Justitie

Constănţenii care au votat la referendumul pentru suspendarea lui Traian Băsescu, audiaţi în instanţă

Judecătorii din cadrul Curţii de Apel Constanţa vor redeschide luna aceasta dosarul cunoscut generic drept „Fraude la referendum“, cauză în care 11 persoane au fost condamnate în primă instanţă pentru tipărirea şi utilizarea de buletine de vot false, introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegători sau falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale.
 
Noul termen în apel, al patrulea, a fost stabilit pentru data de 28 septembrie, în vederea audierii martorilor. Oricare va fi decizia Curţii de Apel, aceasta va fi definitivă.
 
Conform procurorilor Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, „inculpaţii Iordan Elena, Tache Adelina Gabriela, Negoiţă Felicia, Tache Constantin şi Vărvăroiu Vasilică, în calitate de preşedinte, respectiv membri ai biroului electoral al Secţiei de votare nr. 489 din localitatea Lumina, judeţul Constanţa, cu ocazia desfăşurării Referendumului naţional din data de 29.07.2012, de comun acord, au recurs la falsificarea unui număr de cel puţin 222 de semnături ale unor persoane înscrise pe listele electorale permanente ale secţiei, urmată de introducerea în urnă, în mod fraudulos, a unui număr de tot atâtea buletine de vot, şi au întocmit în fals procesul-verbal privind rezultatele referendumului“.
 
De asemenea, procurorii mai arată că „inculpata Florea Diana, în calitate de preşedinte al biroului electoral din cadrul Secţiei nr. 490 - localitatea Lumina, judeţul Constanţa, a permis denaturarea rezultatului procesului electoral prin semnarea în fals pe listele permanente a unui număr de 45 de votanţi“.
 
Tot Parchetul General al României susţine, în aceeaşi cauză, că „inculpaţii Simion Lenuţa - Lăcrămioara, Miuţu Marioara, Ghibăldan Daniela, Grădişteanu Andrei Alexandru şi Stănimir Violeta, în calitate de preşedinte, respectiv membri ai biroului electoral al Secţiei de votare nr. 488 din localitatea Lumina, judeţul Constanţa, cu ocazia procesului electoral desfăşurat la data de 29.07.2012, au recurs la falsificarea unui număr de cel puţin 180 de semnături ale unor persoane înscrise pe listele electorale permanente ale secţiei“.
 
Procurorii spun că acţiunea a fost „urmată de introducerea în urnă, în mod fraudulos, a unui număr de cel puţin 135 de buletine de vot, corespunzător parţial semnăturilor executate în fals, semnând apoi procesul-verbal privind rezultatele referendumului în care erau consemnate date nereale“.
 
Sintetizând, din rechizitoriul procurorilor reiese că au fost fraudate un număr de 402 voturi din totalul de 2.842 de alegători.
 
În luna noiembrie 2016, judecătorul Marius Nastasia, magistrat al Judecătoriei Constanţa, învestit cu soluţionarea cauzei, a dispus aplicarea următoarelor pedepse:
 
Iordan Elena (...) - la pedeapsa de doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare condiţionată pentru tipărirea şi utilizarea de buletine de vot false, introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegători sau falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale.
 
Tache Adelina Gabriela (...) - la pedeapsa de doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare condiţionată pentru tipărirea şi utilizarea de buletine de vot false, introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegători sau falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale.
 
Negoiţă Felicia - la pedeapsa de doi ani de închisoare cu suspendare condiţionată pentru tipărirea şi utilizarea de buletine de vot false, introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegători sau falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale.
 
Miuţu Marioara - la pedeapsa de doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare condiţionată pentru tipărirea şi utilizarea de buletine de vot false, introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegători sau falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale.
 
Tache Constantin - la pedeapsa de doi ani de închisoare cu suspendare condiţionată pentru tipărirea şi utilizarea de buletine de vot false, introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegători sau falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale.
 
Vărvăroiu Vasilică (...) - la pedeapsa de doi ani de închisoare cu suspendare condiţionată pentru tipărirea şi utilizarea de buletine de vot false, introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegători sau falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale.
 
Dinu Diana (...) - la pedeapsa de doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare condiţionată pentru tipărirea şi utilizarea de buletine de vot false, introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegători sau falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale.
 
Simion Lenuţa - Lăcrămioara (...) - la pedeapsa de doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare condiţionată pentru tipărirea şi utilizarea de buletine de vot false, introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegători sau falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale.
 
Ghibăldan Daniela (...) - la pedeapsa de doi ani de închisoare cu suspendare condiţionată pentru tipărirea şi utilizarea de buletine de vot false, introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegători sau falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale.
 
Grădişteanu Andrei Alexandru (...) - la pedeapsa de doi ani de închisoare cu suspendare condiţionată pentru săvârşirea infracţiunii de tipărirea şi utilizarea de buletine de vot false, introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegători sau falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale.
 
Stănimir Violeta (...) - la pedeapsa de doi ani de închisoare cu suspendare condiţionată pentru tipărirea şi utilizarea de buletine de vot false, introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegători sau falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Corneliu

10 Sep, 2017 11:12

Fraudare in favoare cui?!!!

Articole asemanatoare

Traian Băsescu „Eşecul referendumului a dovedit că tandemul BOR/PSD nu poate controla votul popular"

07 Oct 2018 1052

Acţiune pentru suspendarea lui Traian Băsescu Ce spun magistraţii despre cei 11 constănţeni condamnaţi în dosarul „Fraude la referendum“ (document)

12 Apr 2017 1520

Traian Băsescu nu este de acord cu referendumul pentru graţiere

24 Jan 2017 1758

Reacție la dosarul Microsoft Macovei vrea referendum pentru restrângerea imunităţii demnitarilor

28 Sep 2014 984

Traian Băsescu nu exclude organizarea unui nou referendum

27 Sep 2014 1300

Iată cine sunt şi de ce sunt acuzaţi 11 constănţeni, judecaţi pentru referendumul demiterii lui Traian Băsescu

23 Jun 2014 1149

Se împlinesc şapte ani de la primul referendum pentru demiterea Preşedintelui Traian Băsescu

19 May 2014 1021

Basescu il lauda pe Dragnea Mi-e antipatic pentru furtul de la referendum, dar ca administrator e eficient

02 Mar 2014 1238

A condus BEC la referendumul pentru desfiinţarea judeţului Claudia Ionela Bojin, de la Judecătoria Constanţa, numită şef. Iată unde! (document)

23 Jan 2014 2127

Traian Băsescu „Nu exclud posibilitatea să organizez un nou referendum pentru un parlament unicameral”

06 Jan 2014 837

Traian Basescu a promulgat legea referendumului. Iata despre ce este vorba

15 Dec 2013 1479

Azi incepe procesul lui Liviu Dragnea privind fraudarea referendumului

15 Nov 2013 1265

CCR decide astăzi soarta referendumului - cvorum de 50% sau de 30%?

23 Oct 2013 724

Valeriu Zgonea Referendumul pe Constituţie nu va mai avea loc odată cu primul tur al prezidenţialelor

22 Sep 2013 883

Președintele țării susține eutanasierea maidanezilor Sunt revoltat de demagogia legată de iubitorii de câini

03 Sep 2013 1282