Cum a despăgubit Curtea de Apel Constanța un vameș achitat de acuzațiile DNA. Decizia nu este definitivă

  • Magistrații Curții de Apel au decis ca lucrătorul vamal Marcel Laurențiu Moșoiu să primească de la stat suma de 50.600 de lei.
  • Banii reprezentând cheltuielile judiciare pe care vameșul le-a făcut pe parcursul procesului penal, pentru a-și dovedi nevinovăția.
  • Instanța de apel a respins argumentele aduse de reprezentanții Ministerului Finanțelor Publice împotriva acordării despăgubirilor vameșului din Constanța.
 
Curtea de Apel Constanța a analizat apelul declarat în procesul în care un vameș din oraș, acuzat de procurorii DNA și declarat nevinovat de instanță, a dat în judecată statul pentru reparartea prejudiciilor cauzate de erorile judiciare comise în cazul său.
 
La finalul deliberărilor, magistrații Curții de Apel au decis ca lucrătorul vamal Marcel Laurențiu Moșoiu să primească de la stat suma de 50.600 de lei, banii reprezentând cheltuielile judiciare pe care vameșul le-a făcut pe parcursul procesului penal, pentru a-și dovedi nevinovăția.
 
Suma a fost stabilită inițial de judecătorii Tribunalului Constanța, unde dosarul a fost judecat în primă instanță, însă reprezentanții Ministerului Finanțelor Publice au atacat decizia la Curtea de Apel.
 
Marți, 14 septembrie 2021, Curtea de Apel Constanța, la rândul său, a decis ca suma să rămână valabilă și a respins ca nefondat apelul declarat de Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice.
 
Decizia Curții de Apel Constanța poate fi atacată în recurs, în acest caz dosarul urmând să fie transmis Înaltei Curți de Casație și Justiție.
 
Este vorba despre dosarul civil cu indicativul 5482/118/2019, cauză în care lucrătorul vamal Marcel Laurențiu Moșoiu a acționat în instanță Statul Român, prin Ministerul Finanțelor Publice.
 
Amintim, procurorii anticorupție constănțeni l-au acuzat pe Marcel Laurențiu Moșoiu, lucrător în cadrul Biroului Vamal Constanța, de omisiunea sesizării faptei, însă judecătorii l-au găsit nevinovat de acuzațiile aduse.
 
Ce sumă a solicitat

 
În Hotărârea nr.3129/2020 a Tribunalului Constanța, citată pe Jurindex, se arată că lucrătorul vamal a solicitat „obligarea la plata daunelor materiale și morale provocate de trimiterea sa în judecată de DNA Serviciul teritorial Constanța, daune în cuantum de 50.600 lei reprezentând cheltuieli de avocat cu penalitățile de întârziere cuvenite în raport de plățile efectuate conform contractului de asistență juridică nr. (...)/19.07.2017, obligarea la plata sumei de 10.000 Euro plătită în lei la data efectuării plății pentru această perioadă în care a fost târât în instanță, obligarea la plata penalităților de întârziere pentru salariul neîncasat pe toată perioada suspendării din funcție“.
 

În motivarea cererii, lucrătorul vamal a arătat că a fost trimis în judecată prin rechizitoriul din 3 ianuarie 2017 de către Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța.
 
În sarcina sa s-a reținut faptul că, în calitate de „lucrător vamal în cadrul Biroului Vamal Constanța — Direcția Generală a Vămilor Agenția Națională de Administrare Fiscală, cu atribuții de constatare și sancționare a contravențiilor, fără antecedente penale, cercetat în stare de libertate, pentru săvârșirea infracțiunii de: omisiunea sesizării faptei prev. de art. 267 alin. 1 C.pen. (pedepsită cu închisoarea de la 3 luni la 3 ani sau amenda) —o faptă din 21.05.2016“, potrivit www.rolii.ro.
 
Totuși, la data de 27 iunie 2019, Curtea de Apel Constanța a dispus, definitiv, achitarea lucrătorului vamal de acuzațiile aduse de procurorii Direcției Naționale Anticorupție.
 
Acum, vameșul a dat statul în judecată și a obținut, de la două instanțe deja, dreptul de a primi înapoi cheltuielile de judecată ocazionate de dosarul penal.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
Curtea Constituțională, sesizată în cazul unui fost vameș constănțean din Dosarul Portul
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

DNA Constanța, acord de recunoaștere a vinovăției. Inculpatele, din Tulcea (document)

21 Oct 2021 1088

Cine sunt cei doi inspectori în cadrul ANAF- Administrația Județeană a Finanțelor Publice Constanța, reținuți pentru luare de mită (documente)

20 Oct 2021 1319

Oficial! Doi inspectori ANAF Constanța, reținuți pentru luare de mită

20 Oct 2021 1441

Un fost secretar de stat din Ministerul Transporturilor, pus în libertate la Medgidia. DNA Constanța se opune

19 Oct 2021 1247

Decizie definitivă pentru Ioan Lucian Mureșan, fost șef AVAS, trimis în judecată de DNA Constanța!

13 Oct 2021 803

Începe judecata într-un dosar al DNA Constanța! Cine este vizat

13 Oct 2021 1099

Una dintre firme, în atenția DNA. O asociere de companii bucureștene se va ocupa de servicii de proiectare pentru spitalul Municipal Policlinic Constanța

13 Oct 2021 1566

UPDATE. Halep Mihai, trimis în judecată de DNA. Dosarul va fi judecat de Tribunalul Constanța

11 Oct 2021 9884

40 de ani de închisoare într-o retrocedare celebră din Constanța. Judecătorii încearcă, din 2016, să afle adevărul în dosarul Anadalchioi

09 Oct 2021 2192

DNA Arestare preventivă, în cursul judecăţii, la Tribunalul Constanța

07 Oct 2021 1418

Petreceri cu lăutari celebri „Vali Americanul“ cere să fie eliberat. Cine și când va lua decizia finală

07 Oct 2021 807

Dosarul pentru transportul gratuit al elevilor din Constanța a ajuns la Curtea de Apel

04 Oct 2021 825

Unul dintre cei mai vechi șefi din Poliția Constanța, trimis în judecată de DNA. Procesul, amânat

02 Oct 2021 2631

Se cere rejudecarea dosarului Vectra, una dintre cele mai mari cauze ale DNA Constanța! S-a stabilit ziua pronunțării

27 Sep 2021 1249

După achitarea din dosarul DNA Victorie în instanță pentru Carmen Trentea Tatu, fost director adjunct al SPIT Constanța

27 Sep 2021 1186