Cum a modificat Curtea de Apel Constanța decizia în procesul cu Parohia Sfântul Dumitru. Primarul era nemulțumit

  • Parohia Sfântul Dumitru rămâne cu terenul de peste 1.300 de metri pătrați la care Tribunalul Constanța, în completul Fond civil 5, prezidat de magistratul Crina Mihaela Popescu, a stabilit că are dreptul.
  • Decizia Curții de Apel Constanța este definitivă și a fost pronunțată în dosarul 1310/118/2019 al Secției I Civile, de către completul AC5 al secției, format din magistrații Iulian Minaev și Mihail Stănescu Sas.
 
Curtea de Apel Constanța s-a pronunțat asupra apelurilor declarate de Municipiul Constanța prin Primar și Consiliul Local Constanța împotriva hotărârii pronunțate de Tribunalul Constanța în procesul deschis de Parohia Sfântul Dumitru, din cadrul Arhiepiscopiei Tomisului.
 
Nemulțumirea autorităților locale era manifestată față de decizia prin care Tribunalul constatate, în primă instanță, dreptul de proprietate al Parohiei Sfântul Dumitru pentru un teren de peste 1.300 de metri pătrați, din Constanța.
 
Curtea de Apel Constanța a admis apelul și a schimbat în parte sentința apelată „în sensul că admite excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtului Consiliul Local al Municipiului Constanţa şi, în consecinţă, respinge, ca fiind introdusă împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă, cererea de chemare în judecată formulată în contradictoriu cu acest pârât“.
 
Totodată, instanța de apel „menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei apelate“.
 
Cu alte cuvinte, Parohia Sfântul Dumitru rămâne cu terenul de peste 1.300 de metri pătrați la care Tribunalul Constanța, în completul Fond civil 5, prezidat de magistratul Crina Mihaela Popescu, a stabilit că are dreptul.
 
Decizia Curții de Apel Constanța este definitivă și a fost pronunțată în dosarul 1310/118/2019 al Secției I Civile, de către completul AC5 al secției, format din magistrații Iulian Minaev și Mihail Stănescu Sas.
 
Din motivarea Tribunalului Constanța
 
Amintim, este vorba despre o suprafață de 1.342 mp din Constanța, în privința căreia Tribunalul Constanța a constatat dobândirea prin uzucapiune a dreptului de proprietate de către Parohia Sfântul Dumitru.

 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, în motivarea Hotărârii nr. 1699/2021, document citat pe Jurindex, instanța a arătat printre altele că „se constată că posesia reclamantei Parohia Sfântul Dumitru întrunește toate aceste calități, după cum rezultă din întreg materialul probator administrat în cauză, reclamanta stăpânind terenul netulburată, cunoscută ca adevărată proprietar, continuu de peste 40 de ani (astfel cum au declarat martorii audiați în cauză), fiind, așadar, împlinit termenul de 30 de ani prevăzut de art.1890 din Codul civil pentru uzucapiunea de lungă durată“.
 

Se mai arată în hotărârea judecătorilor Tribunalului Constanța că reprezentanții parohiei au precizat în proces că parohia „a exercitat o posesie pașnică și continuă asupra imobilului litigios încă din anul 1923, astfel încât cererea dedusă judecății îndeplinește condițiile impuse prin art.1846 și urm. din Codul Civil de la 1864 raportat la art.1890 din Codul Civil de la 1864“.
 
Hotărârea Curții de Apel Constanța, prin care sentința a fost modificată doar cu privire la calitatea procesuală a Consiliului Local Constanța, este definitivă.
 
Sursa motivare: www.rolii.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
La Constanța, „Domnul a luat“ un teren, „Domnul a dat“ alt teren pentru o parohie din Arhiepiscopia Tomisului. Avem motivarea judecătorilor
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constanța Programul IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în perioada 19-21 aprilie

18 Apr 2024 324

Profesorul univ. dr. habil. Andrzej Pastwa, Doctor Honoris Causa al Universității Ovidius Constanța (GALERIE FOTO)

12 Apr 2024 681

Arhiepiscopia Tomisului câștigă definitiv procesul pentru terenul de la Catedrala Eroilor! Consiliul Local pierde la Curtea de Apel (MINUTA)

11 Apr 2024 1929

A fost solicitat acord de mediu de la APM Constanța Arhiepiscopia Tomisului va reabilita Palatul Arhiepiscopal și Catedrala Sfinții Apostoli Petru și Pavel

05 Apr 2024 640

Sondaje de opinie 60% dintre participanții la sondaj nu sunt de acord ca Primăria și Consiliul Local Constanța să mai acorde cu titlu gratuit terenuri bisericilor din municipiu

31 Mar 2024 609

Misiunile pentru weekend ale jandarmilor în municipiul Constanța

29 Mar 2024 569

Constanța ​Fragmente din moaștele a doi sfinți tămăduitori, la biserica „Buna Vestire” din Năvodari

29 Mar 2024 879

Sondaje de opinie Administrația Chițac continuă „ctitoriile” lui Mazăre. Teren gratuit pentru biserica din Faleză Nord! Sunteți de acord cu propunerea primarului?

24 Mar 2024 917

Primarul Constanței, la judecată cu Arhiepiscopia Tomisului, pentru desființarea lucrărilor de la o capelă din oraș. Clericii fac demersuri pentru intrarea în legalitate

21 Mar 2024 1509

Curtea de Apel, decizie definitivă legată de procesul pentru Catedrala Eroilor, din Constanța (MINUTA)

12 Mar 2024 824

Programul liturgic al ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în perioada 6-9 martie 2024

05 Mar 2024 598

Arhiepiscopia Tomisului a recuperat controlul asupra paginii de Facebook a Radio Dobrogea

02 Mar 2024 729

Clarificare referitoare la comunicarea mediatică a Patriarhiei Române cu privire la sancțiunea cu dojană sinodală scrisă a Arhiepiscopului Tomisului

01 Mar 2024 598

Consiliul Local Constanța, recurs contra Arhipiscopiei Tomisului pentru terenul de la Catedrala Eroilor! Dosarul, amânat

29 Feb 2024 561

Unde slujește ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în perioada 1-5 martie 2024

29 Feb 2024 969