Curtea Constituțională, sesizată în cazul unui fost vameș constănțean din Dosarul Portul

  • Fostul vameș Valentin Roșculeț a dat statul în judecată și a cerut repararea prejudiciilor pe care i le-au creat erorile judiciare.
  • Faptele de care fusese acuzat erau descrise în ancheta DNA intitulată generic „Dosarul Portul“.
  • Acesta a fost arestat preventiv timp de șase luni, iar apoi achitat definitiv de judecători, pe motiv că „fapta nu există“.
  • Tribunalul Constanța a decis sesizarea Curții Constituționale.
Arestat preventiv timp de circa șase luni, legat de niște fapte pentru care, ulterior, a fost achitat definitiv, fostul vameș constănțean Valentin Roșculeț a dat statul în judecată și a cerut repararea prejudiciilor pe care i le-au creat erorile judiciare. Faptele de care fusese acuzat erau descrise în ancheta DNA intitulată generic „Dosarul Portul“.
 Ieri, în acest proces, judecătorii Tribunalului Constanța au decis să sesizeze Curtea Constituțională în cazul său, cu privire la mai multe excepții de neconstituționalitate.
Prin avocatul său, Valentin Roșculeț a reclamat în instanță faptul că în cazul său s-au produs erori judiciare din cauza cărora și-a petrecut aproape șase luni în spatele gratiilor. Iar aceasta, în contextul în care, ulterior, instanța l-a considerat în mod definitiv nevinovat, arătând în motivarea deciziei de achitare că „fapta (nr., care i se imputase) nu există“.

„Fapta nu există“

Protagonist, alături de numeroase alte persoane, al Dosarului Portul, Valentin Roșculeț și-a petrecut aproape șase luni în spatele gratiilor, în arest preventiv, în timpul desfășurării anchetei de către procurorii anticorupție. Totuși, în cursul verii anului trecut, după mai mulți ani de judecată, magistrații Curții Supreme au decis achitarea definitivă a lui Valentin Roșculeț, dar și a mai multor acuzați din proces.
În cazul lui Roșculeț, instanța a stabilit că acesta este nevinovat de acuzația de „iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat, ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup“ adusă de procurori. Mai exact, judecătorii au ajuns la concluzia că „fapta nu există“ .

Excepțiile de neconstituționalitate

Ieri, Tribunalul Constanța a decis să admită seziarea formulată de către Valentin Roșculeț, prin avocat, cu privire la „neconstituționalitatea art. 539 alin.2 în interpretarea data prin decizia nr.15/18.09.2017 pronuntata de Înalta Curte de Casatie si Justitie -complet RIL raportat la art.21 din Constitutia României“.
Astfel, a fost sesizată Curtea Constituțională, pentru soluționarea „excepției de neconstituționalitate a art. 33 alin.3 din Legea nr.165/2013 raportat la art.21, art.24, art.31 si art.52 din Constituția României și privind neconstitutionalitatea art.35 alin.2 din Legea nr. 165/2018 raportat la art.21, art.24 și art.44 din Constituția României“, potrivit minutei instanței de judecată.
Până la pronunțarea Curții Constituționale, procesul a fost suspendat.

Citește și:

Dosarul Portul:
Doi dintre acuzaţi, achitaţi definitiv, cer în instanţă repararea prejudiciului


 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Finanțele Publice, învinse de un vameș din Constanța achitat definitiv în Dosarul Portul

09 Mar 2021 1723

Închis, dar găsit total nevinovat! Un vameș din Constanța, la judecată pentru salariile și sporurile pe care nu le-a primit în timpul arestului preventiv și până la achitare

15 Jan 2021 1750

Achitat după șase luni de închisoare Un vameș din Constanța cere un milion de euro daune! Ce se întâmplă cu dosarul

16 Dec 2020 3347

Când va lua instanța o decizie în procesul pentru repararea prejudiciilor reclamate în Dosarul Portul

10 Aug 2020 1408

Proces pentru repararea prejudiciilor cauzate de erori judiciare Arestat preventiv și apoi achitat definitiv. Fostul vameș Valentin Roșculeț, citat azi la Tribunalul Constanța

06 Aug 2020 1380

Proces pentru repararea prejudiciilor reclamate în Dosarul Portul, suspendat la Tribunal

02 Apr 2020 844

Doi dintre inculpaţii dosarului Portul au dat în judecată Statul Român. Tribunalul Constanţa a stabilit primele termene!

03 Mar 2020 1010

Dosarul Portul Doi dintre acuzaţi, achitaţi definitiv, cer în instanţă repararea prejudiciului

01 Feb 2020 4030

Recurs respins Procurorii Parchetului General au mai „scăpat" un inculpat din dosarul Portul

06 Dec 2012 1259

Vezi de ce sunt nemulţumiţi procurorii DNA Dosarul Portul, redeschis de Curtea Supremă

24 Nov 2012 1574