Justitie

Constănţenii care au votat la referendumul pentru suspendarea lui Traian Băsescu, audiaţi în instanţă

Judecătorii din cadrul Curţii de Apel Constanţa vor redeschide luna aceasta dosarul cunoscut generic drept „Fraude la referendum“, cauză în care 11 persoane au fost condamnate în primă instanţă pentru tipărirea şi utilizarea de buletine de vot false, introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegători sau falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale.
 
Noul termen în apel, al patrulea, a fost stabilit pentru data de 28 septembrie, în vederea audierii martorilor. Oricare va fi decizia Curţii de Apel, aceasta va fi definitivă.
 
Conform procurorilor Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, „inculpaţii Iordan Elena, Tache Adelina Gabriela, Negoiţă Felicia, Tache Constantin şi Vărvăroiu Vasilică, în calitate de preşedinte, respectiv membri ai biroului electoral al Secţiei de votare nr. 489 din localitatea Lumina, judeţul Constanţa, cu ocazia desfăşurării Referendumului naţional din data de 29.07.2012, de comun acord, au recurs la falsificarea unui număr de cel puţin 222 de semnături ale unor persoane înscrise pe listele electorale permanente ale secţiei, urmată de introducerea în urnă, în mod fraudulos, a unui număr de tot atâtea buletine de vot, şi au întocmit în fals procesul-verbal privind rezultatele referendumului“.
 
De asemenea, procurorii mai arată că „inculpata Florea Diana, în calitate de preşedinte al biroului electoral din cadrul Secţiei nr. 490 - localitatea Lumina, judeţul Constanţa, a permis denaturarea rezultatului procesului electoral prin semnarea în fals pe listele permanente a unui număr de 45 de votanţi“.
 
Tot Parchetul General al României susţine, în aceeaşi cauză, că „inculpaţii Simion Lenuţa - Lăcrămioara, Miuţu Marioara, Ghibăldan Daniela, Grădişteanu Andrei Alexandru şi Stănimir Violeta, în calitate de preşedinte, respectiv membri ai biroului electoral al Secţiei de votare nr. 488 din localitatea Lumina, judeţul Constanţa, cu ocazia procesului electoral desfăşurat la data de 29.07.2012, au recurs la falsificarea unui număr de cel puţin 180 de semnături ale unor persoane înscrise pe listele electorale permanente ale secţiei“.
 
Procurorii spun că acţiunea a fost „urmată de introducerea în urnă, în mod fraudulos, a unui număr de cel puţin 135 de buletine de vot, corespunzător parţial semnăturilor executate în fals, semnând apoi procesul-verbal privind rezultatele referendumului în care erau consemnate date nereale“.
 
Sintetizând, din rechizitoriul procurorilor reiese că au fost fraudate un număr de 402 voturi din totalul de 2.842 de alegători.
 
În luna noiembrie 2016, judecătorul Marius Nastasia, magistrat al Judecătoriei Constanţa, învestit cu soluţionarea cauzei, a dispus aplicarea următoarelor pedepse:
 
Iordan Elena (...) - la pedeapsa de doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare condiţionată pentru tipărirea şi utilizarea de buletine de vot false, introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegători sau falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale.
 
Tache Adelina Gabriela (...) - la pedeapsa de doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare condiţionată pentru tipărirea şi utilizarea de buletine de vot false, introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegători sau falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale.
 
Negoiţă Felicia - la pedeapsa de doi ani de închisoare cu suspendare condiţionată pentru tipărirea şi utilizarea de buletine de vot false, introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegători sau falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale.
 
Miuţu Marioara - la pedeapsa de doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare condiţionată pentru tipărirea şi utilizarea de buletine de vot false, introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegători sau falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale.
 
Tache Constantin - la pedeapsa de doi ani de închisoare cu suspendare condiţionată pentru tipărirea şi utilizarea de buletine de vot false, introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegători sau falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale.
 
Vărvăroiu Vasilică (...) - la pedeapsa de doi ani de închisoare cu suspendare condiţionată pentru tipărirea şi utilizarea de buletine de vot false, introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegători sau falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale.
 
Dinu Diana (...) - la pedeapsa de doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare condiţionată pentru tipărirea şi utilizarea de buletine de vot false, introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegători sau falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale.
 
Simion Lenuţa - Lăcrămioara (...) - la pedeapsa de doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare condiţionată pentru tipărirea şi utilizarea de buletine de vot false, introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegători sau falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale.
 
Ghibăldan Daniela (...) - la pedeapsa de doi ani de închisoare cu suspendare condiţionată pentru tipărirea şi utilizarea de buletine de vot false, introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegători sau falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale.
 
Grădişteanu Andrei Alexandru (...) - la pedeapsa de doi ani de închisoare cu suspendare condiţionată pentru săvârşirea infracţiunii de tipărirea şi utilizarea de buletine de vot false, introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegători sau falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale.
 
Stănimir Violeta (...) - la pedeapsa de doi ani de închisoare cu suspendare condiţionată pentru tipărirea şi utilizarea de buletine de vot false, introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine decât cele votate de alegători sau falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Corneliu

10 Sep, 2017 11:12

Fraudare in favoare cui?!!!

