Constănțean amendat pentru că a parcat „în afara spațiilor marcate expres de administratorul drumului public“. A câștigat la fond! Ce a decis Tribunalul, în apel

Parcări în Constanța. Foto cu rol ilustrativ. Sursa foto: Primăria Municipiului Constanța
  • Decizia a fost luată în dosarul 16669/212/2021, în care părți sunt Virgil Gherghină, în calitate de petent și, respectiv, Primarul Municipiului Constanța – Direcția Generală Poliția Locală Constanța, în calitate de intimat.
  • Completul APCA1 al Secției de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului, format, potrivit surselor noastre, din magistrații Ciprian Gabriel Butaru și Răzvan Ionuț Pricop, a decis să admită apelul declarat de Primarul Municipiului Constanța – Direcția Generală Poliția Locală.
  • Tribunalul Constanța a decis, în mod definitiv, că șoferul e bun de plată!
 
Răsturnare de situație în procesul în care un constănțean care fusese amendat de Poliția Locală pentru că ar fi parcat „în afara spațiilor marcate expres de administratorul drumului public“ a câștigat procesul, în primă instanță!
 
Tribunalul Constanța a decis, în mod definitiv, că șoferul e bun de plată!
 
Decizia a fost luată în dosarul 16669/212/2021, în care părți sunt Virgil Gherghină, în calitate de petent și, respectiv, Primarul Municipiului Constanța – Direcția Generală Poliția Locală Constanța, în calitate de intimat.
 
Completul APCA1 al Secției de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului, format, potrivit surselor noastre, din magistrații Ciprian Gabriel Butaru și Răzvan Ionuț Pricop, a decis să admită apelul declarat de Primarul Municipiului Constanța – Direcția Generală Poliția Locală.
 
Se arată în minuta hotărârii că instanța a schimbat total prima deciziei pronunțată în cauză de Judecătoria Constanța.
 
Instanța „admite apelul formulat de apelantul-intimat Primarul Municipiului Constanţa – Direcţia Generală Poliţia Locală, în contradictoriu cu intimatul-petent Gherghina Virgil, împotriva Sentinţei civile nr. 11314/15.10.2021, pronunţată de Judecătoria Constanţa în dosarul nr. 16669/212/2021“.
 
Tribunalul „schimbă în tot sentinţa apelată în sensul că: Respinge plângerea contravenţională, formulată împotriva procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei seria DPLC nr. 250419 întocmit la data de 14.06.2021“.
 
Decizia Tribunalului Constanța este definitivă.

 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, fapta pentru care a fost sancționat șoferul din Constanța s-ar fi produs la jumătatea lunii iunie 2021, pe bulevardul Tomis, în zona Tomis II.
 

Potrivit Poliției Locale Constanța, soferul a fost depistat „ocupând domeniul public în afara locurilor special amenajate“.
 
Omul a contestat amenda la Judecătoria Constanța.
 
„Nu rezultă că zona respectivă fusese marcată expres de către administratorul drumului public cu locuri special amenajate“
 
După analizarea tuturor dovezilor de la dosarul cauzei, magistrații Secției Civile a Judecătoriei Constanța, în completul prezidat de judecătorul Florin Cosmin Bobei, au decis admiterea plângerii contravenționale.
 
În motivarea deciziei de admitere a plângerii contravenționale, magistrații Judecătoriei Constanța arătaseră că „în concret, agentul constatator nu a indicat nici în procesul-verbal de contravenție, nici în raport, în care dintre situații s-a încadrat petentul, specificându-se doar printr-o formulare generală că autovehiculul acestuia ar fi ocupat domeniul public în afara locurilor special amenajate“.
 
„În ciuda acestei formulări“, au mai spus judecătorii, „din niciun mijloc de probă depus la dosar nu rezultă că zona respectivă fusese marcată expres de către administratorul drumului public cu locuri special amenajate ori că ar fi existat indicatoare cu mențiunea că oprirea/staționarea/parcarea în afara unor astfel de presupuse locuri este interzisă“.
 
