Constanța. Procesele pe tema împărtășirii credincioșilor continuă. Cine va pronunța soluția definitivă

  • Judecătoria Constanța a respins, inițial, acțiunea împotriva Arhiepiscopiei Tomisului.
  • Asociația Solidaritatea pentru Libertatea de Conștiință a declarat apel.
  • Dosarul va fi soluționat definitiv de magistrații Tribunalului.
Disputa privind împărtășirea credincioșilor ortodocși în contextul epidemiei continuă în instanțele constănțene. Decizia magistraților de a respinge acțiunea promovată de Asociația Solidaritatea pentru Libertatea de Conștiință i-a nemulțumit pe reprezentanții acesteia, care au atacat-o la instanța superioară. În aceste condiții, procesul privind ordonanța președințială pentru stoparea împărtășirii oamenilor, „dacă nu se respectă condițiile“, după cum a fost formulată acțiunea, se va relua la Tribunalul Constanța.
Amintim că Asociația Solidaritatea pentru Libertatea de Conștiință a încercat să obțină în instanță, în procedura civilă, oprirea Arhiepiscopiei Tomisului și a ÎPS Teodosie de la a mai împărtăși oameni, indiferent de vârstă, „dacă nu sunt respectate condițiile impuse de Ministerul Sănătății (...), de Institutul Național de Sănătate Publică (...), sau prin Ordinul nr. 875/2020 emis de MS și MAI“.
 

Caz analizat în regim de urgență

Cazul a fost înregistrat pe rolul Secției civile a Judecătoriei Constanța sub numărul 10349/212/2020, iar obiectul dosarului a fost reprezentat de „ordonanță președințială“, pentru a putea fi analizat în regim de urgență.
La finalul analizării argumentelor invocate de Asociația Solidaritatea pentru Libertatea de Conștiință, magistrații Judecătoriei Constanța au decis să respingă acțiunea.
În Hotărârea nr. 3598/2020 a Judecătoriei Constanța, prin care s-a respins acțiunea împotriva Arhiepiscopiei se arată că „se mai reține, totodată, că în cazul obligațiilor de a face/de a nu face este admisibilă emiterea unei ordonanțe președințiale doar în situațiile în care se tinde la încetarea unor acte abuzive“.
„Or, în cauza de față, în fapt, reclamantul tinde la obținerea unei hotărâri judecătorești prin care pârâții să fie obligați să respecte un act normativ , reprezentat de Ordinul nr. 875/22.05.2020 emis de Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne, deși formularea capătului de cerere este redată sub formă condițională, respectiv, «încetarea practicării (…) dacă nu sunt respectate condițiile impuse de Ordinul nr. 875/22.05.2020»“, potrivit www.rolii.ro.
Au arătat în acest sens magistrații că „de menționat este că pe calea ordonanței președințiale, în raport de obiectul acesteia, nu se poate obține o hotărâre judecătorească cu putere executorie sub formă condițională, dispozitivul fiind necesar a fi formulat în mod clar și fără echivoc“.
 

Orice persoană este obligată implicit la respectarea legii

În continuare, judecătorii au spus că „pe de altă parte, nu poate constitui obiect al cererii chiar obligarea părții adverse la respectarea unei dispoziții legale, întrucât orice persoană este obligată implicit la respectarea legii, în virtutea principiilor democratice aplicabile. În cazul nerespectării unei dispoziții se poate atrage răspunderea contravențională sau penală, după caz, a celui care nesocotește prevederile legale, însă nu se poate tinde la suprapunerea de efecte juridice chiar pe calea ordonanței președințiale“.
Astfel, au arătat magistrații Judecătoriei, „efectul admiterii cererii de emitere a ordonanței președințiale constă în aceea că pârâții ar fi obligați la efectuarea unei a cțiuni cu respectarea dispozițiilor legale, obligație care oricum acestora le incumbă chiar prin îndatorirea pe care fiecare persoană o are în virtutea existenței unui stat de drept“, se mai arată în hotărârea Judecătoriei.
Dat fiind apelul declarat recent de Asociația Solidaritatea pentru Libertatea de Conștiință, procesul se va relua la Tribunal, așa cum am precizat anterior, urmând ca această instanță să pronunțe o soluție definitivă.


Citește și:

Arhiepiscopia Tomisului, chemată la judecată Cum au tranșat judecătorii constănțeni procesul civil pe tema împărtășirii
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constanța Programul IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în perioada 19-21 aprilie

18 Apr 2024 420

Profesorul univ. dr. habil. Andrzej Pastwa, Doctor Honoris Causa al Universității Ovidius Constanța (GALERIE FOTO)

12 Apr 2024 711

Arhiepiscopia Tomisului câștigă definitiv procesul pentru terenul de la Catedrala Eroilor! Consiliul Local pierde la Curtea de Apel (MINUTA)

11 Apr 2024 1987

A fost solicitat acord de mediu de la APM Constanța Arhiepiscopia Tomisului va reabilita Palatul Arhiepiscopal și Catedrala Sfinții Apostoli Petru și Pavel

05 Apr 2024 644

Sondaje de opinie 60% dintre participanții la sondaj nu sunt de acord ca Primăria și Consiliul Local Constanța să mai acorde cu titlu gratuit terenuri bisericilor din municipiu

31 Mar 2024 620

Misiunile pentru weekend ale jandarmilor în municipiul Constanța

29 Mar 2024 570

Constanța ​Fragmente din moaștele a doi sfinți tămăduitori, la biserica „Buna Vestire” din Năvodari

29 Mar 2024 882

Sondaje de opinie Administrația Chițac continuă „ctitoriile” lui Mazăre. Teren gratuit pentru biserica din Faleză Nord! Sunteți de acord cu propunerea primarului?

24 Mar 2024 921

Primarul Constanței, la judecată cu Arhiepiscopia Tomisului, pentru desființarea lucrărilor de la o capelă din oraș. Clericii fac demersuri pentru intrarea în legalitate

21 Mar 2024 1512

Curtea de Apel, decizie definitivă legată de procesul pentru Catedrala Eroilor, din Constanța (MINUTA)

12 Mar 2024 828

Programul liturgic al ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în perioada 6-9 martie 2024

05 Mar 2024 600

Arhiepiscopia Tomisului a recuperat controlul asupra paginii de Facebook a Radio Dobrogea

02 Mar 2024 731

Clarificare referitoare la comunicarea mediatică a Patriarhiei Române cu privire la sancțiunea cu dojană sinodală scrisă a Arhiepiscopului Tomisului

01 Mar 2024 599

Consiliul Local Constanța, recurs contra Arhipiscopiei Tomisului pentru terenul de la Catedrala Eroilor! Dosarul, amânat

29 Feb 2024 564

Unde slujește ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în perioada 1-5 martie 2024

29 Feb 2024 976