Constantin Dima, de la Mara Construct SRL, a contestat hotărârea prin care s-a decis începerea judecăţii sale

Consiliul Judeţean Constanţa a comunicat că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 8.963.612,64 de lei, reprezentând fonduri europene nerambursabile.
 
Curtea de Apel Constanţa a avut ieri în atenţie dosarul în care Constantin Dima, de la SC Mara Construct SRL, a fost trimis în judecată de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa.
 
Pe data de 19 iunie, Tribunalul Constanţa a dispus începerea judecăţii cauzei, însă afaceristul Constantin Dima şi un alt inculpat au atacat soluţia la Curtea de Apel Constanţa. Primul termen a fost stabilit pentru ieri. Oricare va fi decizia instanţei, aceasta va fi definitivă.
 
În prezentul dosar, Constantin Dima este suspectat de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, şi de evaziune fiscală, în formă continuată. Asta în timp ce SC Mara Construct SRL este bănuită de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, şi de evaziune fiscală, în formă continuată.
 
Diallo Mamadou Alpha Evy, administrator al SC Alpha Construct Mondial Explorer SRL, este bănuit de complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată. SC Alpha Construct Mondial Explorer SRL şi SC Unprim Auto Proiect SRL sun suspectate de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată.
 
Liviu Ungureanu şi Lucian Petrache, administratori ai SC Danliv Concept Construct SRL, respectiv SC Petraprod Steel SRL, sunt acuzaţi de complicitate la evaziune fiscală. Asta în timp ce SC Danliv Concept Construct SRL şi SC Petraprod Steel SRL sunt suspectate de complicitate la evaziune fiscală.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii arată că, „la data de 31 decembrie 2010, în vederea implementării proiectului «HIPERB - Muzeu al secolului XXI pentru turiştii din Constanţa», între SC Mara Construct SRL reprezentată de inculpatul Dima Constantin, şi Consiliul Judeţean Constanţa a fost încheiat un contract de execuţie lucrări, având ca obiectiv reabilitarea clădirii Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa“.
 
„Pe toată perioada execuţiei contractului, inculpaţii SC Mara Construct SRL şi Dima Constantin au folosit, cu rea-credinţă, în relaţia cu Consiliul Judeţean Constanţa documente inexacte (facturi şi situaţii de lucrări) care cuprindeau date neconforme cu realitatea, în scopul obţinerii pe nedrept, de la Consiliul Judeţean, a banilor provenind din fonduri europene nerambursabile. O parte din aceste documente au fost furnizate de către ceilalţi inculpaţi, administratori ai unor societăţi cu un comportament de tip «fantomă» - care au emis facturi ce nu reflectau operaţiuni reale şi care au fost înregistrate în contabilitate şi ulterior plătite de către inculpaţii Dima Constantin şi SC Mara Construct SRL, cu efectul prejudicierii bugetului de stat cu 788.542,40 de lei, sumă cu care Agenţia Naţională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în procesul penal“, conform DNA.
 

De asemenea, Consiliul Judeţean Constanţa a comunicat că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 8.963.612,64 de lei, reprezentând fondurile europene nerambursabile.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanţa.

 
Într-un alt dosar, Constantin Dima a fost trimis în judecată tot de către Direcţia Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa, el fiind suspectat de constituire a unui grup infracţional organizat, de folosire cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri, în formă continuată (două fapte), de evaziune fiscală, în formă continuată (două fapte), de spălare a banilor (două fapte), precum şi de fals în declaraţii.
 
În această cauză au trimise în judecată şi alte persoane fizice, dar şi juridice, în legătură cu presupuse fraude cu fonduri europene şi alte infracţiuni legate de reabilitarea unor monumente istorice din judeţul Constanţa.
 
Potrivit rechizitoriului, „la data de 19.09.2011, inculpatul Dima Constantin a făcut declaraţii necorespunzătoare adevărului la Consiliul Judeţean Constanţa, prin depunerea Formularului 11 în cadrul procedurii pentru atribuirea contractului de lucrări privind Reabilitarea Monumentului Triumfal Tropaeum Traiani, în care a arătat, sub sancţiuni penale, în mod mincinos, că SC Mara Construct SRL a avut în anul 2008 şapte angajaţi, în anul 2009, şapte angajaţi, iar în anul 2010, 16 angajaţi“.
 
Cum a „căzut“ Dima de la Mara Construct „Documente false şi inexacte“ la Consiliul Judeţean Constanţa (rechizitoriu)

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Legături cu Constanța! Omul de afaceri Arpad Paszkany și Radu Berceanu, fostul ministru al Transporturilor, vor fi audiați la Înalta Curte

05 Apr 2021 1050

#DobrogeaDigitală Mesajul colonelului Constantin Dima, comandantul Grupării de Jandarmi Mobile Constanța, de Ziua Dobrogei

21 Nov 2020 1440

Lipsa unui avocat a amânat procesul Mara Construct

02 Oct 2020 944

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 16 septembrie 2020

17 Sep 2020 1090

O nouă înfățișare în procesul Mara Construct. Se așteaptă audierea martorilor

01 Sep 2020 618

#alegerilocale2020 Oficial de la Biroul Electoral Județean Tulcea. Iată care sunt candidații pentru Primăria Tulcea

21 Aug 2020 1134

Bucurie prematură? Ce se află în spatele victoriei anunțate de Consiliul Județean Constanța

01 Jul 2020 2316

DNA acuză Spălare de bani și grup infracțional organizat, la reabilitarea monumentelor istorice constănțene. Procesul Mara Construct continuă

02 May 2020 904

Bunuri sigilate și conturi supravegheate Reabilitarea monumentelor istorice județene, în atenția judecătorilor. Se așteaptă martorii

28 Apr 2020 732

Patru ani de proces și mandate de aducere Reabilitarea monumentelor istorice din județ, în atenția judecătorilor. Martorii nu s-au prezentat pentru audieri

03 Apr 2020 1411

Procesul Mara Construct. Se aşteaptă audierea martorilor

04 Feb 2020 919

Mara Construct, în atenţia judecătorilor constănţeni. Martorii din proces, citaţi pentru luna februarie

17 Jan 2020 857

Cum încearcă Judeţul Constanţa să recupereze banii de la Mara Construct. Cât s-a cerut, cât s-a dat, cine e nemulţumit

10 Dec 2019 1690

Contractele Capidava şi Tropaeum Traiani Bunurile Mara Construct, sigilate. Firma nu are voie să scoată bani din bancă

26 Nov 2019 1846

UPDATE. Alertă S-a întrunit Comitetul Județean pentru Situații de Urgență al județului Constanța pentru gestionarea problemelor apărute în Portul Midia (galerie foto)

25 Nov 2019 2257