Cum a convins un fost director din Primăria Constanța judecătorii, pentru a se întoarce șef în instituție

  • Magistrații Curții de Apel au motivat Hotărârea nr. 715/05.10.2020, prin care Liviu Pătrașcu se va întoarce șef în Primăria Constanța.
  • Potrivit Hotărârii nr. 715/2020, instanța a stabilit că „eliberarea din funcție a reclamantului (nr., Liviu Pătrașcu) s-a făcut cu încălcarea dispozițiilor legale“.
  • Mai exact, au spus judecătorii, fostului director nu i s-au oferit „în mod real posturile vacante potrivite funcției și calificării sale“.
Fostul director al Direcției Relații Internaționale și Organizare Evenimente din Primăria Constanța Liviu Pătrașcu se va întoarce în instituție, urmând să primească și salariile din urmă.
 
Decizia de întoarcere a fost luată de Curtea de Apel Constanța, instanță care, potrivit Hotărârii nr. 715/2020, a stabilit că „eliberarea din funcție a reclamantului (nr., Liviu Pătrașcu) s-a făcut cu încălcarea dispozițiilor legale“.
 
Mai exact, au spus judecătorii, fostului director nu i s-au oferit „în mod real posturile vacante potrivite funcției și calificării sale“.
 

Procesul a durat doi ani

 
Pe parcursul a doi ani de zile, fostul director Liviu Pătrașcu a încercat să convingă judecătorii din Constanța că eliberarea sa din funcție nu ar fi respectat prevederile legale în vigoare.
 
Dacă argumentele sale nu au fost primite de Tribunalul Constanța, această instanță respingând acțiunea formulată de fostul director împotriva Primăriei Constanța, total diferit au stat lucrurile la Curtea de Apel Constanța.
 
Magistrații Curții de Apel au motivat Hotărârea nr. 715/05.10.2020, prin care Pătrașcu se va întoarce șef în Primăria Constanța.
 
Potrivit motivării instanței, document citat pe Jurindex, „toate aceste probe (nr., administrate în cursul judecății) duc la convingerea că eliberarea din funcție a reclamantului s-a făcut cu încălcarea dispozițiilor legale“.
 

„Constată întemeiate criticile“

 
Astfel, în urma judecării recursului, Curtea de Apel „constată însă întemeiate criticile reclamantului cu privire la faptul că au  existat și alte posturi vacante care nu i-au fost oferite și pe care ar fi putut fi încadrat“.
 

Mai exact, au arătat judecătorii, „se constată din înscrisurile depuse în recurs, că la data de 26.01.2018, respectiv la două luni după decizia de eliberare din funcție,  Primăria municipiului Constanța a scos la concurs funcția de Șef Serviciu Tehnico-Economic, Direcția Gestionare Servicii Publice pentru care se cereau studii superioare în specializarea științe inginerești“, potrivit www.rolii.ro.
 
Conform Curții de Apel, „deși intimaților li s-a solicitat depunerea la dosar a tuturor fișelor posturilor care apăreau vacante în anexa la HCL 213/2017, se constată că aceștia nu au depus fișa postului de Șef Serviciu Adminsitrativ Tehnico-Economic din cadrul Direcție Tehnic Administrativ și postul de Șef Serviciu Autorizări din cadrul Direcței Urbanism“.

 

Afirmațiile lui Pătrașcu, „dovedite“

 
În aceste condiții, instanța a făcut „aplicarea dispozițiilor art.295 –teza finală C.pr.civ., considerând ca fiind dovedite afirmațiile recurentului reclamant în sensul că cerințele acelor posturi corespundeau pregătirii reclamantului“.
 
