Cum s-a încheiat procesul militarului din Constanța care se judeca pentru dreptul de a rămâne în armată

  • Magistrații au respins recursul luptătorului de la Baza Topraisar, decizia Curții de Apel Constanța fiind una definitivă.
  • Militarul constănțean a încercat să obțină în justiție anularea deciziei medicale potrivit căreia ar fi inapt pentru serviciul militar.
  • Printr-un document medical anterior, luptătorul a fost declarat apt limitat, deficiența funcțională și incapacitatea adaptivă fiind de 35%.
 
Judecătorii Curții de Apel Constanța au închis dosarul militarului din Constanța care se judeca pentru a i se permite să rămână în armată, după ce fusese declarat inapt pentru serviciul militar de către Comisia de Expertiză Medico-Militară.
 
Magistrații au respins recursul luptătorului de la Baza Topraisar, decizia Curții de Apel Constanța fiind una definitivă.
 
Militarul atacase în recurs hotărârea pronunțată inițial de Tribunalul Constanța, prin care acțiunea sa fusese respinsă drept inadmisibilă.
 
După cum arătam în edițiile anterioare, constănțeanul a dat în judecată UM 01737 Topraisar, Ministerul Apărării Național, dar și Comisia de Expertiză Medico-Militară de pe lângă Spitalul Militar Constanța.
 
Astfel, militarul constănțean a încercat să obțină în justiție anularea deciziei medicale potrivit căreia ar fi inapt pentru serviciul militar.
 

Dosar plimbat între diferite secții

 
Dosarul a fost înregistrat pe rolul instanțelor constănțene încă din luna aprilie 2019, însă a fost plimbat între diferite secții ale Tribunalului și pe la Curtea de Apel Constanța, până ce , în cele din urmă, competența de soluționare a fost stabilită în favoarea Secției de Contencios Administrativ și Fiscal a Tribunalului Constanța.
 
În cererea adresată inițial instanței de judecată, menționată pe Jurindex, bărbatul solicita anularea deciziei din 15 februarie 2019 privind evaluarea capacității sale de muncă.
 
Prin actul respectiv, s-a reținut deficiența funcțională medie de 60% și incapacitatea adaptivă a sa, gradul de invaliditate III, omul fiind declarat inapt pentru serviciul militar, cu scoatere din evidență și trecerea sa în rezervă. Decizia medicală fusese emisă de Comisia de Expertiză Medico-Militară de pe lângă Spitalul Militar Constanța.

 
Prin avocatul său, omnul a argumentat că la întocmirea deciziei contestate au fost avute în vedere raportul de expertiză medico-legală și procesul-verbal încheiat la data de 11.02.2019, acte care au stabilit că acesta este apt limitat pentru serviciul militar, nicidecum inapt, cum s-a reținut în decizia respectivă.
 

Apt limitat

 

În acest sens, avocatul constănțeanului a arătat că, față de actele medicale ce au stat la baza deciziei pe care acesta a contestat-o, s-ar impune anularea actului respectiv și menținerea deciziei medicale emise în anul 2016 de către Spitalul Militar Constanța. Prin documentul respectiv, militarul a fost declarat apt limitat, deficiența funcțională și incapacitatea adaptivă fiind de 35%.
 
„În plus, decizia a fost întocmită deși o altă decizie medicală era în vigoare și fără a se efectua o expertiză medico-legală de un alt for decât cel care a emis prima decizie contestată. Totodată, Comisia centrală a menționat avizul favorabil în chiar cuprinsul deciziei, fiindu-i încălcat dreptul de a formula contestație împotriva hotărârii Comisiei de expertiză medicală și psihologică“, se mai arată în cererea de chemare în judecată, potrivit sursei citate.
 
Cu toate acestea, în luna martie 2020, judecătorii Tribunalului au admis excepțiile privind inadmisibilitatea acțiunii promovate de militar, excepții ce fuseseră invocate de autoritățile pârâte. Pe cale de consedință, acțiunea luptătorului a fost respinsă ca inadmisibilă, iar militarul a pierdut procesul.
 
Bărbatul a declarat recurs împotriva acestei decizii, dar Curtea de Apel Constanța a respins recursul său, ca nefondat.
 
Citește și:

Un militar din cadrul Forțelor Navale a fost condamnat definitiv! Ce pedeapsă a primit și pentru ce
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cazarma 1369 Constanța va f reabilitată. Contractul de peste 450.000 de lei, scos la licitație de Academia Navală „Mircea cel Bătrân" (DOCUMENT)

25 Apr 2024 184

În Constanța Sfântul Gheorghe, patronul spiritual al militarilor din Forțele Terestre, sărbătorit de Brigada 9 Mecanizată „Mărășești”

23 Apr 2024 464

#citeșteDobrogea Generalul Emanoil Boteanu, un prim comandant al Marinei Române

23 Apr 2024 887

Teatrul Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” Constanța, la Festivalul Regional de Teatru „Caragiale între trecut, prezent și... viitor”​ (FOTO)

22 Apr 2024 516

Știri Constanța ​Aniversare de 130 de ani și restaurarea Monumentului Regimentului 34 Infanterie din Topraisar (GALERIE FOTO)

22 Apr 2024 401

Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” Constanța „La mulți ani Batalionului 341 Infanterie!” (GALERIE FOTO)

21 Apr 2024 471

Ministerul rus al Apărării va înfiinţa un centru de producție drone

20 Apr 2024 396

Ministerul Apărării Naționale, prin Unitatea Militară 02311 Constanța angajează! Ce post este scos la concurs

20 Apr 2024 7336

Constanța! Achitare pentru un jandarm și doi polițiști, acuzați de purtare abuzivă!

19 Apr 2024 697

Airsoft Un hobby plin de acțiune și strategie

19 Apr 2024 302

MApN împachetează cadouri pentru eroii supraviețuitori ai celui de-Al Doilea Război Mondial

19 Apr 2024 549

Un avion rusesc a fost doborât de armata ucraineană

19 Apr 2024 420

Exercițiu militar de instruire cu termen scurt de notificare, în raioane din județul Tulcea

18 Apr 2024 447

Dacor Plast SRL execută lucrări de reparații curente la o unitate militară din Constanța. Ce valoare are contractul (DOCUMENTE)

18 Apr 2024 468

Ziua Porților Deschise la Școala Militară de Maiștri Militari a Forțelor Navale din Constanța

18 Apr 2024 448