Cum motivează judecătorii achitarea definitivă a Marianei Mircea, fost primar din Cernavodă!

 
 
  • Instanța a concluzionat că nu există probe că fostul edil a săvârşit infracţiunile.
  • Mariana Mircea a fost trimisă în judecată de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul teritorial Constanța, la finele lunii decembrie 2017.
  • Decizia de achitare a Curții de Apel Constanța este definitivă.
 
 
Mariana Mircea, fost primar al orașului Cernavodă, trimisă în procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul teritorial Constanța, pentru abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, a fost achitată definitivă!
 
Decizia este definitivă și a fost luată, potrivit datelor noastre, de judecătorii Ileana Anastasiu și Marius Cristian Epure, de la Curtea de Apel Constanța.
  
Mariana Mircea a fost trimisă în judecată de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul teritorial Constanța, la finele lunii decembrie 2017.
 
În cauză, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul teritorial Constanța susțin că, în perioada decembrie 2010 - martie 2012, „inculpata Mariana Mircea, în calitate de primar al orașului Cernavodă, județul Constanța, în exercitarea atribuțiilor, a atribuit în mod preferențial și cu încălcarea dispozițiilor legale în materie, unor societăți comerciale agreate, mai multe contracte de achiziții publice (reparații, renovări ale unor clădiri ce aparțin unor instituții publice, construcția unor fântâni arteziene etc.)“.
 

„În același context, în scopul de a favoriza diverse firme, inculpata Mariana Mircea a creat premisele atribuirii directe a contractelor de achiziție, dând dispoziții subordonaților să fragmenteze lucrările sau serviciile contractate, astfel încât să nu fie depășit pragul valoric de 15.000 de euro prevăzut de dispozițiile art. 19 din OUG nr. 34/2006. Ulterior, inculpata a semnat aceste contracte, a aprobat recepția lucrărilor/serviciilor contractate și a dispus plata acestora (în unele cazuri, lucrările nu au fost realizate conform proiectului). Urmarea acestor demersuri infracționale a fost prejudicierea patrimoniului orașului Cernavodă cu suma totală de 1.078.384 de lei, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit pentru firmele care au contractat lucrările în condițiile de mai sus, reprezentând sumele încasate“, conform DNA.

 
În iunie 2021, fostul judecător Lucian Lică, de la Tribunalul Constanța, a decis în primă instanță achitarea Marianei Mircea.
 
Instanța a concluzionat că nu există probe că fostul edil a săvârşit infracţiunile.
 
În motivarea deciziei de achitare, judecătorul Lucian Lică arată, printre altele, că „UAT nu a solicitat nici o expertiză în instanță“ și că „partea civilă nu a suferit niciun prejudiciu ca urmare a executării contractelor și, împotriva evidenței, a ales totuși această manieră de a se manifesta cu privire la solicitarea DNA de constituire parte civilă în cauza de față“.

 
Decizia de achitare a fost contestată de procurorii DNA, la Curtea de Apel Constanța, instanță care a menținut decizia Tribunalului.
 

În motivarea deciziei, Curtea de Apel „observă că martorii propuşi nu au oferit elemente din care să rezulte încălcarea cu rea-credinţă de către inculpată a atribuţiilor de serviciu expres prevăzute de lege, astfel cum a statuat Curtea Constituţională în cuprinsul Deciziei nr. ###/2016, acestea fiind obligaţii distincte faţă de cele instituţionale din cadrul autorităţii publice sau a Primăriei Cernavodă“.
 
„În această situaţie, soluţia de achitare şi a temeiului reţinut de către prima instanţă se impune a se menţine şi determină decizia instanţei de apel de respingere ca nefondat a apelului declarat de procuror“, conform magistraților de la Curtea de Apel.
 
Pentru aceste motive, întrucât motivul de apel formulat de reprezentantul Ministerului Public (DNA) este nefondat, nefiind identificate elemente de nelegalitate sau netemeinicie ale hotărârii atacate, Curtea de Apel a respins apelul penal declarat împotriva sentinţei penale pronunţată de Tribunalul Constanţa, ca nefondat. 
 
Decizia este definitivă!
 
Sursă: portal instanțe de judecată și rejust.ro -  Hotarâre nr. 1024/2022 din 22.12.2022 pronunțată de Curtea de Apel Constanța.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Averea din congelator!
Doi vameși din Constanța, trimiși în judecată de DNA în cazul unor măști de protecție, neconforme, importate din China! (RECHIZITORIU)

 
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Fost primar din județ, trimis în judecată de DNA, achitat! Pronunțarea în apel, amânată

25 Nov 2022 1347

Fost primar din județul Constanța, achitat într-un dosar DNA! Curtea a amânat decizia finală pentru 24 noiembrie

03 Nov 2022 1586

Un fost primar din județ, trimis în judecată de DNA Constanța, achitat în primă instanță! Când s-ar putea lua decizia finală

17 Sep 2022 1718

Achitare pentru Mariana Mircea, fost primar din Cernavodă, în primă instanță! Procurorii Anticorupție, nemulțumiți. Nou termen în apel

18 Jun 2022 1355

Fostul primar din Cernavodă Mariana Mircea, achitată pentru abuz în serviciu! Apelul amânat

12 Feb 2022 1889

Cine este nemulțumit de achitarea fostului primar de la Cernavodă, Mariana Mircea

16 Jun 2021 2431

Trimisă în judecată de DNA Fostul primar de la Cernavodă, Mariana Mircea a fost achitată

09 Jun 2021 2786

Evaluare psihosocială Se cere schimbarea încadrării juridice în dosarul Marianei Mircea, fost primar al orașului Cernavodă

30 Apr 2021 2459

Mariana Mircea, trimisă în judecată de DNA Constanța Dosarul fostului primar al orașului Cernavodă, amânat pentru februarie 2021

27 Nov 2020 2109

DNA a trimis în judecată un fost primar din județul Constanța. Procesul continuă

04 Sep 2020 2064

Fosta șefă a DSP Tulcea, condamnată în primă instanță. Ce s-a decis ieri la Constanța

15 May 2020 2971

Un fost primar din județul Constanța, trimis în judecată de DNA. Ce se întâmplă cu dosarul

24 Mar 2020 2057

Mariana Mircea, fost primar al oraşului Cernavodă, trimisă în judecată de DNA. Dosarul, amânat

05 Sep 2019 4278

Judecata Marianei Mircea, fostul primar din Cernavodă, merge mai departe. Procesul, amânat

08 Feb 2019 2196

DNA Constanţa a trimis-o în judecată pe Mariana Mircea, fostul primar din Cernavodă. Ultima decizie a magistraţilor

30 Nov 2018 2141