Articole asemanatoare

Acţiune pentru suspendarea lui Traian Băsescu Ce spun magistraţii despre cei 11 constănţeni condamnaţi în dosarul „Fraude la referendum“ (document)

12 Apr 2017 1447

Traian Băsescu nu este de acord cu referendumul pentru graţiere

24 Jan 2017 1694

Reacție la dosarul Microsoft Macovei vrea referendum pentru restrângerea imunităţii demnitarilor

28 Sep 2014 949

Traian Băsescu nu exclude organizarea unui nou referendum

27 Sep 2014 1268

Iată cine sunt şi de ce sunt acuzaţi 11 constănţeni, judecaţi pentru referendumul demiterii lui Traian Băsescu

23 Jun 2014 1114

Se împlinesc şapte ani de la primul referendum pentru demiterea Preşedintelui Traian Băsescu

19 May 2014 995

Basescu il lauda pe Dragnea Mi-e antipatic pentru furtul de la referendum, dar ca administrator e eficient

02 Mar 2014 1199

A condus BEC la referendumul pentru desfiinţarea judeţului Claudia Ionela Bojin, de la Judecătoria Constanţa, numită şef. Iată unde! (document)

23 Jan 2014 2028

Traian Băsescu „Nu exclud posibilitatea să organizez un nou referendum pentru un parlament unicameral”

06 Jan 2014 810

Traian Basescu a promulgat legea referendumului. Iata despre ce este vorba

15 Dec 2013 1437

Azi incepe procesul lui Liviu Dragnea privind fraudarea referendumului

15 Nov 2013 1217

CCR decide astăzi soarta referendumului - cvorum de 50% sau de 30%?

23 Oct 2013 694

Valeriu Zgonea Referendumul pe Constituţie nu va mai avea loc odată cu primul tur al prezidenţialelor

22 Sep 2013 836

Președintele țării susține eutanasierea maidanezilor Sunt revoltat de demagogia legată de iubitorii de câini

03 Sep 2013 1221

Băsescu Nu declanşez acum un proces de referendum naţional

03 Sep 2013 897

Liviu Dragnea, la DNA pentru a studia documentele din dosarul referendumului

02 Sep 2013 932

Referendum pentru demiterea preşedintelui Închisoare cu executare pentru şase persoane din judeţul Constanţa

03 Jul 2013 1631

Parlamentul respinge referendumul propus de Traian Băsescu

18 Jun 2013 692

Referendumul lui Băsescu va distruge USL şi relaţia Crin - Ponta. La ce mişcări surpriză va apela Crin Antonescu pentru a fi ales preşedinte

18 Jun 2013 1054

Traian Băsescu despre politică „În politică nu am avut numai succese, am avut şi eşecuri”

17 Jun 2013 719

Traian Băsescu În această după amiază am declanșat procedura unui nou referendum pentru un Parlament unicameral

11 Jun 2013 806

2012 Human Rights Report

03 Jun 2013 1230

Referendum pentru demiterea preşedintelui Fostul şef al Biroului Electoral Judeţean Constanţa, promovat la Tribunalul Bucureşti

11 Oct 2012 1779

Philip Gordon, adjunctul lui Hillary Clinton „Ştim că unii vor să organizeze un nou referendum sau caută alte căi de a scăpa de preşedinte“

01 Oct 2012 868

Dorel Onaca, sfătuitorul de taină al preşedintelui României

29 Aug 2012 2255

După 52 de zile de suspendare Preşedintele Băsescu a revenit la Cotroceni

28 Aug 2012 678

Hotărârea CC privind referendumul se va publica în monitor în această seară

28 Aug 2012 649

Camera Deputaţilor şi Senatul se reunesc azi pentru citirea hotărârii CCR privind referendumul

27 Aug 2012 859

Editorial Useliştii şi acţiunile lor invalide

24 Aug 2012 1350

Mircea Băsescu „Crin? Nu se retrage. La Bucureşti miroase frumos"

22 Aug 2012 1026

Om vedea, a zis orbul. Povestea ibovnicei de la Cotroceni

22 Aug 2012 1437

Unde e Zorba Grecul? Mazăre, Antonescu, Fenechiu. De ce tac „victimele" lui Băsescu?

22 Aug 2012 1903

Mircea Băsescu, asaltat de telefoane de la prieteni şi cunoscuţi „Am fost convins că aceasta va fi decizia Curţii Constituţionale!“

21 Aug 2012 891

Băsescu revine la Cotroceni Cum au votat judecătorii Curţii Constituţionale

21 Aug 2012 893

Traian Băsescu, pe zero. Partidele politice, în pierdere Cine a cheltuit mai mult pentru referendum? Iată, aici, situaţia

19 Aug 2012 1138

Albastru de Băsescu - Istoria în imagini (galerie foto)

11 Aug 2012 1015

Cum au votat la referendum cetăţenii din localităţile cu primari PNL

10 Aug 2012 1773

Traian Băsescu referitor la ancheta de la Constanţa "Doctor Ponta" a dat "vreo două instrucţiuni către Parchete"

10 Aug 2012 1032

De ce a respins CCR cererea USL ca Băsescu să fie demis mai uşor

06 Aug 2012 1045

CCR a amânat până pe 12 septembrie decizia privind validarea referendumului

02 Aug 2012 1233

Recensământul 2011, folosit ca armă în referendumurile USL Se aplică modelul lui Nicuşor Constantinescu?

02 Aug 2012 1332

Ce au făcut constănţenii la referendum

31 Jul 2012 1094

Mircea Băsescu, către fratele său, Traian - „Domnule preşedinte, s-a arătat dreptatea!"

31 Jul 2012 1367

Vot la MurfatlarCum s-a votat la referendum în oraşul natal al preşedintelui

31 Jul 2012 858

Iată ce va face Traian Băsescu la ora 15.00!

30 Jul 2012 1093

Băsescu despre Mazăre „Un aventurier politic"

30 Jul 2012 1204

BEC 45,92% - prezenţa la vot la ora 23.00, ora închiderii urnelor

30 Jul 2012 874

Prezenţa la vot la închiderea urnelor

30 Jul 2012 868

Turiştii au stat la cozi ca să voteze în staţiunea Mamaia (galerie foto)

30 Jul 2012 1353

La Constanţa, referendumul e cel mai sexy

30 Jul 2012 1129