Constantin Dina, fost director al DSP Constanța, șef al Corpului de Control din Ministerul Sănătății, a fost trimis în judecatăProcurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

Dina Constantin, la data faptei director al Corpului de Control al ministrului Sănătății și președinte al unei comisii de concurs, sub aspectul comiterii infracțiunii de de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, săvârșită în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite,

ARAMĂ SILVIA, la data faptei și în prezent funcționar în cadrul Ministrului Sănătății sub aspectul comiterii infracțiunii de mărturie mincinoasă.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

În perioada 02 – 07 martie 2022, în contextul organizării unui concurs de ocupare a funcției de șef serviciu Control în cadrul Corpului de control al Ministrului Sănătății, inculpatul Dina Constantin, în calitățile menționate mai sus, ar fi transmis în mod nelegal celeilalte inculpate o parte din subiectele elaborate pentru proba scrisă.

Acționând în această manieră, inculpatul Dina Constantin ar fi facilitat obținerea de către inculpata Aramă Silvia a unui punctaj care i-ar fi permis acesteia să promoveze proba respectivă.

Fiind audiată în prezenta cauză, inculpata Aramă Silvia ar fi făcut afirmații mincinoase în legătură cu faptele și împrejurările esențiale cu privire la care a fost întrebată, în sensul că nu ar fi recunoscut „ajutorul” oferit de inculpatul Dina Constantin în promovarea acelei probe de concurs.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.


Facem precizarea că am încercat să obținem un punct de vedere de la Dina Constantin, însă acesta nu a dorit să facă declarații pe marginea subiectului. 

Constantin Dina a făcut stagiatura la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, între 2001 și 2002.

Între 2002 și 2005 a fost preparator universitar la Universitatea Ovidius Constanța. În 2005 a devenit asistent universitar la Facultatea de Medicină Generală, până în 2008. Din 2008 a devenit șef lucrări la universitatea menționată anterior.


Din 2010 până în 2014 a fost director al Direcției de Sănătate Publică Constanța. Din mai 2014, până în ianuarie 2017 a fost șef departament la Ministerul Sănătății.

Ulterior, în 2017, pentru câteva luni, din ianuarie până în noiembrie s-a întors în fruntea DSP Constanța. Apoi a fost avansat la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, unde a stat până în martie 2018.

Din iulie 2018 până în martie 2020, a fost  director general adjunct al Direcţiei Generale Monitorizare, Control şi Antifraudă din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Ulterior a fost director al Corpului de Control al Ministrului din cadrul Ministerului Sănătății, iar începând cu 21 martie 2022 a revenit în fruntea DSP Constanța.
 
Ordinul Meritul Sanitar în grad de cavaler
 
Amintim că în 2019, președintele României l-a decorat pe Constantin Dina, căruia i s-a conferit ordinul Meritul Sanitar în grad de cavaler.
 
În luna noiembrie 2019, în Monitorul Oficial al României a fost publicat decretul privind conferirea Ordinului Meritul Sanitar mai multor nume din medicina românească.
 
Cu ocazia Zilei Naționale a României, în semn de apreciere pentru înteaga activitate, precum și pentru rezultatele importante obținute în pertecționarea actului medical, președintele României l-a decorat pe Constantin Dina, căruia i s-a conferit ordinul Meritul Sanitar în grad de cavaler.
 
Alături de el și alte persoane din medicina românească au fost decorate de președintele României.

Averea și interesele pot fi citite accesând următorul link

Directorul DSP Constanța
Constantin Dina, de la decorația Meritul Sanitar în grad de cavaler, la dosarul penal de la DNA (DOCUMENTE)
 

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Document de la Primărie pentru demolarea clădirii unde va fi construit viitorul Spital de Pediatrie de către DSP Constanța

07 Mar 2023 863

Testare pulmonară gratuită la Centrul socio medical din Cumpăna! Ce trebuie să știe cei interesați

10 Feb 2023 768

LIVE-TEXT Ședință a Colegiului Prefectural Constanța. Patru instituții prezintă bilanțurile activității pentru anul 2022 (GALERIE FOTO+VIDEO)

09 Feb 2023 989

Percheziții DNA explică de ce l-a trimis în judecată pe Constantin Dina, fost director al DSP Constanța, șef al Corpului de Control din Ministerul Sănătății (RECHIZITORIU)

03 Feb 2023 1855

Gala asociației Dark Knights Mib, la Constanța, alături de prefectul Silviu Coșa și directorul DSP Cristina Schipor

27 Jan 2023 2208

Direcția de Sănătate Publică Constanța organizează o campanie atipică de donare de sânge

13 Jan 2023 2416

Un nou spital de Pediatrie la Constanța Se decide în ședința de Guvern. Un imobil aparținând DSP Constanța ar putea trece în domeniul privat al statului (DOCUMENTE)

11 Jan 2023 922

Primul caz de flurona la Constanța! Cum se simte pacienta?

11 Jan 2023 1189

Incidența covid la Constanța. Situația actualizată. DSP trage un semnal de alarmă

05 Jan 2023 990

Mii de cazuri de pneumonii și gripă la Constanța. Ce recomandă specialiștii

05 Jan 2023 1116

LIVE VIDEO+ TEXT Ce măsuri vor lua autoritățile în județul Constanța de Sărbătorile de Iarnă (GALERIE FOTO+VIDEO)

19 Dec 2022 1254

DSP Constanța a anunțat când vor fi repartizați medicii rezidenți pe clinici și pe coordonatori

08 Dec 2022 1184

Ministrul Sorin Cîmpeanu 18 unităţi de învăţământ din județul Constanța, relocate din cauza lucrărilor de reabilitare (VIDEO)

30 Aug 2022 1246

Trei spitale militare redeschid sectoarele pentru tratarea pacienților cu COVID-19. În ce orașe se află

04 Aug 2022 717

Epopeea Spitalului Regional Constanța, din nou în atenție publică. A fost actualizat inventarul bunurilor de pe strada Viilor

18 Jun 2022 1927