Cronica unei plecări controversate Afaceristul Sorin Strutinsky. De la arestare preventivă, la revocarea controlului judiciar și, în final, la condamnare definitivă

  • În dosarul în care a fost condamnat la zece ani și opt luni de detenție, Sorin Strutinsky fusese deferit instanței în stare de arest preventiv, în 2015.

  • În 2017, controlul judiciar, ultima măsura preventivă sub care se afla afaceristul, a fost revocat în dosarul de la Constanța.

  • Judecat, în paralel, într-un dosar aflat la Curtea Supremă, afaceristul obține revocarea controlului judiciar și în această speță, în februarie 2018.

Judecătorii Curții de Apel Constanța au decis în urmă cu două zile condamnarea omului de afaeri Sorin Gabriel Strutinsky la o pedeapsă de zece ani și opt luni de închisoare, sentința fiind definitivă și executorie. În cursul aceleiași zile, Poliția anunța că acesta a fost dat în urmărire, așa încât afaceristul figurează pe site-ul oficial al Inspectoratului General de Poliție, dat fiind că pe numele său a fost emis mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, pentru trafic de influență și luare și dare de mită.
Pentru a vedea cum a fost posibilă această situație, având în vedere că se presupune că omul de afaceri ar fi părăsit țara, trebuie mers inclusiv pe firul unui alt proces care îl vizează pe afacerist. Este vorba despre un dosar aflat la Curtea Supremă, în care Strutinsky a fost condamnat la șapte ani și patru luni de închisoare, în primă instanță.
Astfel, potrivit datelor oficiale puse la dispoziție de Înalta Curte de Casație și Justiție a României, pe data de 16 februarie 2018, în acest dosar de la București, nu în cel de la Constanța, s-a decis revocarea controlului judiciar. Acest aspect este important pentru că, la data respectivă, omul de afaceri avea deja controlul judiciar revocat în dosarul de la Constanța, în care a fost în cele din urmă condamnat la zece ani și opt luni de detenție.
Deferit instanței în stare de arest
Se cuvine să amintim că, la momentul la care fusese trimis în judecată de procurorii anticorupție în dosarul de la Constanța, respectiv în luna martie 2015, afaceristul se afla în stare de arest preventiv.
În luna mai 2015, Curtea de Apel Constanța admite contestația formulată de acesta împotriva arestului preventiv și decide să înlocuiască această măsură cu cea a arestului la domiciliu.
La data de 26 iunie 2015, Tribunalul Constanța „ia act de retragerea cererii privind revocarea măsurii arestului la domiciliu. In baza art.362 C.p.p., art.208 alin.2 si 3 C.p.p. in referire la art.242 alin.2 C.p.p. si art.211 C.p.p. înlocuieşte măsura arestului la domiciliu, dispusă prin încheierea penală nr.28/P/CP din 05.05.2015 de Curtea de Apel Constanţa privind pe inculpatul Strutinsky Gabriel Sorin - cu măsura preventiva a controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile cu începere de la data rămânerii definitive a prezentei“. Prin aceeași decizie, printre altele, i s-a impus afaceristului obligația de a nu depăși teritoriul României.  
 

„Înlătură obligația de a nu părăsi teritoriul României“


În data de 19 octombrie 2015, Tribunalul respinge cererea formulată de acesta de a modificare a controlului judiciar, în sensul înlăturării obligației de a nu părăsi țara și s-a respins și cererea sa de a i se permite deplasarea în Italia, pentru câteva zile.
Pe data de 12 februarie 2016, Curtea de Apel Constanța a admis contestația lui Strutinsky și a modificat controlul judiciar, „în sensul în care înlatură din conținutul măsurii preventive a controlului judiciar, obligația de nu a depăși teritoriul României, decât cu încuviințarea prealabilă a instanței“, potrivit minutei instanței.
Pe 21 iunie 2016, Curtea de Apel a admis contestația lui Strutinsky tot în legătură cu controlul judiciar și i-a permis să ia legătura cu mai mulți martori din dosar.
Pe data de 15 decembrie 2016, sunt constatate legalitatea și temeinicia măsurii controlului judiciar ce era în vigoare față de afaceristul constănțean, măsura fiind astfel menținută pentru încă 60 de zile, până la 12 februarie 2017, inclusiv.
Pe data de 24 martie 2017, Tribunalul decide revocarea măsurii controlului judiciar față de Gabriel Sorin Strutinsky.
 

