Justitie

Cum şi-a luat amendă un constănţean pentru că îşi vindea maşina. Vehiculul era parcat în faţa curţii

Pe rolul Judecătoriei Constanţa, la data de 6 mai 2019, s-a aflat dosarul prin care I.A. a depus plângere împotriva Primăriei Municipiului Constanţa. Astfel, constănţenii trebuie să ştie faptul că, în situaţia în care autoturismul propriu se află în parcare sau în faţa porţii, potrivit unei hotărâri de Consiliu Local Municipal Constanţa, ei riscă amendă pentru încălcarea hotărârii nr. 184/2013 privind îmbunătăţirea activităţilor de gospodărire, protecţia mediului, întreţinere şi înfrumuseţare a municipiului Constanţa. Maşinile pot fi expuse pentru vânzare doar în spaţiile special amenajate.
 
Intimatul a formulat întâmpinare potrivit dispoziţiilor art. 205 din Codul de procedură civilă, solicitând respingerea plângerii, apreciind că procesul-verbal a fost întocmit în mod legal, iar fapta contravenţională a fost reţinută în sarcina reclamantei în mod temeinic, pe baza constatărilor personale ale agentului de poliţie locală. Astfel, susţine intimatul, procesul-verbal se bucură de prezumţia relativă de legalitate, veridicitate şi autenticitate, care trebuie răsturnată prin probele propuse de reclamant.

Prin procesul-verbal contestat în cauză, întocmit de către agentul constatator din cadrul Poliţiei Locale Constanţa, aflată în subordinea Primarului Municipiului Constanţa, reclamantul a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 400 lei, în temeiul dispoziţiilor art. 10 alin. 1 din Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Constanţa nr. 184/2013 privind îmbunătăţirea activităţilor de gospodărire, protecţia mediului, întreţinere şi înfrumuseţare a municipiului Constanţa, pentru încălcarea prevederilor art. 9 pct. 42 din acelaşi act normativ, reţinându-se că, la data de 13.11.2018, ora 9.26, autoturismul său marca Ford era expus la vânzare, conform afişului aplicat pe parbriz, lângă poarta locuinţei sale din municipiu.
 
Prezumţiile de fapt şi de drept sunt recunoscute în toate sistemele juridice, fiind permisă, pentru dovedirea vinovăţiei făptuitorului, utilizarea acestora şi în materie penală (cum este calificată şi materia contravenţională, prin raportare la CEDO), dacă sunt îndeplinite două condiţii: respectarea unor limite rezonabile, ţinându-se cont de miza litigiului şi respectarea dreptului la apărare. În prezenta cauza, atât miza litigiului, cât şi asigurarea posibilităţii petentului de a-şi dovedi susţinerile, de a combate prezumţia de legalitate şi temeinicie permit aplicarea acestei prezumţii.
 
Astfel, instanţa a respins contestaţia la plângerea contravenţională.
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Mărul discordiei dintre doi vecini din Constanţa. Zece ani prin tribunale pentru graniţa dintre proprietăţi

22 May 2019 547

Ce le recomandă ministrul Transporturilor şoferilor companiilor de ridesharing care au fost amendaţi de Poliţia rutieră

16 May 2019 486

Un taximetrist a contestat amenda primită pentru că a trecut pe roşu. Ce a decis Judecătoria Constanţa

14 May 2019 658

Despre acţiunile de verificare “Scopul Direcției Generale Poliția Locală Constanța nu este acela de a-i amenda pe cetățeni”

13 May 2019 757

Amendaţi pentru că fumau în interiorul unei unităţi spitaliceşti din Constanţa

13 May 2019 351

O femeie a cerut anularea unei amenzi primite pentru că îşi plimba câinele fără botniţă în parcul de la Casa de Cultură

10 May 2019 654

Șoferii care parchează în loc nepermis, în atenția polițiștilor locali din Constanța. Zeci de conducători auto sancționați într-o zi (galerie foto)

08 May 2019 542

Poliţia Locală Constanţa a amendat o asociaţie de proprietari pentru graffiti-ul de pe bloc. S-a ajuns în instanţă. Iată decizia!

08 May 2019 1287

Inconștiență în trafic. Mai mulți șoferi fără permis au fost depistați de polițiștii IPJ Constanța la volan

06 May 2019 390

Mii de șoferi vitezomani sancționați de polițiști în minivacanța de Paște și 1 Mai. Câte infracțiuni au fost sesizate

02 May 2019 292

Atenție unde vă parcați mașina! Polițiștii locali din Constanța au ridicat mai multe mașini parcate neregulamentar (galerie foto)

24 Apr 2019 505

S-a creat un precedent? A câştigat în instanţă anularea sancţiunii. Unde îşi plimba fără lesă, prin Constanţa, labradorul

23 Apr 2019 1183

Sute de hipermarket-uri şi supermarket-uri sancționate de ANPC pentru comercializarea legumelor și fructelor. Ce nereguli au fost constatate

19 Apr 2019 412

Contestația amenzii primite de OMV Petrom SA de la Garda Națională de Mediu, pe rolul Judecătoriei Constanța

19 Apr 2019 555

Razie a polițiștilor locali din Constanța în mai multe zone din municipiu. Au fost aplicate amenzi (galerie foto)

18 Apr 2019 487