Cum a învins Arhiepiscopia Tomisului Consiliul Local Constanța (MOTIVARE)

ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului
  • În motivarea deciziei, Curtea a spus că „instanţa constată, în acord cu instanţa de fond, că dreptul de administrare transmis Arhiepiscopiei Tomisului prin decizia nr. 126/22.06.1990 asupra terenului în suprafață de 6000 mp (în care se include suprafața de 1734 mp care formează obiect al actului administrativ atacat) a fost constituit pe întreaga durată de existență a lăcașului de cult în vederea edificării căruia a și fost atribuit“.
  • „Această decizie s-a dat în aplicarea legii, respectiv a Decretului – Lege nr. 126/1990 iar recurentul nu a invocat şi dovedit needificarea/inexistenţa lăcaşului de cult aşadar neîndeplinirea condiţiei privind scopul pentru care s-a transmis dreptul de administrare reclamantului intimat“, a spus în continuare Curtea de Apel.
Judecătorii de la Curtea de Apel Constanța au motivat decizia prin care Arhiepiscopia Tomisului, condusă de ÎPS Teodosie, a învins definitiv Consiliul Local Constanța cu privire la terenul pe care se construiește Catedrala Eroilor!
 
În motivarea deciziei prin care Curtea a respins recursul CLC, judecătorii au arătat, printre altele, că „necesitatea menţinerii spaţiilor verzi existente nu se poate considera că «impune» revocarea dreptului de administrare la peste 30 de ani de la emiterea deciziei nr. 126/22.06.1990 întrucât nu se poate considera că este o necesitate ce a intervenit ulterior transmiterii terenului în cauză în administrarea reclamantei intimate“.
 
Este vorba despre dosarul 3666/118/2022, în care Arhiepiscopia Tomisului a obținut anularea definitivă a hotărârii prin care Consiliul Local Constanța i-a revocat dreptul de administrare a terenului de peste 1.700 mp aflat chiar lângă Catedrala Eroilor, din parcul Casei de Cultură.
 
Potrivit datelor noastre, la Curte, dosarul s-a aflat în atenția completului format din magistrații Roxana Nicoleta Bacu, Ramona Poppa și Constantina Monica Turcu, de la Secția de Contencios administrativ și fiscal a instanței.
 
Conform deciziei, Consiliul Local Constanța trebuie să achite acum Arhiepiscopiei Tomisului cheltuieli de judecată în recurs de 4.165 de lei.
 
Amintim, CLC atacase la Curte decizia inițială a Tribunalului, prin care HCL de revocare a dreptului de administrare a fost anulată.
 
Tribunalul ajunsese la concluzia că HCL în cauză era „discreționară și luată cu exces de putere“ și a hotărât anularea acesteia.
 
Ce spusese Tribunalul
 

Mai exact, în decembrie 2022, Tribunalul Constanța a admis acțiunea deschisă de Arhiepiscopia Tomisului și a anulat HCL Constanța nr. 450/26.11.2021, hotărâre prin care Consiliul Local Constanța revocase dreptul Arhiepiscopiei să administreze terenul de lângă Catedrala Eroilor.
 
Conform datelor noastre, la Tribunal cazul s-a aflat în atenția completului prezidat de magistratul Iulia Laura Opariuc-Dan, președintele Secției de Contencios administrativ și fiscal a instanței.

 
În Hotărârea 1765/2022 prin care clericii au câștigat inițial procesul și care a fost menținută de Curtea de Apel, Tribunalul arătase, printre altele, că „instanţa apreciază că pârâtul (nr., Consiliul Local Constanța) a acţionat cu exces de putere neţinând cont de interesul public, garantarea drepturilor, libertăţilor şi îndatoririlor fundamentale ale cetăţenilor, satisfacerea nevoilor comunitare şi realizarea competenţelor autorităţilor publice, fiind limpede că Hotărârea Consiliului Local al Mun. Constanţa nr. 450/26.11.2021 privind revocarea dreptului de administrare al Arhiepiscopiei Tomisului asupra imobilului în suprafaţă de 1734 mp, situat în municipiul Constanța, zona Casa de Cultură este una discreționară și luată cu exces de putere, astfel cum acesta este definit în art. 2 alin. 1  lit. n din Legea nr. 554/2004“.
 
HCL Constanţa nr. 450/26.11.2021 vizează terenul situat lângă Catedrala Eroilor „Sfânta Treime“, lăcaș de cult încă în construcție.
 
Arhiepiscopia Tomisului, condusă de ÎPS Teodosie, a atacat în instanță, în cursul anului 2022, hotărârea de consiliu local, obținând inițial suspendarea executării hotărârii, iar apoi anularea acesteia.
 