În Hotărârea nr. 11314/2021a Judecătoriei Constanța, document citat pe Jurindex, se arată că reclamantul a contestat amenda motivând că „situația de fapt descrisă în procesul-verbal nu este reală, întrucât agentul constatator nu a făcut suficiente verificări“.
 
În continuare, omul a mai susținut că „nu conduce autoturismul menționat în procesul-verbal“, dar și că „în acea zonă sunt multe autoturisme care ocupă în mod ilegal domeniul public“.
 
În replică, reprezentanții Poliției Locale au solicitat respingerea plângerii, motivând că „petentul nu a arătat prin nicio probă pertinentă și utilă cauzei neconcordanța mențiunilor cuprinse în procesul-verbal cu realitatea. De asemenea, s-a arătat că sancțiunea a fost corect individualizată“, potrivit hotărârii citate pe Jurindex.
 
Conform hotărârii judecătorești, „în fapt, prin procesul-verbal de constatare și sancționare a contravenției (...) din 14.06.2021 petentul a fost sancționat pentru faptul că în această dată, la ora 15:12, autoturismul (...), aflat în proprietatea acestuia, a fost depistat pe _________________, în apropierea blocului (...) (nr., în zona Tomis II), ocupând domeniul public în afara locurilor special amenajate“.
 
Mai spun judecătorii că prin procesul-verbal „s-a reținut că fapta acestuia constituie contravenția prevăzută de art. 8 pct. 22 din H.C.L.M. nr. 77/2021, conform căruia constituie contravenție la normele de protecție a drumurilor, trotuarelor si parcajelor în vederea menținerii aspectului estetic si util al municipiului, următoarele fapte: 22. ocuparea domeniului public cu vehicule in afara zonelor în care se permite oprirea/staționarea/parcarea ori în afara spațiilor marcate expres de administratorul drumului public“.
 
În aceste condiții, omul a fost amendat cu 400 de lei.
 
„Autovehiculul nu era parcat pe un loc special amenajat“
 
Cu privire la constatarea contravenției, judecătorii primei instanțe au arătat că „fapta a fost constatată ex propriis sensibus de agentul constatator, care a putut observa modul de parcare a autovehiculului“.
 
„Totuși“, au spus magistrații, „din fotografia depusă de intimat, în cuprinsul căreia se poate observa că autovehiculul cu nr. de înmatriculare _______ este parcat într-un spațiu mixt format din asfalt, pământ și bordură (f.84), nu rezultă că în acel loc exista o interzicere a opririi/staționării/parcării“.
 
Mai departe, instanța a constat că „ceea ce rezultă din cuprinsul planșei foto și din procesul-verbal de contravenție este că autovehiculul nu era parcat pe un loc special amenajat, însă această împrejurare nu este suficientă pentru a fi întrunite elementele constitutive ale contravenției“.
 
Judecătorii au spus că „în concret, agentul constatator nu a indicat nici în procesul-verbal de contravenție, nici în raport, în care dintre situații s-a încadrat petentul, specificându-se doar printr-o formulare generală că autovehiculul acestuia ar fi ocupat domeniul public în afara locurilor special amenajate. În ciuda acestei formulări, din niciun mijloc de probă depus la dosar nu rezultă că zona respectivă fusese marcată expres de către administratorul drumului public cu locuri special amenajate ori că ar fi existat indicatoare cu mențiunea că oprirea / staționarea / parcarea în afara unor astfel de presupuse locuri este interzisă“.
 
„Instanța are în vedere că temeinicia procesului-verbal se bazează pe constatarea personală a agentului, însă aceasta nu poate fi una absolută și, în special, relevanța sa scade atunci când sunt propuse mijloace de probă diferite ori când agentul constatator putea produce în mod facil o probă concludentă în sprijinul procesului-verbal (spre exemplu, o fotografie de ansamblu a locului respectiv din care să rezulte un indicator cu staționarea interzisă ori cu poziția autovehiculului în raport cu alte autovehicule parcate etc.)“, se arată în documentul citat pe Jurindex.
 
