Cum îi încurcă Dosarul Retrocedărilor pe afaceriștii cunoscuți ai Constanței

  • În Dosarul Retrocedărilor, Curtea Supremă a pronunțat Decizia 32/07.02.20219, hotărâre definitivă luată în dosarul penal 6536/2/2008.
  • Omul de afaceri din Constanța Ionuț Barbu, cunoscut drept apropiat al fostului primar Radu Mazăre, continuă procesele în instanță născute din sentința definitivă din dosarul lui Mazăre.
  • Seaview Advertising le-a solicitat judecătorilor să îndrepte erorile materiale strecurate în hotărârea prin care i-a fost dată dreptate, în parte, în privința unui teren scos de sub sechestru.
  • Solicitarea Seaview Advertising a fost respinsă de Tribunalul Constanța la data de 24 iunie 2021, însă decizia poate fi atacată în recurs.
Omul de afaceri din Constanța Ionuț Barbu, cunoscut drept apropiat al fostului primar Radu Mazăre, continuă procesele în instanță născute din sentința definitivă pronunțată de judecătorii bucureșteni în Dosarul Retrocedărilor din Constanța.
 
În cauza respectivă, fostul primar al Constanței a fost condamnat la nouă ani de detenție, iar judecătorii au decis menținerea sechestrului asigurător instituit de Direcția Națională Anticorupție pe mai multe terenuri din oraș.
 
Printre acestea, se numără și unele deținute de compania de publicitate Seaview Advertising, deținută de omul de afaceri Sorin Ionuț Barbu.
 
Într-un nou dosar aflat pe rolul Secției de contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța, Seaview Advertising le-a cerut judecătorilor să oblige autoritățile fiscale locale să șteargă mențiunile legate de revenirea lotului din care face parte unul dintre terenurile companiei în proprietatea statului sau a municipiului Constanța, conform deciziei definitive din Dosarul Retrocedărilor.
 
Recent, omul de afaceri, prin firma sa, le-a solicitat judecătorilor să îndrepte erorile materiale strecurate în hotărârea prin care i-a fost dată dreptate, în parte, însă solicitarea i-a fost respinsă de instanță.
 

Mențiunile legate de sechestru, raditate în instanță

 
Cazul are indicativul 7745/118/2020 și a fost înregistrat la finele anului trecut pe rolul Tribunalului Constanța, părți în cauză fiind SC Seaview Advertising SRL, în calitate de reclamant și, respectiv, Serviciul Public de Impozite și Taxe, în calitate de pârât.
 
Conform minutei Hotărârii nr. 1013/2021, Tribunalul Constanța a decis în acest caz, la data de 28 mai 2021, să admită în parte acțiunea introdusă de Seaview Advertising.
 
Se arată în minuta hotărârii că instanța „admite în parte cererea formulată de reclamanta Seaview Advertising S.R.L. în contradictoriu cu pârâtul Serviciul Public de Impozite și Taxe Constanţa“.
 

Mai departe, judecătorii „obligă pârâtul să radieze din evidenţele fiscale ale reclamantei menţiunea referitoare la revenirea lotului din care face parte şi terenul reclamantei în domeniul public al statului sau, după caz, în domeniul public sau privat al unităţii administrativ teritoriale Municipiul Constanța, conform Deciziei nr. 32/07.02.2019 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, pronunţată în dosarul nr.6536/2/2008“.
 
Facem mențiunea că dosarul 6536/2/2008 este cunoscut publicului larg drept Dosarul Retrocedărilor și vizează retrocedările din Constanța din perioada fostului primar Radu Mazăre, legat de care judecătorii au stabilit că ar fi fost făcute în mod ilegal.

 
În acest sens, prin Decizia nr. 32/07.02.2019, la care se face referire în procesul deschis de Seaview Advertising, Radu Mazăre a fost condamnat la nouă ani de închisoare, iar mai multe terenuri ce ar fi fost retrocedate ilegal, potrivit instanței, urmează să revină în proprietatea statului sau, după caz, a municipiului Constanța.
 
Legat de aceeași decizie a Curții Supreme, firma Seaview Advertising a făcut demersuri și la Curtea Supremă, pentru lămurirea acesteia.
 

Contestație la executare

 
Mai exact, este vorba despre dosarul 3116/1/2019, în care compania Seaview Advertising formulase o contestație la executare în legătură cu Decizia 32/07.02.2019, pronunțată în Dosarul Retrocedărilor.
 
