Cum motivează Judecătoria Constanța condamnarea unui preot pentru conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului!

Foto cu rol informativ 
  • În motivarea deciziei, Judecătoria Constanța, reține, printre altele, apărarea preotului în sensul că acesta avea semnat un contract de voluntariat cu Primăria Eforie pentru a se deplasa la persoane nevoiaşe în scopul de a le acorda ajutor, prin donaţie de alimente.
  • Ca o cutumă a misiunii sale, familiile ce îl primesc în locuinţă obişnuiesc să îl servească cu măsuri mici de alcool, pe care nu le poate refuza, le-a mai spus preotul magistraților.
  • Astfel, în data de 13 aprilie 2020, acesta a consumat mai multe păhărele de vin pe care l-a binecuvântat.
  • Inculpatul a mai susţinut, potrivit motivării, că din cauza faptului că avea mai multe pachete cu donaţii, nu se putea deplasa altfel decât cu maşina pentru a le transporta, însă pe distanţe scurte între domiciliile enoriaşilor.
 
 
Judecătoria Constanța a decis, la data de 01 august 2022, condamnarea în primă instanță a preotului M.S.E., din Arhiepiscopia Tomisului, acuzat de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului.
 
Decizia a fost contestată de preot la instanța superioară, respectiv la Curtea de Apel Constanța.
 
În actul de sesizare a instanței se arată că, la data de 13 aprilie 2020, în jurul orei 16.25, inculpatul a condus autoturismul marca Volkswagen, cu numărul de înmatriculare (...), pe strada Tisei, din localitatea Eforie Nord, județul Constanța, având o îmbibație alcoolică peste limita legală, respectiv de 3,68 g/l alcool pur în sânge (la orele 17.12 –prima probă) și de 3,38 g/l alcool pur în sânge (la orele 18.12 -  a doua probă).
 
În motivarea deciziei, Judecătoria Constanța, reține, printre altele, apărarea preotului în sensul că acesta avea semnat un contract de voluntariat cu Primăria Eforie pentru a se deplasa la persoane nevoiaşe în scopul de a le acorda ajutor, prin donaţie de alimente.
 
Ca o cutumă a misiunii sale, familiile ce îl primesc în locuinţă obişnuiesc să îl servească cu măsuri mici de alcool, pe care nu le poate refuza, le-a mai spus preotul magistraților.
 
Astfel, în data de 13 aprilie 2020, acesta a consumat mai multe păhărele de vin pe care l-a binecuvântat.
 
Inculpatul a mai susţinut, potrivit motivării, că din cauza faptului că avea mai multe pachete cu donaţii, nu se putea deplasa altfel decât cu maşina pentru a le transporta, însă pe distanţe scurte între domiciliile enoriaşilor.
 
Judecătorii arată că „aspectele susținute de către inculpat în justificarea acțiunii sale, în sensul că nu putea refuza paharele de vin care îi erau oferite în cadrul activității de voluntariat, deoarece aceasta ar fi o cutumă a misiunii sale, în mod evident nu pot justifica fapta sa, acesta, de altfel, cunoscând că nicio cutumă religioasă nu poate conduce la săvârșirea unei infracțiuni“.
 
În continuare, potrivit motivării, instanţa apreciază că aplicarea pedepsei este suficientă şi, chiar fără executarea acesteia, condamnatul nu va mai comite alte infracțiuni, însă este necesară supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată.
 

„Instanța consideră că în prezenta cauză sunt îndeplinite cerințele prevăzute de legiuitor, condamnarea prin prezenta sentință fiind de 1 an și șase luni închisoare, iar inculpatul nu are antecedente penale, nu s-a sustras de la urmărire penală ori judecată, astfel încât instanța are convingerea că scopul pedepsei poate fi atins şi fără executarea de către acesta a pedepsei aplicate“, potrivit motivării.


Judecătorii au mai avut în vedere că inculpatul nu este cunoscut cu antecedente penale, „existând premisele“, susțin magistrații, „ca infracțiunea săvârșită să reprezinte un incident izolat, iar suspendarea executării pedepsei corelativ cu obligațiile impuse de instanță, în raport de circumstanțele personale ale inculpatului, să contribuie la corijarea comportamentală a acestuia“.
 

„În acest sens, scopul pedepsei ca mijloc constrângere, dar și ca mijloc de reeducare este atins, urmând ca inculpatul să conștientizeze că respectarea legii penale este o necesitate și că numai respectând legea penală el poate evita aplicarea și executarea în viitor a unor alte pedepse, inclusiv cea aplicată prin prezenta hotărâre. Așadar, față de circumstanțele personale ale inculpatului, instanța apreciază că aplicarea pedepsei este suficientă şi, chiar fără executarea acesteia, există premisele ca persoana condamnată să nu mai comită alte infracțiuni, fiind însă necesară supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată“, au conchis judecătorii. 

 
Sursa documentare / motivare Portalul Naţional al Jurisprudenţei - rejust.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Înaltpreasfinția Sa Teodosie, victorie uriașă în instanță! (MINUTĂ)
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Oficial! Un preot din Constanța a fost condamnat în primă instanță! Ce pedeapsă a primit și pentru ce infracțiune

04 Aug 2022 1447

68 de ani de când s-a stins din viaţă, la închisoarea comunistă Jilava, monseniorul Vladimir Ghika, diplomat, scriitor şi preot greco-catolic

17 May 2022 615

Condamnat pentru etnobotanice Fostul preot Gabriel Bucică, din Arhiepiscopia Tomisului, a fost reabilitat

11 Aug 2021 1970

Un fost slujitor al Catedralei Arhiepiscopale din Constanţa, condamnat pentru etnobotanice, vrea să fie reabilitat

04 Aug 2021 2193

Fostul preot din Bistriţa Năsăud, condamnat pentru că ar fi omorât o minoră în Mamaia, cere zece milioane de euro despăgubiri

07 Jul 2021 2649

Român dat în urmărire internaţională, preot într-o biserică din Statele Unite

16 Jan 2019 1045

Poveste incredibilă a unui recidivist din Neamţ A păcălit un preot să-i dea 1.500 de lei, iar şeful unui magazin de pompe funebre s-a plimbat degeaba cu un sicriu gol

01 Aug 2018 2150

Un preot din Arhiepiscopia Tomisului, condamnat definitiv pentru conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului (video)

01 Mar 2018 3025

Lăudat de Horia Măcellariu, condamnat de comunişti. Preotul Mihail Buric din Constanţa (galerie foto)

11 Dec 2017 2207

Recursul în casaţie, respins Hotărâre definitivă. Preot condamnat pentru delapidare Arhiepiscopiei Tomisului

31 May 2017 2682

Veste bună pentru fostul preot Marius Mustaţă, condamnat pentru delapidare, în formă continuată

11 Apr 2017 3737

Detalii exclusive din dosar Crimă în Mamaia! O adolescentă din Năvodari, ucisă de un fost preot în Vinerea Mare

28 May 2016 4824

Un tânăr a vrut să se facă preot la Constanţa cu acte false. Judecătorii i-au dat sentinţa definitivă (document)

29 Feb 2016 2919

Decizie definitivă Fostul preot Laurenţiu Aspru, condamnat la 12 ani de detenţie

19 Jan 2016 4520

Fostul preot Laurenţiu Constantin Aspru, CONDAMNAT definitiv

18 Jan 2016 2670