Justitie

Cum s-a judecat Light Systems cu Primarul Municipiului Constanța, pentru Vila Regală din Mamaia – „Club Castel“. Cine a pierdut și de ce

  • Light Systems SRL l-a dat în judecată Primarul Municipiului Constanța – Direcția Poliția Locală.
  • Firma fusese amendată cu 4.000 de lei pentru neefectuarea lucrărilor de conservare la Vila Regală, al cărei proprietar este.
  • Două instanțe, Judecătoria și Tribunalul, au respins acțiunea Light Systems.
La data de 17 iunie, judecătorii Tribunalului Constanța au anunțat că vor pronunța un verdict în procesul în care Ministerul Culturii încearcă să ia înapoi Vila Regală din Mamaia de la firma Light Systems. Dosarul se află pe rolul instanței din anul 2018.
Foarte interesant, tot judecătorii Tribunalului au fost cei care, la începutul acestui an, au tranșat un alt litigiu pe tema Vilei Regale din Mamaia, monument istoric, în care Light Systems SRL l-a dat în judecată pe Primarul Municipiului Constanța. Dosarul respectiv, soluționat în luna ianuarie anul acesta, reprezenta de fapt apelul declarat de firma ce deține în prezent dreptul de proprietate asupra Vilei Regale împotriva unei alte decizii, a Judecătoriei Constanța.
Astfel, cauza fusese înregistrată inițial, în anul 2018, pe rolul Secției Civile a Judecătoriei Constanța, sub numărul 12805/212/2018. Părți în proces erau Light Systems SRL, în calitate de petent și, respectiv, Primarul Municipiului Constanța – Direcția Poliția Locală, în calitate de intimat.

Amenda - 4.000 de lei


Concret, plângerea Light Systems viza o amendă pe care firma o primise de la Poliția Locală Constanța pentru Vila Regală.
Potrivit datelor cuprinse în Sentința civilă nr. 13528/2018 a Judecătoriei Constanța, reconfirmată la începutul acestui an de judecătorii Tribunalului, societatea a fost sancționată contravențional cu amendă în cuantum de 4.000 de lei de către Poliția Locală. Motivul sancționării, conform sursei citate, era reprezentat de faptul că societatea, în calitate de proprietar al monumentului istoric Palatul Regal – Castel Regina Maria, a încălcat obligațiile privind întreținerea și exploatarea acestora, a anexelor și împrejmuirii prin neefectuarea lucrărilor de conservare.
Total nemulțumită de amenda primită, firma a atacat-o la Judecătorie, unde a solicitat, potrivit Jurindex, anularea acesteia.
„În motivarea plângerii, petenta (nr., Light Systems) a susținut că fapta contravențională imputată nu este dovedită, procesul verbal de contravenție nu face dovada prin el însuși, fiind doar un cat prin care o persoană este acuzată de săvârșirea unei contravenții“, potrivit www.rolii.ro.

„Petenta se face vinovată“


În urma analizării actelor depuse la instanță, magistrații Judecătoriei Constanța au ajuns la concluzia că afaceriștii nu ar avea dreptate, așa că, pe cale de consecință, au respins plângerea.
„Din probele administrate în cauză“, au arătat judecătorii, „instanța constată că petenta nu a dovedit netemeinicia observațiilor personale ale agentului constatator sau inexactitatea acestora și nici nu a făcut dovada existenței unei cauze exoneratoare de răspundere, potrivit  art. 11 din O.G. nr. 2/2001, astfel că procesul-verbal este legal și temeinic“.
Mai mult, „instanța reține astfel, că petenta se face vinovată de săvârșirea faptei reținută în sarcina sa“. În acest sens, judecătorii au adăugat că „fapta petentei putea avea cosecințe grave pentru intergitatea corporală a trecătorilor“.
Nici decizia Judecătoriei Constanța nu i-a mulțumit pe afaceriștii de la Light Systems, astfel că au atacat-o în apel, iar acesta s-a judecat la Tribunal, în luna ianuarie. Totuși, magistrații instanței de apel au fost de aceeași părere cu cei ai Judecătoriei Constanța și au respins apelul, ca nefondat.
În Hotărârea nr. 48/2020 a Tribunalului se arată că „din coroborarea mijloacelor de probă administrate în cauză, tribunalul apreciază că petenta nu a reușit să facă dovada unei alte situații de fapt decât cea reținută de agentul constatator“.
În aceste condiții, cazul a fost închis definitiv, iar sancțiunea aplicată pentru neefectuarea lucrărilor de conservare.

Citește și:

„Noi, ca minister, ne-am făcut datoria“:
Ministerul Culturii versus Light System. Miza, Vila Regală din Mamaia. Ziua „Z“ - 17 iunie

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Știați că... Astăzi se împlinesc 82 de ani de la moartea Reginei Maria a României

17 Jul 2020 276

S-a motivat decizia anulării contractului de vânzare a Vilei Regale „Calitatea Castelului Regal din Mamaia de monument istoric era, fără dubiu, de notorietate“

07 Jul 2020 1180

Veste bună pentru toți iubitorii Constanței vechi A fost constatată nulitatea absolută a contractului prin care a fost vândută Vila Regală din Mamaia. Minuta instanței

02 Jul 2020 1016

Decizie de ultim moment Ministerul Culturii a câștigat în instanță Vila Regală din Mamaia!

01 Jul 2020 2245

Accident în Mamaia, lângă Vila Regală

20 Jun 2020 1261

1 iulie, ziua în care Vila Regală din Mamaia și-ar putea schimba proprietarii

18 Jun 2020 425

„Noi, ca minister, ne-am făcut datoria“ Ministerul Culturii versus Light System. Miza, Vila Regală din Mamaia. Ziua „Z“ - 17 iunie

05 Jun 2020 538

S-a stabilit data când Ministerul Culturii ar putea intra în posesia Vilei Regale din Mamaia

25 May 2020 679

Ministerul Culturii vrea Vila Regală din Mamaia. Când se redeschide dosarul

15 May 2020 2974

Legături cu Palatul Regal din Mamaia Dimos Profesional va fi radiată din Registrul Comerțului. Cine a luat decizia și de ce. Date despre acționari

30 Apr 2020 2074

Litigiul pentru recuperarea Vilei Regale din Mamaia, îngreunat de epidemia de coronavirus

17 Mar 2020 1154

Anticorupţia, solicitată în procesul pentru Vila Regală din Mamaia, deschis de Ministerul Culturii

20 Feb 2020 753

Procesul pentru Vila Regală din Mamaia se reia anul viitor. S-au respins excepţiile invocate

28 Dec 2019 2068