La momentul respectiv, omul de afaceri Ionuț Barbu, acționar al Seaview Advertising, a explicat pentru ZIUA de Constanța că la baza dosarului se afla un teren de circa 2.000 de metri pătraţi, situat în Mamaia Nord, suprafaţă pe care DNA a pus sechestru din greşeală, în Dosarul Retrocedărilor.
 
Totodată, afaceristul a precizat cu aceeași ocazie că Anticorupţia şi-a recunoscut greşeala privind sechestrul pe acest teren încă din anii 2006-2007 şi a anulat sechestrul, dar nu a comunicat măsura şi instanţei. Aşa se face că, prin sentinţa definitivă pronunţată de Înalta Curte în Dosarul Retrocedărilor, firma s-a trezit din nou cu terenul sechestrat.
 
Contactat telefonic, la momentul înregistrării acelui dosar la Curtea Supremă, Sorin Ionuţ Barbu a precizat că, într-adevăr, contestaţia este formulată cu privire la sentinţa definitivă pronunţată de judecătorii Curţii Supreme în dosarul Retrocedărilor din Constanţa.
 

Cerere respinsă

 
Pentru a reveni la noul dosar de la Tribunalul Constanța și la cererea Seaview Advertising ca instanța să îndrepte erorile materiale din hotărârea pronunțată, solicitarea a fost respinsă de judecătorii Tribunalului, la data de 24 iunie 2021.
 
Se arată în Hotărârea nr. 111/2021 că instanța „respinge, ca neîntemeiată, cererea de îndreptare a erorii materiale formulate de reclamantă“.
 
Această decizie a Tribunalului Constanța poate fi atacată în recurs, în termen de 15 zile de la comunicare.
 
În cazul în care părțile vor declara recurs, cazul va ajunge la Curtea de Apel Constanța.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Teren din Dosarul Retrocedărilor, scos de sub sechestrul instanței ce l-a condamnat pe Mazăre. Cui aparține și de ce s-a luat această decizie
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Tribunalul Constanța, motivare importantă! Sunt vizate opt terenuri din Dosarul Retrocedărilor (document)

18 Sep 2021 1289

Teren din retrocedări și vecini nemulțumiți PUZ-ul pentru un bloc de șapte etaje din Faleză Nord, contestat la Curtea de Apel Constanța

08 Sep 2021 1700

Plaja, retrocedările și primarul „Război rece“ cu Primăria Constanța pentru parcarea de la Modern! Zona este complet închisă! (galerie foto+document)

02 Sep 2021 2916

Dosarul „resuscitat“ Chițac vrea 10 milioane de euro de la Mazăre. Cazul era să nu se mai judece!

12 Aug 2021 893

De ce s-au opus judecătorii din Constanța radierii sechestrului de pe un teren vizat de Dosarul Retrocedărilor

12 Aug 2021 1154

Uraganul imobiliar al Retrocedărilor din Constanța, clătinat de judecătorii de la Tribunal! Sentința ce i-ar putea afecta pe toți proprietarii terenurilor retrocedate

09 Aug 2021 2829

Un fost consilier juridic, condamnat în dosarul Retrocedărilor din Constanța, nu va fi eliberat condiționat

27 Jul 2021 1269

Teren din retrocedări Parcarea de lângă Gara Constanța, motivul pentru care municipalitatea cere peste 20.000 de euro de la Paraschiva Barbu

15 Jul 2021 1187

Primarul Constanței, nerăbdător să se judece cu Giurgiucanu pentru parcarea de la Plaja Modern

15 Jul 2021 917

Municipiul Constanța, condus de Vergil Chițac, cere aproape 4,5 milioane de dolari de la Mazăre. Ce s-a întâmplat în proces

13 Jul 2021 1020

Procesul deschis de BNR beneficiarilor „preferați“ ai administrației Mazăre, suspendat. Ce s-a întâmplat

05 Jul 2021 1449

Primăria Constanța, „cu ochii“ pe averea lui Radu Mazăre!

03 Jul 2021 1909

Cum a „dispărut“ Dosarul Retrocedărilor de pe Portalul Curții Supreme!

02 Jul 2021 922

De ce a anulat Curtea de Apel sechestrul din Dosarul Retrocedărilor! Oficial, din motivarea judecătorilor

01 Jul 2021 1391

Atenție, constănțeni! Ce se întâmplă cu parcarea de lângă Plaja Modern, Constanța. Victoria lui Giurgiucanu

01 Jul 2021 4484