul 2020 568

Dosare civile și penale pe tema împărtășaniei. Ce surpriză i-au făcut judecătorii Tribunalului Constanța lui ÎPS Teodosie

11 Jul 2020 1248

ÎPS Teodosie va sfinți duminică stăreția și anexele schitului Prodromița

10 Jul 2020 1959

Acuzații de zădărnicirea combaterii bolilor la adresa IPS Teodosie. Care a fost decizia procurorilor

10 Jul 2020 611

„Autorizare desființare lucrări“ Soarta bisericii Izvorul Tămăduirii din Tomis Nord ar putea fi decisă în septembrie

26 Jun 2020 1145

Decebal Făgădău – „Nu îmi doresc să fiu cel care demolează biserici“ Biserica „Izvorul Tămăduirii“ din Tomis Nord, azi în atenția Judecătoriei Constanța

23 Jun 2020 3647

Biserică Ortodoxă cinstește nașterea Sfântului Ioan Botezătorul și aducerea moaştelor Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava

22 Jun 2020 669

Ce slujbe va oficia ÎPS Teodosie în seara aceasta și mâine dimineață

08 Jun 2020 662

Arhiepiscopia Tomisului, chemată la judecată Cum au tranșat judecătorii constănțeni procesul civil pe tema împărtășirii

03 Jun 2020 3814

Cunoscutul medic neurochirurg Arhidiaconul Ștefan Mindea, hirotonit preot Sărbători importante în Arhiepiscopia Tomisului. Întemeierea unei noi mânăstiri

02 Jun 2020 5964