Justitie

Copilaş de doi ani, carbonizat Incendiu devastator în judeţul Constanţa. Închisoare cu suspendare pentru bărbatul care avea grijă de cel mic

Un bărbat din judeţul Constanţa a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă şi la alte şase luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de distrugere din culpă. Instanţa a contopit cele două pedepse şi a dispus, în final, ca inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de doi ani şi două luni de închisoare, cu suspendare sub supraveghere, pe durata unui termen de încercare de trei ani. Decizia magistraţilor a rămas definitivă prin neapelare.
 
În rechizitoriul cauzei, procurorii arată că, „la data de 7 august 2016, ora 9.50, organele de jandarmerie din cadrul IJJ Constanta au fost sesizate prin Serviciul Naţional Unic de Apeluri de Urgenţă 112 cu privire la faptul că la imobilul din Hârşova (…) a izbucnit un incendiu“.
 
Ajuns la faţa locului, un echipaj al Serviciului de Ambulanţă a constatat că în locuinţa menţionată se afla cadavrul carbonizat al minorului N.V., în vârstă de doi ani.
 
Din cercetări, a rezultat că locuinţa din Hârşova, o construcţie din chirpici, era compusă din pridvor, cameră de locuit, hol şi bucătărie. Singura încăpere care a fost afectată de incendiu a fost camera de locuit, în care echipajele de pompieri au găsit cadavrul carbonizat al minorului. Uşa principală de acces în locuinţă prezenta urme de forţare la nivelul sistemului de închidere din partea inferioară, iar sistemul de asigurare era în poziţia «asigurat». Această uşă a fost forţată de către membrii echipajului de pompieri, care au acţionat la stingerea incendiului, fiind întocmit, în acest sens, procesul-verbal de intervenţie. În interiorul camerei de locuit, pe o masă din lemn, s-au identificat cutii şi beţe de chibrit parţial arse ori carbonizate.
 
Audiat, în calitate de suspect şi de inculpat, cel deferit Justiţiei a precizat că, de circa patru-cinci luni de la acea dată, întreţine o relaţie de concubinaj cu numita D.A., mama minorului. Bărbatul a mai relatat că, încă de la începutul relaţiei, a locuit împreună cu D.A. şi copilul ei minor, la domiciliul părinţilor inculpatului, în Hârşova, judeţul Constanta, dar că, ulterior, inculpatul a fost alungat de către tatăl său din această locuinţă, ca urmare a unei neînţelegeri.
 
„Astfel că, la data de 3 august 2016, inculpatul (…) a cerut acceptul surorii sale D.V.F. de a se muta la locuinţa acesteia din Hârşova, strada (…), împreună cu D.A. şi minorul N.V., arătând că în acest imobil nu locuia nimeni. Având acceptul surorii sale, la data de 3 august 2016, inculpatul a înnoptat la această locuinţă împreună cu D.A., copilul rămânând încă la domiciliul părinţilor inculpatului, în grija acestora, urmând ca în ziua următoare să-l aducă şi pe el în această locuinţă. Inculpatul a mai arătat că, la data de 4 august 2016, concubina sa, D.A., a plecat în Italia, luând hotărârea să-l lase pe minorul N.V. în grija inculpatului, urmând ca minorul să locuiască efectiv împreună cu inculpatul la locuinţa din strada (…), inculpatul asumându-şi răspunderea pentru îngrijirea minorului, asigurarea celor necesare creşterii acestuia“, potrivit actului de sesizare a instanţei.
 
„Inculpatul (…), în dimineaţa zilei de 7 august 2016, în jurul orei 9.30, în timp ce minorul încă dormea în camera de locuit a imobilului din strada (…), a plecat din locuinţă, deplasându-se la un local din oraş, unde a consumat două cafele împreună cu un prieten. Inculpatul a precizat că a închis uşa camerei la plecare, fără să o încuie, în schimb, a încuiat uşa principală de acces în locuinţă. A estimat că a lipsit din locuinţă circa 15 minute până la momentul întoarcerii, când a găsit echipajele de pompieri în faţa locuinţei.
 
Inculpatul a arătat că ştia despre faptul că în locuinţă deţine cutii de chibrituri, însă ştia că acestea erau depozitate într-o noptieră, pe care a baricadat-o cu o masă, tocmai pentru a nu putea fi deschisă de către minor. Inculpatul a mai relatat că el şi concubina sa obişnuiau să-şi aprindă ţigările în prezenţa minorului, insinuând că minorul era familiarizat cu gestul de a aprinde ţigara, iar uneori l-a surprins pe minor jucându-se cu ţigări neîncepute / neaprinse, dar şi cu bricheta, moment în care inculpatul îi lua din mână aceste obiecte“, au conchis procurorii. Pe parcursul urmăririi penale, inculpatul a recunoscut parţial săvârşirea faptei, în sensul că se consideră responsabil din punct de vedere moral, nu şi penal.
 
Aşa cum arătam şi mai sus, dosarul a fost trimis spre soluţionare instanţei competente la începutul lunii ianuarie a acestui an. Ieri, magistraţii au decis condamnarea inculpatului la pedeapsa de doi ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă şi la alte şase luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de distrugere din culpă. Instanţa a contopit cele două pedepse şi a dispus, în final, ca inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de doi ani şi două luni de închisoare, cu suspendare sub supraveghere, pe durata unui termen de încercare de trei ani, ce curge de la rămânerea definitivă a hotărârii.
 
Decizia nu este definitivă, aceasta putând fi atacată la Curtea de Apel Constanţa.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Județul Constanța Apartament cuprins de flăcări în Hârșova. Pompierii, chemați în ajutor. Un copil, transportat la spital

07 Aug 2020 357

Județul Constanța Pompierii intervin între Vama Veche și 2 Mai. Ce s-a întâmplat (galerie foto+video)

06 Aug 2020 748

Asociaţia militarilor veterani AMVVD Constanţa O mână de ajutor întinsă familiei cu patru copiii din Cobadin, căreia i-a luat foc casa (galerie foto)

06 Aug 2020 975

S-a produs un incendiu la Cochirleni, județul Constanța

04 Aug 2020 502

Incendiu, în Constanța, la un restaurant cu specific grecesc

04 Aug 2020 1767

Incendiu la Medgidia, în zona vechiului patinoar

02 Aug 2020 869

Incendii produse în Constanța. Pe ce străzi s-au iscat focurile

02 Aug 2020 571

Județul Constanța Un incendiu a izbucnit la Almălău

30 Jul 2020 437

Incendiu la Eforie Nord, în spatele hotelului „Vera“

30 Jul 2020 549

George Karam cere să fie eliberat! Totul s-ar putea decide azi

30 Jul 2020 280

Județul Constanța Pompierii acţionează în Lumina. De ce intervin

29 Jul 2020 387

Județul Constanța La Poiana a izbucnit un incendiu

29 Jul 2020 668

Incendiu pe bulevardul I.C. Brătianu, din Constanța

28 Jul 2020 550

Incendiu în pădure, la ieșire din Constanța spre Valu lui Traian, lângă oierie

27 Jul 2020 608

UPDATE. O casă a luat foc în Cobadin. Pompierii au intervenit (video)

27 Jul 2020 1111