Construcția va fi demolată! Detalii din dosarul arhitectului Sabin Ionescu, condamnat cu executare în cazul unui bloc construit ilegal


 
  • Foarte important, prin decizia de condamnare, instanța din București a decis desființarea în totalitate a blocului, costurile urmând a fi suportate de inculpați, în solidar.
 

Arhitectul Sabin Gabriel Ionescu, din București, a fost dat în urmărire după ce a fost condamnat definitiv de judecătorii Curții de Apel București, la doi ani și șapte luni de închisoare, în cazul unui bloc ridicat în Capitală, Sector 1, foarte aproape de un monument istoric.
 
Arhitectul a fost găsit găsit vinovat de săvârșirea infracțiunilor de fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată și înșelăciune.
 
În concret, în cazul arhitectului, Curtea de Apel București a menținut sentința penală nr.962/24.11.2020, Judecătoriei Sectorului 1 București, instanță ce a dispus condamnarea inculpatului la:
 
6 (șase) luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la executarea de lucrări de construire fără autorizație în formă continuată (2 acte materiale).
 
1(un) an și 6 (șase) luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată (3 acte materiale).
 
6 (șase) luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la instigare la uz de fals în participație improprie (5 acte materiale).
 
9 (nouă) luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

 
1 (un) an și 6 (șase) luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune.
 

În final, inculpatul i-a a aplicat inculpatului pedeapsa cea mai grea, de 1(un) an și 6 (șase) luni închisoare, sporită cu 1 (un) an și 1(una) lună închisoare, reprezentând 1/3 din celelalte pedepse cu închisoarea aplicate (1 an și 6 luni + 6 luni + 6 luni + 9 luni = 39 luni) la care a fost condamnat pentru celelalte infracțiuni, în final, inculpatul fiind condamnat la pedeapsa rezultantă de 2 (doi) ani și 7 (șapte) luni închisoare.
 

Totodată, instanța a dedus din pedeapsa aplicată inculpatului perioada reținerii pentru 24 de ore de la 19.04.2016 la 20.04.2016.
 
Dosarul a fost instrumentat de procurorii Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 – Bucureşti, iar cei deferiți justiției sunt:
 
Iepure Sorin Ion 
Rădulescu Ion    
Bratu Dan Mihai
Kapetanopoulos Konstantinos       
SC MC Arthur&Associates SRL   
Samaras Athanasios    
SC Sam Development, Investment&Constructions SRL     
Zdoca Doina      
Ionescu Sabin Gabriel 
 
În actul de sesizare s-a reținut, în esență, că în cursul anului 2015 între administratorul SAM Development Investment SRL și arhitectul Ionescu s-a încheiat un contract de prestări servicii, privind obținerea autorizațiilor de construire și demolare privind imobilul situat în București, obținerea autorizației de construire, documentele pentru recepția clădirii, autorizația de demolare, documentele de recepție a demolarii, avizul de la ISC și un aviz de la Ministerul Culturii privind monumentele istorice.
 
În baza acestei înțelegeri, mai arată procurorii, în perioada mai-august 2015, arhitectul ar fi predat administratorul SAM Development Investment SRL, autorizațiile de construire/demolare, avizul Ministerului Culturii și avizul emis de ISC, acte care s-au dovedit a fi false, iar în schimbul muncii prestate pentru obtinerea acestor documente a primit suma de 2500 euro.
 
„În perioada cuprinsă între octombrie 2015 – ianuarie 2016, a falsificat două contracte antedatate în care părți sunt (...) (pentru contractul nr. 3/2015, care are menționată ca dată a încheierii 12.06.2015) și (...) (contract care are menționată ca dată a încheierii 18.06.2015) și care au ca obiect prestări servicii constând în îndeplinirea formalităților prevăzute de lege, necesare pentru obținerea autorizațiilor de construire/demolare pentru imobilul situat în București“, se mai arată în actul de sesizare a instanței.
 
Arhitectul mai este suspectat că în perioada august-septembrie 2015, în executarea contractului de prestării servicii încheiat cu administratorul S.C. SAM Development, Investment & Constructions S.R.L., în baza aceleiași rezoluții infracționale, a falsificat mai multe înscrisuri oficiale din documentația tehnică și de urbanism aferentă execuției unor lucrări de desființare și construire a unui imobil din București, prin contrafacerea scrierii și subscrierii, respectiv acordul pentru intervenții asupra construcțiilor existente, acordul nr. 1457/A din 18.06.2015, autorizația de desființare - autorizația de desființare nr. 163/(...)/23.07.2015 și autorizația de construire - autorizația de construire nr. 86/(...)/18.08.2015, în scopul construirii imobilului menționat, cu regim de înălțime S+P+3P+4ER, lucrările fiind estimate la o valoare de peste 3 milioane lei .
 
