Cu apel Se dizolvă Fundația Prietenia Constanța Chișinău?! Instanța a spus „nu“ (MOTIVARE)

  • Dosarul are indicativul 24126/212/2022, obiectul dosarului fiind „acordare personalitate juridică dizolvare“, iar petent fiind Fundația Prietenia Constanța Chișinău.
  • „Instanţa constată că nu sunt îndeplinite cerinţele impuse de lege pentru dizolvarea de drept a asociaţiei, în condiţiile în care nu s-a făcut dovada imposibilității întrunirii colegiului director sau a realizării scopului pentru care a fost constituită fundaţia şi nici a împrejurării că în termen de 3 luni de la constatarea unui astfel de fapt nu s-ar fi produs schimbarea acestui scop“, au spus judecătorii.
Consiliul Județean Constanța a solicitat în instanță dizolvarea Fundației Prietenia Constanța Chișinău!
 
Cazul a ajuns acum pe rolul Tribunalului Constanța, după ce Judecătoria Constanța a decis, în primă instanță, să respingă solicitarea CJC.
 
Dosarul are indicativul 24126/212/2022, obiectul dosarului fiind „acordare personalitate juridică dizolvare“, iar petent fiind Fundația Prietenia Constanța Chișinău.
 
În Încheierea de ședință 13050/2022 a Judecătoriei Constanța, prin care s-a respins cererea Consiliului Județean Constanța, se arată că „prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Constanţa la data de 26.09.2022 sub nr. 24126212/2022 petenta Consiliul Judeţean Constanţa a solicitat înscrierea mențiunilor privind dizolvarea în Registrul asociațiilor şi fundaţiilor aflat la grefa Judecătoriei Constanța“.
 
Se mai precizează în document că „instanţa constată că, în susţinerea cererii, au fost invocate prevederile art. 58 din «Fundaţia se dizolvă de drept în cazurile prevăzute la art. 55 alin. (1) lit. a) şi b), precum şi în situaţia imposibilităţii constituirii consiliului director în conformitate cu statutul fundaţiei, dacă această situaţie durează mai mult de un an de la data la care, potrivit statutului, consiliul director trebuia constituit. Dispoziţiile art. 55 alin. (2) se aplică în mod corespunzător»“.
 
De asemenea, judecătorii au mai precizat că „totodată, s-a susţinut că activitatea fundaţiei nu mai poate fi desfăşurată potrivit scopului în care a fost înfiinţată, întrucât începând cu anul 2004 consiliul director nu s-a mai constituit conform art. 16 din Statut“.
 
„Nu sunt îndeplinite cerințele impuse de lege“
 
„Potrivit art. 55 alin. (1) lit. b) din O.G. nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, «asociaţia se dizolvă de drept prin realizarea sau, după caz, imposibilitatea realizării scopului pentru care a fost constituită, dacă în termen de 3 luni de la constatarea unui astfel de fapt nu se produce schimbarea acestui scop», iar conform prevederilor alin. (2) «constatarea dizolvării se realizează prin hotărârea judecătoriei în a cărei circumscripţie se află sediul asociaţiei, la cererea oricărei persoane interesate»“, se arată în documentul de la instanță.
 

„Instanţa constată că nu sunt îndeplinite cerinţele impuse de lege pentru dizolvarea de drept a asociaţiei, în condiţiile în care nu s-a făcut dovada imposibilității întrunirii colegiului director sau a realizării scopului pentru care a fost constituită fundaţia şi nici a împrejurării că în termen de 3 luni de la constatarea unui astfel de fapt nu s-ar fi produs schimbarea acestui scop“, au spus judecătorii.
 
În continuare, aceștia au explicat că „concret, nu s-a depus la dosar niciun proces-verbal sau alt înscris prin care membrii asociaţiei să constate imposibilitatea întrunirii colegiului director, realizării scopului pentru care aceasta a fost constituită, iar pe de altă parte, chiar şi în eventualitatea existenţei unor astfel de dovezi, petenta trebuie să probeze şi împrejurarea că în termen de 3 luni de la constatarea unui astfel de fapt nu s-ar fi produs schimbarea scopului asociaţiei“.

 
Așa se face că cererea de dizolvare a fost respinsă, ca nefondată.
 
Încheierea de ședință a fost atacată la Tribunalul Constanța, unde dosarul a fost recent înregistrt, în apel, urmând să fie analizat la finele lunii ianuarie 2023.
 
Consiliul Județean Constanța, al cărui președinte la momentul repectiv era Stelian Duțu, a aprobat, prin HCJ Constanța nr. 15 din 30 ianuarie 2001, participarea Consiliului la constituirea Fundației Pritenia Constanța Chișinău, arătându-se în document că sediul fundației este în Constanța, pe Bd. Tomis, nr. 51, adică în Palatul Administrativ.
 
Rămâne de văzut care va fi decizia Tribunalului Constanța cu privire la apelul pentru dizolvarea fundației.
 
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței – www.rejust.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Asociaţia constănţeană care nu a funcţionat nici măcar o zi, timp de 19 ani. Cazul, în atenţia Tribunalului
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Fundația din Constanța al cărei Consiliu director nu s-a mai constituit de aproape 20 de ani. CJC încearcă s-o dizolve. Ce s-a întâmplat în proces

27 Jan 2023 623

Prima ședință a Consiliului Județean Constanța din 2023. Ce proiecte vor vota aleșii județeni?

25 Jan 2023 867

Ce achiziții publice mai pregătește Consiliul Județean Constanța?

19 Jan 2023 782

UPDATE. SURSE Bancomatul de la Pavilionul Expozițional din Mamaia, aruncat în aer! Principalii suspecți au fost trimiși în judecată (VIDEO)

18 Jan 2023 811

Firma lui Cristian Cucoară a câștigat un nou contract de la Consiliul Județean Constanța (DOCUMENTE)

13 Jan 2023 816

Consiliul Județean Constanța a lansat în transparență decizională bugetul de venituri și cheltuieli pentru anul 2023 (DOCUMENTE)

11 Jan 2023 831

Fost director din CJC, recurs la Înalta Curte împotriva regiei pe care a condus-o!

10 Jan 2023 994

Unde pot constănțenii să sesizeze situațiile neplăcute cu care se confruntă în relația cu transportatorii din județul Constanța?

05 Jan 2023 914

Documentația pentru viitorul corp al Serviciului Clinic de Anatomie Patologică (SCAP), depusă la Mediu

28 Dec 2022 787

Consiliul Județean Constanța, convocat în ședință extraordinară de îndată. Transportul public de persoane, pe ordinea de zi

21 Dec 2022 935

Carmina - Rodica Țăpuș, șef serviciu Relații Publice și Achiziții la Direcția Generală de Evidență a Persoanelor Constanța, averea și interesele (DOCUMENTE)

21 Dec 2022 1005

Se reabilitează Biblioteca Județeană „I.N” Roman Constanța. Cât este valoarea investiției

20 Dec 2022 745

Consiliul Județean Constanța Bugete majorate pentru Teatrul de Stat și Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de Mare” în urma ședinței de azi

20 Dec 2022 676

Ce s-a decis în ședința CJC în privința Muzeului de Artă Populară Constanța

20 Dec 2022 837

Ședință CJC Iată componența Echipei Intersectoriale Locale în domeniul prevenirii și combaterii exploatării copiilor prin muncă, a violenței asupra copilului și a violenței în familie (DOCUMENT)

20 Dec 2022 1091