Creșteri salariale pentru profesorii, învățătorii și educatorii din Constanța, pe masa judecătorilor de la tribunal. Ce declară părțile!

  • Acțiunile au fost deschise de Sindicatul Liber al Salariaților din Învățământul Preuniversitar Constanța și vizează, potrivit profesorului Mitică Iosif, președintele SLSÎP Constanța, „un calcul corect al salariilor membrilor noștri de sindicat“.
  • „Sindicatul a inițiat o serie de acțiuni în justiție prin care încearcă să obțină o majorare a salariilor pentru o mare parte a personalului didactic de predare și didactic auxiliar – membri de sindicat“, a declarat acesta.
  • „Ca director, nu am voie să fac parte din sindicat, însă am cunoștință despre înregistrarea dosarului la instanța de judecată și știu că este vorba despre drepturile salariale stabilite prin lege pentru care se luptă colegii noștri“, a explicat directorul Școlii 29 Constanța, Carmen Maria Guguș.
  • La rândul său, Elena Velcea, directorul Grădiniței Gulliver din Constanța, unitate care este, de asemenea, parte într-un astfel de proces, a explicat că liderul sindical din cadrul unității a fost persoana care s-a ocupat de dosar.
  • Totodată, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Constanța, prof. Sorin Mihai, a declarat pentru ZIUA de Constanța că aceasta este o acțiune sindicală, care nu vizează inspectoratul, acesta nefiind angajator.
  • „Aceasta este o acțiune sindicală, care nu vizează ISJ, inspectoratul nefiind angajator, ci unitățile școlare sunt angajatorii. Eventual, am putea oferi consiliere directorilor unităților școlare dacă ni se solicită acest lucru“, a mai precizat inspectorul școlar general.
Zeci de procese au fost deschisze recent la Tribunalul Constanța, prin care sunt vizate majorări ale salariilor pentru o mare parte a profesorilor, învățătorilor și educatorilor din județ.
 
Acțiunile au fost deschise de Sindicatul Liber al Salariaților din Învățământul Preuniversitar Constanța și vizează, potrivit profesorului Mitică Iosif, președintele SLSÎP Constanța, „un calcul corect al salariilor membrilor noștri de sindicat“.
 
Contactat telefonic, liderul sindical a explicat pentru ZIUA de Constanța că sindicatul „a inițiat o serie de acțiuni în justiție prin care încearcă să obțină o majorare a salariilor pentru o mare parte a personalului didactic de predare și didactic auxiliar – membri de sindicat“.
 
Astfel, este vorba despre sute de dosare înregistrate recent pe rolul Secției civile a Tribunalului Constanța, în materia juridică Litigii de muncă, în care reclamant este Sindicatul Liber al Salariaților din Învățământul Preuniversitar Constanța, dar și alți membri de sindicat, iar obiectul fiind „drepturi bănești“.
 

Decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție

 
 Profesorul Mitică Iosif a mai explicat că totul a pornit de la o decizie a Curții Supreme, general obligatorie:
 
 „Concret, pornind de la o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție - general obligatorie (Decizia nr. 7/2021), dacă Tribunalul Constanța va admite cererile formulate de sindicatul nostru, învățătorii, educatoarele/profesorii pentru învățământul preșcolar/primar, profesorii care îndeplinesc funcția de diriginte, personalul didactic din învățământul special, salariații care exercită activitatea de control financiar preventiv, au obținut gradație de merit sau realizează predare simultană la mai multe clase ar urma să beneficieze, începând cu anul 2019, de o modalitate de calcul al salariilor care va duce la majorarea acestora“, a explicat liderul sindical.
 
 Totodată, acesta a mai precizat faptul că „din punctul nostru de vedere, pentru aceste categorii de salariați, majorările salariale prevăzute de Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice au fost aplicate greșit, raportat la un salariu de bază mai mic și nu raportat la salariul de bază aflat efectiv în plată, așa cum considerăm că ar fi fost corect“.
 

Modificări la drepturile salariale, începând din această lună

 
„Demersul de depunere a cererilor de chemare în judecată la Tribunalul Constanța este în plină desfășurare și se va derula pe parcursul mai multor săptămâni, având în vedere că este vorba despre câteva sute de asemenea dosare“, spune prof. Mitică Iosif.
 

Foarte important este faptul că anumite modificări au fost făcute deja, potrivit liderului sindical.   
 
„Menționăm faptul că, urmare și a eforturilor și demersurilor sindicatelor afiliate la Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, a fost emis Ordinul nr. 3993/16.06.2021 prin care, începând cu drepturile salariale aferente lunii iunie 2021, calculul majorărilor/creșterilor salariale prevăzute în Anexa nr. I, Capitolul I, art. 4, 5, 7, 8 (dirigenția, gradația de merit, sporul pentru învățământul special, predarea simultană la 2 - 5 clase de elevi) se vor plăti prin raportare la salariul de bază deținut/aflat în plată“, a declarat prof. Mitică Iosif.

 

„Nu am voie să fac parte din sindicat“

 
Parte într-un astfel de proces este și Școala Generală nr. 29 Mihai Viteazul, din Constanța.
 
Directorul unității de învățământ, prof. Carmen Maria Guguș, a declarat, pentru ZIUA de Constanța, că are cunoștință despre înregistrarea dosarului la instanță.
 