Controlul judiciar, revocat definitiv


Pe data de 31 martie 2017, Curtea de Apel Constanța a decis să respingă ca nefondată contestația formulată de DNA – Serviciul Teritorial Constanța împotriva hotărârii Tribunalului de a revoca măsura controlului judiciar față de Strutinsky. Decizia Curții de Apel Constanța a fost definitivă.
Pe data de 22 decembrie 2017, afaceristul era condamnat în primă instanță, în acest dosar, la șapte ani și patru luni de închisoare. Hotărârea nu era definitivă, astfel că a fost atacată la Curtea de Apel Constanța, care a pronunțat la începutul acestei săptămâni o condamnare de zece ani și opt luni de închisoare.


Așa cum menționam anterior, control judiciar sub care Strutinsky se afla în dosarul de la București fusese revocat în februarie 2018. În dosarul de la Constanța, fusese revocat în 2017.
În întreg acest context, se presupune despre afacerist că ar fi părăsit țara și este dat în urmărire. Acum, mai rămâne de văzut doar dacă, unde și când va fi depistat omul de afaceri.

Citește și:

Radu Mazăre, nouă ani. Nicușor Constantinescu, zece ani. Sorin Strutinsky, „eminența cenușie a echipei“ a luat ieri zece ani și opt luni de închisoare (document)

UPDATE:
Omul de afaceri Sorin Strutinsky a fost condamnat definitiv la zece ani și opt luni de închisoare cu executare

 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Clubul de Volei Municipal Tomis Constanţa, în faliment! Dosarul, amânat la tribunalul Constanța

25 Mar 2024 392

Se vinde pensiunea „Grindul Lupilor“, din Sinoe, aparținând Ideea Contrast SRL! Asociați - Mazăre, Strutinsky, Constantinescu și Săvulescu

19 Feb 2024 1001

Firma deținută de Adriana Strutinsky, fosta soție a omului de afaceri Sorin Gabriel Strutinsky, la judecată cu Protecția Consumatorilor. Dosarul se află pe rolul Judecătoriei Constanța

27 Jan 2024 910

Falimentul Telegraf Advertising SRL (fosta Conpress Construct) amânat pentru luna mai 2024

25 Jan 2024 833

Retrospectiva insolvențelor la Constanța! Cele mai importante decizii ale anului 2023

21 Dec 2023 1361

Oficial! KLD Services SRL, din Constanța, intră în insolvență! (MINUTĂ)

04 Dec 2023 998

Justiție Constanța Dosarul Dănuţ Căpăţînă - Sorin Strutinsky, amânat pentru la anul!

24 Nov 2023 725

Apropiat al foștilor conducători ai Constanței Sorin Strutinsky bagă în insolvență celebra companie KLD Services SRL!

23 Nov 2023 4589

S-a cerut falimentul SC Xenoti SRL, firmă ce deține Hotelul Flora, din Mamaia! Iată decizia Tribunalului Constanța!

08 Nov 2023 1300

Primăria Constanța a pierdut în procesul în care solicita aproape 40 de milioane de euro de la inculpații din dosarul Polaris!

10 Oct 2023 1065

Primăria Constanța, la judecată cu inculpații din dosarul Polaris! Proces cu o miză de aproape 40 de milioane de euro. Pronunțarea, azi

08 Oct 2023 2507

Municipiul Constanta cere aproape 40 de milioane de euro de la inculpații din dosarul Polaris! Judecătorii Curții de Apel, în pronunțare

29 Sep 2023 3084

Dosarul în care omul de afaceri Sorin Strutinsky a fost condamnat definitiv nu se va rejudeca!

20 Sep 2023 1917

Decebal Făgădău, achitat în dosarul terenurilor din Portul Tomis! Dosarul a ajuns la Curtea de Apel Constanța (DOCUMENT)

12 Sep 2023 1273

Soti Cable Neptun SRL, pe care funcţiona Neptun TV Constanţa, scoate la vânzare mai multe bunuri!

30 Aug 2023 1525