Totodată, se mai arată în Hotărârea 715/2020, citată pe www.rolii.ro, că „deși, așa cum s-a arătat, modul de organizare a serviciilor publice și cerințele privind calificarea persoanelor ce vor ocupa posturile din cadrul acestor servicii este atributul consiliului local, fiind o problemă de management și oportunitate, din analiaza cerințelor fișelor posturilor de șef servicii se observă că s-au prevăzut cerințe de studii superioare în domenii  de inginerie civilă și transporturi (cerință care apare și pentru postul pentru care optase reclamantul) și pentru alte posturi, fiind eliminate celelalte specializări din domeniul ingineriei, specializări care ocupă o arie foarte mare de domenii. Cu titlu de exemplu: Șef Birou Siguranța Circulației Urbane și Parcări din cadrul Direcției Gestionare Servicii Publice, care nu pare să aibă  atribuții ce necesită exclusiv cunoștințe în domeniul transportului terestru“.
 
În întreg acest context, judecătorii au apreciat că „toate aceste probe duc la convingerea că eliberarea din funcție a reclamantului s-a făcut cu încălcarea dispozițiilor legale, respectiv art. 99 alin.5 din Legea 188/1999, reclamantului neoferindu-i-se în mod real posturile vacante potrivite funcției și calificării sale“.
 

Reintegrarea pe funcția de șef serviciu

 
„Față de aceste considerente, în temeiul art. 488 alin.1 pct.8 C.pr.civ, instanța va admite recursul, va casa în tot sentința recurată și va admite cererea de chemare în judecată, astfel cum a fost precizată, în parte, respectiv, va anula decizia de eliberare din funcție a reclamantului și va obliga autoritatea să dispună reintegrarea reclamantului pe o funcție publică de Șef Serviciu gradul II, similară celei deținute anterior, pe una dintre funcțiile vacante la data eliberării sale din funcție și pentru care îndeplinește condițiile de studii“, se mai arată în hotărârea Curții de Apel.
 
În plus, „în temeiul art.453 C.pr.civ., intimatul Primarul municipiului Constanța va suporta cheltuielile de judecată dovedite a fi fost efectuate de către reclamantul recurent, la fond și în recurs, respectiv onorariul avocatului ales“.
 
Onorariul avocatului, pentru cele două faze procesuale, este de 6.000 de lei.
 
Totodată, instanța a decis și „plata drepturilor salariale de la data încetării raporturilor de serviciu  și până la data reintegrării efective“.
 
Decizia Curții de Apel Constanța este definitivă.
 
Citește și:

Totul despre consilierii personali ai lui Vergil Chițac. Cine sunt și cu ce s-au ocupat până să fie cooptați în echipa primarului?!
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Tergiversare. Primăria Constanța încearcă să obțină pe cale judecătorească suspendarea executării deciziei Tribunalului Constanța, în cazul Liviu Pătrașcu

24 May 2021 1691

Magistrații s-au pronunțat în dosarul în care un director din primăria Constanța și-a cerut drepturile salariale

06 May 2021 2248

Dat afară de Făgădău în 2018, fostul șef al Direcției Relații Internaționale din primărie l-a chemat în judecată pe Chițac

30 Jan 2021 2025

Un fost director din Primăria Constanța se întoarce victorios în instituție. Va primi și salariile din urmă

17 Oct 2020 5527

Liviu Pătrașcu își pledează la Curte cazul, pentru a se întoarce director în Primăria Constanța

28 Sep 2020 2363

Ce se întâmplă cu dosarul fostului director din Primăria Constanța, care a dat în judecată instituția pentru a reveni pe post

06 Jun 2020 3582

Fost director din Primăria Constanța, la judecată pentru postul pierdut de la stat. Cât mai are de așteptat

30 Apr 2020 2978

Liviu Pătraşcu, demersuri pentru recuperarea postului de conducere din Primăria Constanţa

25 Feb 2020 1965

Liviu Pătraşcu a dat în judecată Primăria Constanţa şi pe primarul Făgădău! Postul său s-a desfiinţat anul trecut! (document)

22 Jan 2018 5356

Făgădău demarează acţiunea „epurarea municipalităţii“. Directori din poziţii-cheie ies din Primăria Constanţa pe uşa din dos

28 Jun 2016 8967

Spectacolele estivale s-au dus. Festivalul Verii mai are însă şanse Cinci ofertanţi vor fondurile nerambursabile ale Primăriei Constanţa

23 May 2016 2421