„Ca director, nu am voie să fac parte din sindicat, însă am cunoștință despre înregistrarea dosarului la instanța de judecată și știu că este vorba despre drepturile salariale stabilite prin lege pentru care se luptă colegii noștri“, a explicat directorul Școlii 29.
 
În continuare, aceasta ne-a pus în legătură cu prof. Mihaela Ninulescu, liderul sindical din cadrul unității de învățământ, care s-a ocupat de depunerea acțiunii la tribunal.
 
„Am depus solicitările noastre la instanță. Am cerut să se aplice la fiecare salariu de bază actual sporul de dirigenție, gradația de merit (diferența rămasă) și controlul financiar preventiv. Am primit comunicarea că s-a înregistrat dosarul, acum rămâne de văzut când se va stabili termenul de judecată. Aceleași acțiuni au fost depuse în toate unitățile de învățământ“, a explicat liderul sindical pentru ZIUA de Constanța.
 

„Aceasta este o acțiune la nivelul întregului județ“

 
La rândul său, Elena Velcea, directorul Grădiniței Gulliver din Constanța, unitate care este, de asemenea, parte într-un astfel de proces, a explicat că liderul sindical din cadrul unității a fost persoana care s-a ocupat de dosar.
 
„Eu nu mă pot implica, nu m-am ocupat de dosar, însă știu faptul că s-a înregistrat dosarul la instanță și despre ce este vorba. Aceasta este o acțiune la nivelul întregului județ“, a mai precizat directorul grădiniței.
 
Directorul Școlii nr. 3 Mangalia, prof. Mihai Ionescu, a declarat, la rândul său, că are cunoștință despre introducerea dosarului la instanță.
 
„Aceasta este o acțiune pentru drepturile colegilor mei, pe care eu le respect, inițiată de sindicat. Acțiunea a fost introdusă la Tribunalul Constanța și instanța va decide ce este de făcut în această situație“, a explicat prof. Mihai Ionescu.
 
Totodată, inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Constanța, prof. Sorin Mihai, a declarat pentru ZIUA de Constanța că aceasta este o acțiune sindicală, care nu vizează inspectoratul, acesta nefiind angajator.
 
„Aceasta este o acțiune sindicală, care nu vizează ISJ, inspectoratul nefiind angajator, ci unitățile școlare sunt angajatorii. Eventual, am putea oferi consiliere directorilor unităților școlare dacă ni se solicită acest lucru“, a mai precizat inspectorul școlar general.
 
Legat de acțiunile de la Tribunalul Constanța, încă nu au fost fixate datele primelor înfățișări, cauzele aflându-se în etapa prealabilă stabilirii primului termen.
 
De asemenea, facem precizarea că, indiferent care vor fi hotărârile Tribunalului Constanța, acestea vor putea fi atacate la instanța superioară.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Orele remediale, înlocuite de meditații. Asociația Elevilor din Constanța critică propunerea Ministrului Educației
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Tulcea Sorin Grindeanu, în vizită la conferința de recepție a Aeroportului „Delta Dunării” (GALERIE FOTO+VIDEO)

24 Apr 2024 367

Tulcea Ministrul Sorin Grindeanu, prezent la conferința de recepție a Aeroportului Internațional „Delta Dunării”

23 Apr 2024 465

Investiția s-a ridicat la 1,5 milioane de euro Grădinița Zig-Zag din Ovidiu, județul Constanța, modernizată prin programul România Eficientă (GALERIE + VIDEO)

22 Apr 2024 616

Renovată la standarde nZeb Grădinița Zig-Zag, inaugurată azi în orașul Ovidiu, județul Constanța (Galerie FOTO+VIDEO)

22 Apr 2024 594

Curtea de Apel Constanța, protocol cu Inspectoratul Școlar Județean pentru educația juridică în școli! Elevii vor putea vizita instanțele de judecată

17 Apr 2024 512

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 16 aprilie 2024

17 Apr 2024 482

Noi numiri în CA-urile spitalelor din subordinea Consiliului Județean Constanța, după revocarea lui Sorin Ciutureanu (DOCUMENTE)

17 Apr 2024 584

Sorin Ciutureanu, revocat din Consiliile de Administrație ale spitalelor aflate în subordinea CJ Constanța (DOCUMENT)

16 Apr 2024 782

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 09 aprilie 2024

10 Apr 2024 663

Servicii de întreținere pentru aparatele de fotocopiere achiziționate de Sucursala Regională CF Constanța (DOCUMENTE)

02 Apr 2024 439

Actor al Teatrului de Stat Constanța La mulți ani, Mihai Sorin Vasilescu!

29 Mar 2024 615

O învățătoare de la Școala „Ferdinand“, acuzată că este agresivă cu elevii. Sorin Mihai, șeful ISJ Constanța – „Se va redeschide cercetarea disciplinară!“ (GALERIE FOTO + VIDEO)

26 Mar 2024 2685

Activități de debut în cadrul proiectului ISJ Constanța- „S.A.V.E.“. Sute de elevi au participat la eveniment (FOTO)

19 Mar 2024 846

Interviu online cu Sorin Mihai, inspector şcolar general „Cele două simulări organizate la nivelul județului Constanța au arătat că elevii sunt mai buni decât cei din țară“

11 Mar 2024 1619

Iată de ce a fost delegat Mihai Stanciu procuror șef al DNA Constanța! (DOCUMENT)

08 Mar 2024 3741