„Totodată“, a precizat instanța, „constatarea personală a agentului este relevantă când exprimă fapta cu amănunte concrete necesare pentru încadrarea juridică, iar nu când se rezumă la a relua textul legal“.
 
În cauză, însă, potrivit sursei citate, „singura probă propusă este o planșă foto care nu dovedește în sine că autoturismul petentului era parcat într-o zonă în care oprirea/parcarea erau interzise. Fotografia pare a fi realizată doar pentru a surprinde numărul de înmatriculare. Acest aspect ridică dubii cu privire la constatarea personală a agentului. Or, în contextul în care petentul a criticat situația de fapt reținută, intimatul nu a putut dovedi în mod concret cum a fost încălcat de către petent art. 8 pct. 22 din H.C.L.M. nr. 77/2021“.
 
În întreg acest context, Judecătoria Constanța a admis plângerea contravențională și a anulat procesul-verbal de constatare a contravenției.
 
Acum, întreaga hotărâre ce fusese pronunțată de Judecătoria Constanța a fost schimbată de magistrații Tribunalului Constanța, care au admis apelul declarat de Primarul Municipiului Constanța, prin Direcția Poliția Locală.
 
Decizia Tribunalului este definitivă.
 
Sursa motivare: www.rolii.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Atenție, șoferi!
Regulamentul parcărilor din Constanța ar putea fi anulat chiar la un an de la adoptare. Judecătorii au stabilit data pronunțării

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ISU GiurgiuIncendiu auto, într-o parcare din municipiu

23 Apr 2024 284

Consiliul Local Constanța votează PUZ-ul pentru construirea parcării supraetajate de la Casa de Cultură (DOCUMENT)

22 Apr 2024 705

O nouă parcare, în curs de amenajare în zona Gării CFR Constanța (GALERIE FOTO)

17 Apr 2024 617

Proces pentru parcarea din Inel II, din Constanța! Tribunalul rejudecă dosarul

15 Apr 2024 539

Bărbat depistat de jandarmi in timp ce aborda eleve pentru videochat în parcarea unui liceu

09 Apr 2024 1020

Locuri de parcare și spații verzi Gec International Spedition SRL contestă exproprierea terenurilor de pe Aleea Lupeni, din Constanța! Hotărârea Curții (MOTIVARE+MINUTA)

09 Apr 2024 705

ZIUA LIVE. Stelian Ion (ADU) „Constanța este un oraș nespălat, îl spală doar ploile, iar din cauza lucrărilor prost făcute se inundă”!

09 Apr 2024 765

ZIUA LIVE Stelian Ion, candidatul Alianței Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Constanța - „Primăria s-a detașat de cetățeni și pare că ia decizii împotriva cetățenilor“ (GALERIE FOTO+VIDEO)

09 Apr 2024 524

Licitații publice Cât costă mentenanța pentru „Parcarea verde“ din zona Spitalului Județean Constanța (DOCUMENT)

09 Apr 2024 445

Primarul Constanței, Vergil Chițac, anunță că a început noi lucrări

08 Apr 2024 5535

Licitații Constanța Getnic Construct Serv SRL va amenaja o parcare acoperită în Cernavodă! Valoarea contractului depășește 1,5 milioane de lei (DOCUMENT)

08 Apr 2024 586

ZIUA LIVE Deputatul Stelian Ion, candidatul ADU la Primăria Municipiului Constanța despre lipsa locurilor de parcare și traficul infernal!

08 Apr 2024 672

Constanța Ce societate se ocupă de proiectarea parcării din zona Primăriei comunei Lumina (DOCUMENT)

06 Apr 2024 692

Primăria Constanța Campanie de informare și conștientizare privind respectarea locurilor de parcare destinate persoanelor cu handicap (GALERIE FOTO)

05 Apr 2024 434

Trei, Doamne, și toate trei PUZ-ul final pentru parcarea de la Casa de Cultură, pe masa Comisiei de Urbanism a municipiului Constanța!

02 Apr 2024 1116