Constantin Dina, fost director al DSP Constanța, șef al Corpului de Control din Ministerul Sănătății, a fost trimis în judecată



Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

Dina Constantin, la data faptei director al Corpului de Control al ministrului Sănătății și președinte al unei comisii de concurs, sub aspectul comiterii infracțiunii de de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, săvârșită în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite,

ARAMĂ SILVIA, la data faptei și în prezent funcționar în cadrul Ministrului Sănătății sub aspectul comiterii infracțiunii de mărturie mincinoasă.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

În perioada 02 – 07 martie 2022, în contextul organizării unui concurs de ocupare a funcției de șef serviciu Control în cadrul Corpului de control al Ministrului Sănătății, inculpatul Dina Constantin, în calitățile menționate mai sus, ar fi transmis în mod nelegal celeilalte inculpate o parte din subiectele elaborate pentru proba scrisă.

Acționând în această manieră, inculpatul Dina Constantin ar fi facilitat obținerea de către inculpata Aramă Silvia a unui punctaj care i-ar fi permis acesteia să promoveze proba respectivă.

Fiind audiată în prezenta cauză, inculpata Aramă Silvia ar fi făcut afirmații mincinoase în legătură cu faptele și împrejurările esențiale cu privire la care a fost întrebată, în sensul că nu ar fi recunoscut „ajutorul” oferit de inculpatul Dina Constantin în promovarea acelei probe de concurs.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.


Facem precizarea că am încercat să obținem un punct de vedere de la Dina Constantin, însă acesta nu a dorit să facă declarații pe marginea subiectului. 

Constantin Dina a făcut stagiatura la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, între 2001 și 2002.

Între 2002 și 2005 a fost preparator universitar la Universitatea Ovidius Constanța. În 2005 a devenit asistent universitar la Facultatea de Medicină Generală, până în 2008. Din 2008 a devenit șef lucrări la universitatea menționată anterior.


Din 2010 până în 2014 a fost director al Direcției de Sănătate Publică Constanța. Din mai 2014, până în ianuarie 2017 a fost șef departament la Ministerul Sănătății.

Ulterior, în 2017, pentru câteva luni, din ianuarie până în noiembrie s-a întors în fruntea DSP Constanța. Apoi a fost avansat la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, unde a stat până în martie 2018.

Din iulie 2018 până în martie 2020, a fost  director general adjunct al Direcţiei Generale Monitorizare, Control şi Antifraudă din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Ulterior a fost director al Corpului de Control al Ministrului din cadrul Ministerului Sănătății, iar începând cu 21 martie 2022 a revenit în fruntea DSP Constanța.
 
Ordinul Meritul Sanitar în grad de cavaler
 
Amintim că în 2019, președintele României l-a decorat pe Constantin Dina, căruia i s-a conferit ordinul Meritul Sanitar în grad de cavaler.
 
În luna noiembrie 2019, în Monitorul Oficial al României a fost publicat decretul privind conferirea Ordinului Meritul Sanitar mai multor nume din medicina românească.
 
Cu ocazia Zilei Naționale a României, în semn de apreciere pentru înteaga activitate, precum și pentru rezultatele importante obținute în pertecționarea actului medical, președintele României l-a decorat pe Constantin Dina, căruia i s-a conferit ordinul Meritul Sanitar în grad de cavaler.
 
Alături de el și alte persoane din medicina românească au fost decorate de președintele României.

Averea și interesele pot fi citite accesând următorul link

Directorul DSP Constanța
Constantin Dina, de la decorația Meritul Sanitar în grad de cavaler, la dosarul penal de la DNA (DOCUMENTE)
 

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cumpărări directe Constanța Glasscomed SRL București asigură service pentru aparatura de laborator de la Direcția de Sănătate Publică din Constanța (DOCUMENT)

08 Apr 2024 370

Spitalul Orășenesc Hârșova, în proces cu DSP Ialomița, pentru analizele de apă potabilă! Tribunalul Constanța a rămas în pronunțare

04 Apr 2024 501

Cumpărări directe Constanța Eco Fire Sistems SRL, contract cu DSP Constanța pentru eliminarea deșeurilor spitalicești (DOCUMENT)

28 Mar 2024 601

Achiziția pentru atribuirea contractului pentru pază și protecție în cadrul Direcției de Sănătate Publică a județului Constanța din nou contestată la CNSC! (DOCUMENT)

10 Mar 2024 695

Angajații DSP din nou la protest, la Constanța (FOTO+VIDEO)

07 Mar 2024 820

LIVE VIDEO+TEXT Spitalul Modular din curtea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța, inaugurat. Mai multe oficialități, prezente la eveniment (GALERIE FOTO+VIDEO)

19 Feb 2024 1510

DSP Constanța angajează. Iată postul scos la concurs și condițiile de îndeplinit

16 Feb 2024 3446

Declarații de avere Constanța Valentin Vasile Broască - Madar, membru supleant în CA la Spitalul Clinic de Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie Eforie Nord, averea și interesele (DOCUMENTE)

31 Jan 2024 977

Transguard Security SRL a formulat o nouă contestație DSP Constanța a anulat licitația pentru servicii de pază, CNSC a dispus însă continuarea procedurii!

15 Jan 2024 999

Statul la birou dăunează grav sănătății 5% din salariul de bază - spor de surmenaj vizual, dorsalgii și supraîncordarea articulațiilor pentru personalul Consiliului Județean Constanța (DOCUMENTE)

12 Jan 2024 1610

Președintele PNL Constanța, deputatul Bogdan Huțucă „Spitalul de Pediatrie Dr. Alexandru Pesamosca și Alternativa Techirghiol, avizate la nivel instituțional"

22 Dec 2023 979

Aviz favorabil pentru proiectul de construire și dotare a Spitalului de Pediatrie Dr. Alexandru Pesamosca din municipiul Constanța

21 Dec 2023 932

Știri Constanța Protest al angajaților Direcției de Sănătate Publică Constanța! (FOTO+VIDEO)

15 Dec 2023 848

Curtea de Apel București, anunț în dosarul lui Constantin Dina, fostul director DSP Constanța, trimis în judecată de DNA

06 Dec 2023 1415

O firmă de pază locală a reușit să anuleze la CNSC o licitație organizată de Direcţia de Sănătate Publică Constanţa

27 Nov 2023 879