Foarte important, prin decizia de condamnare, instanța din București a admis acțiunea civilă exercitată de Asociaţia de Proprietari Puţul de Piatră nr. 5 și a decis obligarea SC MC Arthur&Associates SRL să desființeze în totalitate construcția situată în București, edificată pe terenul identificat cu nr. cadastral (...), în mod nelegal, costurile desființării urmând a fi suportate de inculpați, în solidar.
 
În motivarea deciziei, magistrații Judecătoriei arată că arhitectul este „principalul vinovat în prezenta cauză, acesta fiind cel care a întocmit în fals 3 documente oficiale, fără a-i păsa de faptul că cele două societăți comerciale și administratorii acestora se vor încrede în autenticitatea documentelor și vor demara lucrări de demolare, apoi de construire fără autorizație în centrul Capitalei Românei“.
 
„Acesta a întocmit înscrisurile falsificate și le-a prezentat ca autentice celor doi administratori ale persoanelor juridice cu scopul de abține pentru sine un folos patrimonial injust, constând în suma de 7980, 48 lei.
 
Tot acesta este cel care i-a instigat pe ceilalți inculpați să folosească documentele falsificate în fața autorităților cu atribuții de control în domeniul construcțiilor civile.
 
Mai mult, pentru a nu fi descoperit, inculpatul a atras-o în activitatea infracțională pe (...) pe care a convins-o să semneze două contracte – înscrisuri sub semnătură privată, plăsmuite de acest inculpat și a determinat-o să se prezinte în fața organelor de cercetare penală și să înmâneze înscrisurile falsificate pentru a scăpa de răspunderea penală.
 
În atare condiții, judecătorul fondului constată că inculpatul (...) este persoana care a declanșat ridicarea construcției fără autorizație, în lipsa acțiunilor infracționale ale acestuia existând posibilitatea ca imobilul, fie să nu fie ridicat, fie să fie ridicat în mod legal.
 
Totodată, instanța reține că prin prisma profesiei acestuia, aceea de arhitect, ar fi trebuit să aibă o cu totul altă atitudine și să facă tot ceea ce îi stă în putință să ajute șa prezervarea valorii urbanistice speciale a unor zone ale Municipiului București, însă, după cum s-a stabilit în prezenta cauză acesta a acționat în mod contrar“, se mai arată în motivarea judecătoriei.
 
Sursa rolii.ro

 
Foto: Facebook/ Orlando Nicoara
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Un nou pas pentru construcția magazinului Hornbach la Constanța
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Trimitere în judecată DNA S-a lăudat cu influență asupra unor judecători din cadrul Curții de Apel București

24 Apr 2024 382

Adrian Glugă, printre ei Iată cine sunt noii judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție! Lista

29 Mar 2024 840

Stelian Tocia a fost condamnat definitiv, în București, la 8 ani şi 6 luni de închisoare cu executare!

15 Feb 2024 1844

Condamnat în dosarul Retrocedărilor din Constanța! Judecătorii au respins contestația la executare formulată de Emil Dragoş Săvulescu

05 Jan 2024 1087

Fostul vicepreşedinte al ANAF Şerban Pop scapă de închisoare. Ce a decis Instanța Supremă

05 Dec 2023 836

Liviu Brăiloiu, parte vătămată Dosarul executorului judecătoresc Silviu Oană, trimis în judecată alături de alte două persoane, strămutat de la Constanța la Bucureşti

07 Nov 2023 1256

Dosarul Revoluției merge la Înalta Curte! Fostul președinte Ion Iliescu, printre nemulțumiți de începerea judecății (DOCUMENT)

01 Nov 2023 1719

Termen nou în Dosarul Revoluției, la Curtea de Apel București!

28 Sep 2023 1329

Klaus Iohannis a semnat! Trei judecătoare ies la pensie

23 Aug 2023 931

Decizie definitivă! Înalta Curte a încetat procesul penal față de Nicolae Matei, fostul primar din Năvodari, și față de Corina Jianu, fost judecător

21 Jul 2023 5213

Judecătorii motivează sentința dată în dosarul celui mai grav accident din istoria Autostrăzii Soarelui, București-Constanța!

19 Jul 2023 2850

Decretele au fost semnate! Mai mulți judecători ies la pensie. Iată cine sunt

03 Jul 2023 1260

Judecătorul Victor Chițu, președintele Curții Militare de Apel București, iese la pensie!

25 Jun 2023 1589

Judecătorii au încetat procesul penal faţă de Răducu Valentin Preda, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor! (MINUTĂ)

08 Jun 2023 1591

Judecătorii au suspendat executarea condamnării lui Puiu Popoviciu!

26 May 2023 1385