La finalul procesului, decizia Tribunalului Constanța de a anula HCL atacată de Arhiepiscopie a fost reconfirmată de Curtea de Apel, în mod definitiv.
 
Ce a spus Curtea de Apel
 
În motivarea deciziei de respingere a recursului, judecătorii de la Curtea de Apel au mai arătat, de asemenea, că „instanţa constată, în acord cu instanţa de fond, că dreptul de administrare transmis Arhiepiscopiei Tomisului prin decizia nr. 126/22.06.1990 asupra terenului în suprafață de 6000 mp (în care se include suprafața de 1734 mp care formează obiect al actului administrativ atacat) a fost constituit pe întreaga durată de existență a lăcașului de cult în vederea edificării căruia a și fost atribuit“.
 
„Această decizie s-a dat în aplicarea legii, respectiv a Decretului – Lege nr. 126/1990 iar recurentul nu a invocat şi dovedit needificarea/inexistenţa lăcaşului de cult aşadar neîndeplinirea condiţiei privind scopul pentru care s-a transmis dreptul de administrare reclamantului intimat“, a spus în continuare Curtea de Apel.
 
De asemenea, Curtea a arătat că „pe de altă parte, interesul public nu poate viza doar o parte din terenul ce a făcut obiectul deciziei nr. ###/22.06.1990 câtă vreme se face vorbire de destinaţia de parc public al întregului teren“.
 
„Nu în ultimul rând, necesitatea menţinerii spaţiilor verzi existente nu se poate considera că «impune» revocarea dreptului de administrare la peste 30 de ani de la emiterea deciziei nr. ###/22.06.1990 întrucât nu se poate considera că este o necesitate ce a intervenit ulterior transmiterii terenului în cauză în administrarea reclamantei intimate“, au mai spus magistrații de la Curtea de Apel.
 
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței – www.rejust.ro, Portalul Instanțelor de Judecată
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Avocata Irina Luminița Stanciu – „Susțin în mod cert nevinovația clientului meu, Arhiepscopul Tomisului“

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Arhiepiscopia Tomisului așteaptă mii de credincioși, în noaptea de Înviere (VIDEO)

30 Apr 2024 536

Duminica Floriilor la Constanța Credincioșii înconjoară Catedrala arhiepiscopală în procesiune cu ramuri de salcie și flori (FOTO+VIDEO)

28 Apr 2024 661

Arhiepiscopia Tomisului vizavi de refuzul unui preot de a oficia spovedania Cazul a fost înaintat spre analiza Corpului de inspecție bisericească

22 Apr 2024 625

Constanța Episcopul Bisericii Anglicane din Ruanda, în vizită la Arhiepiscopia Tomisului (GALERIE FOTO)

21 Apr 2024 670

Unde este așteptat Arhiepiscopul Tomisului în zilele de 22-23 aprilie?

21 Apr 2024 623

Eveniment cultural-filantropic organizat la biserica „Sfinții Patru Martiri de la Niculițel” din Constanța

20 Apr 2024 567

Constanța Programul IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în perioada 19-21 aprilie

18 Apr 2024 623

Profesorul univ. dr. habil. Andrzej Pastwa, Doctor Honoris Causa al Universității Ovidius Constanța (GALERIE FOTO)

12 Apr 2024 849

Arhiepiscopia Tomisului câștigă definitiv procesul pentru terenul de la Catedrala Eroilor! Consiliul Local pierde la Curtea de Apel (MINUTA)

11 Apr 2024 3452

A fost solicitat acord de mediu de la APM Constanța Arhiepiscopia Tomisului va reabilita Palatul Arhiepiscopal și Catedrala Sfinții Apostoli Petru și Pavel

05 Apr 2024 735

Sondaje de opinie 60% dintre participanții la sondaj nu sunt de acord ca Primăria și Consiliul Local Constanța să mai acorde cu titlu gratuit terenuri bisericilor din municipiu

31 Mar 2024 818

Misiunile pentru weekend ale jandarmilor în municipiul Constanța

29 Mar 2024 635

Constanța ​Fragmente din moaștele a doi sfinți tămăduitori, la biserica „Buna Vestire” din Năvodari

29 Mar 2024 984

Sondaje de opinie Administrația Chițac continuă „ctitoriile” lui Mazăre. Teren gratuit pentru biserica din Faleză Nord! Sunteți de acord cu propunerea primarului?

24 Mar 2024 1080

Primarul Constanței, la judecată cu Arhiepiscopia Tomisului, pentru desființarea lucrărilor de la o capelă din oraș. Clericii fac demersuri pentru intrarea în legalitate

21 Mar 2024 1663