Cum a câştigat o constănţeancă procesul de divorţ la Tribunalul Religios din Turcia

Adesea, când auzim de musulmani ori de regulile şi normele după care îşi conduc viaţa adepţii islamismului, de condiţia femeii în această cultură, avem tendinţa, poate, de a face un pas înapoi şi de a ne gândi de două ori înainte de a porni pe un astfel de drum, dacă ni s-ar da ocazia. Cu toate acestea, experienţa unei constănţence vine să contrazică toate miturile legate de modul în care sunt tratate femeile, aceasta reuşind să obţină în tribunal desfacerea unei căsătorii eşuate, dar şi să i se dea dreptate, în măsura în care aceasta a fost de partea ei.

I s-a dat dreptate

Hotărârea iniţială de divorţ a fost pronunţată în Turcia, iar ulterior statul român a decis recunoaşterea acesteia. În urma divorţului, constănţeanca a rămas cu 400.000 de lire siriene, din „dota plătibilă ulterior“.
 
Condiţia femeii în cultura islamică este una specială, însă, adesea, telenovele ori relatări care prezintă doar extreme ale acestui curent ne fac să ne formăm, poate, o impresie incompletă cu privire la acest aspect. Un exemplu în acest sens este chiar povestea unei constănţence care a crezut că şi-a găsit jumătatea în Republica Turcă şi s-a căsătorit acolo, ulterior realizând că a făcut o greşeală şi că relaţia nu mai merge. Deşi, potrivit tuturor tiparelor din telenovele, ne-am fi aşteptat, poate, ca ideea de divorţ nici să nu existe în această situaţie, realitatea a stat cu totul altfel.

Căsătoria, eşuată „din culpă comună“

În anul 2007, femeia s-a adresat celui de-al 3-lea Tribunal al Familiei din Fatih, Republica Turcă, solicitând desfacerea căsătoriei, din culpă comună. Nu numai că a obţinut divorţul, dar sentinţa pronunţată a fost în favoarea sa, în măsura în care a avut dreptate. Concret, după cum se arată în actele depuse la dosarul cauzei, „prin hotărârea nr. (…)/2009, pronunţată de Tribunalul Religios din Lattakia, s-a dispus desfacerea căsătoriei încheiate între H.M. şi N.B.“. Mai departe, hotărârea de divorţ din Turcia prevedea, de asemenea, faptul că dota plătibilă pe loc va fi considerată „un drept câştigat de reclamantă“, iar judecătorii l-au obligat pe soţ să achite suma de 400.000 de lire siriene din dota plătibilă ulterior către constănţeancă, acesta fiind scutit totuşi de la plata soldului de 100.000 de lire siriene din aceeaşi dotă plătibilă ulterior şi considerându-se că este „descărcat de acest debit“.
 
Pe de altă parte, soţul a mai fost obligat şi la plata taxelor şi a cheltuielilor de judecată, alături de alte şapte sute de lire siriene, onorariul avocatului pentru soţie.

Actele, verificate şi recunoscute şi în România 

Cuprinsul întregii sentinţe de divorţ a fost tradus şi legalizat de constănţeancă, odată ajunsă în România. Concret, aceasta s-a adresat şi Tribunalului din Constanţa pentru a fi recunoscută şi în ţară sentinţa de divorţ. În acest sens, la dosar a depus „copia hotărârii străine, dovada caracterului definitiv al acesteia, copia dovezii de înmânare a citaţiei şi a actului de sesizare, comunicate părţii care a fost lipsă în instanţa străină, sau orice alt act oficial care să ateste că citaţia şi actul de sesizare au fost cunoscute, în timp util, de către partea împotriva căreia s-a pronunţat hotărârea“.
 
În aceste condiţii, judecătorii constănţeni au constatat că, „în cauză, veridicitatea semnăturii, calitatea în care a acţionat semnatarul actului, identitatea sigiliului şi a ştampilei aplicate pe hotărârea de divorţ depusă la dosar sunt atestate prin supralegalizare“.
 
Pe cale de consecinţă, Tribunalul Constanţa a admis cererea femeii de a i se recunoaşte hotărârea de divorţ şi în ţară.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Judecătoria Constanța a anulat acțiunea deschisă de Asociația Composesorală Borșa! Taxa de timbru pentru proces era de circa 475.000 de euro (MINUTA)

28 Mar 2024 311

Anăstase Caraiola, acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DNA Constanța! Condamnare

28 Mar 2024 531

Patru persoane arestate de Tribunalul Constanța, la cererea procurorilor DIICOT! (MINUTĂ)

28 Mar 2024 784

3 ani de închisoare cu suspendare pentru Magdalena Neague, primarul comunei Bărăganu! Dosarul, la Curtea de Apel Constanța

27 Mar 2024 568

Tribunalul Constanța - Avizul pentru restricțiile din Peninsulă, emis după adoptarea Regulamentului pentru Zona Peninsulară! De ce râmân stâlpișorii în picioare (MOTIVARE)

27 Mar 2024 614

Vergil Chițac câștigă definitiv procesul deschis Fiscului, în urma unei amenzi civile aplicate de judecători Primarului Municipiului Constanța (MINUTA)

27 Mar 2024 470

Tudor Hubati, adjunctul Zonei Libere Sulina, proces la Constanța cu inspectorii de integritate

27 Mar 2024 398

Decizie definitivă în procesul dintre o firmă din Constanța și Consiliul Local al orașului Eforie

27 Mar 2024 341

Curtea de Apel Constanța sesizează Curtea Constituțională într-un dosar deschis deschis municipalității de un investitor imobiliar din oraș (MINUTA)

26 Mar 2024 594

„Medicul vedetelor“ Hussein Shamieh, specialist în chirurgie plastică, așteptat mâine la Tribunalul Constanța

26 Mar 2024 439

DIICOT acuză – trafic de droguri la Constanța! Iată cine sunt cei 10 cercetați de procurori

26 Mar 2024 1045

O firmă din Constanța dă în judecată Consiliul Local și Unitatea Administrativ Teritorială Limanu. Dosarul, pe rolul Curții de Apel

25 Mar 2024 500

Justiție Constanța Soluție definitivă în procesul dintre Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Dobrogea și două firme

25 Mar 2024 530

Un șofer din Constanța cere înapoi taxa pentru locul de parcare din Inel II, până la amenajarea corespunzătoare a parcării! Decizia Curții de Apel (MINUTA)

25 Mar 2024 731

Atenție, detalii cu puternic impact emoțional! Crimă într-un hotel din Mangalia! Prima ședință de judecată cu ușile deschise (FOTO+VIDEO)

25 Mar 2024 1056