Curtea de Apel București anunță când s-ar putea pronunța în dosarul unui fost secretar de stat în Ministerul TransporturilorCurtea de Apel Bucureşti anunță că a finalizat cercetarea specifică în apelul dosarului 33922/3/2020 în care, în primă instanță, Tribunalul București a încetat procesul penal început atât față de Valentin Răducu Preda, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor, și fost consilier al fostului primar al municipiului Constanța (Radu Mazăre), cât și față de Cătălin Radu, reprezentant al unor societăți comerciale.
 
Decizia a fost contestată de procurorii DNA la Curtea de Apel București.
 
Instanța de apel se va pronunța în cauză la data de 7 iunie 2023.
 
Oricare va fi decizia curții de apel, aceasta va fi definitivă!
 
Reamintim că potrivit portalului instanțelor de judecată, Tribunalul a încetat procesul penal început faţă de Valentin Răducu Preda pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale.
 
De asemenea, instanța a încetat procesul penal început faţă de Cătălin Radu pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la trafic de influenţă dar și pentru spălare de bani, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale.
 
Instanța a dispus confiscarea de la Radu Cătălin a „sumelor de 661.613 lei şi 1.175.879 lei, sume dobândite ca urmare a săvârşirii celor două infracţiuni de complicitate la trafic de influenţă“, potrivit minutei judecătorești.
 

În continuare, Tribunalul a menținut măsurile asigurătorii dispuse prin ordonanța nr.913/P/2016 din data de 16.09.2020 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, cu privire la bunurile imobile aflate în proprietatea inculpatului Radu Cătălin şi a persoanei interesate Radu Nicoleta Sofia până la concurenţa sumelor asupra cărora s-a dispus confiscarea, după se arată în decizia maistraților. 
 
Decizia a fost contestată.

 
În rechizitoriu, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
 
În perioada imediat următoare schimbării guvernului, pe fondul unor informații privind faptul că noul guvern nu ar mai fi interesat de investiția în extinderea rețelei de metrou din București, respectiv a Racordului 2 al Magistralei 4, inculpatul Preda Răducu Valentin i-ar fi pretins reprezentantului companiei care executa lucrările suma de 750.000 euro.
 
Suma ar fi fost pretinsă indirect, prin intermediul inculpatului Bohâlțeanu Tudor Gabriel, la data de 20 iunie 2012 , iar in schimbul banilor, inculpatul Preda Răducu Valentin i-ar fi promis reprezentantului companiei că își va folosi influența pe care o avea asupra decidenților din Ministerul Transporturilor (influență rezultată din calitatea sa de secretar de stat în Ministerul Transporturilor și calitatea de consilier al ministrului Transporturilor deținută de Bohâlțeanu Tudor Gabriel), astfel încât investiția la lucrările la Magistrala 4 de metrou să fie menținută pe lista de priorități a guvernului și să nu existe probleme cu finanțarea lucrărilor.
 
Ca urmare, în perioada 3 iulie – 18 septembrie 2012, inculpatul Bohâlțeanu Tudor Gabriel ar fi primit suma de 4.152.541 lei în contul unei societăți din domeniul construcțiilor civile ce aparține unei persoane de încredere, al doilea inculpat trimis în judecată în prezenta cauză.
 
Pentru a intra în posesia sumelor de bani încasate de societatea respectivă, inculpații Bohâlțeanu Tudor Gabriel și reprezentantul societății- celălalt inculpat, s-ar fi folosit de contracte în baza cărora s-au facturat servicii de consultanță fictive.
 
Din suma totală, 3.020.500 lei ar fi fost transferați pentru inculpatul Bohâlțeanu Tudor Gabriel, iar diferența de 1.132.041 lei a reprezentat beneficiul pentru celălalt inculpat, reprezentant al firmei în care s-ar fi plătit comisionul.
 
Într-un context asemănător marcat de schimbarea echipei guvernamentale, inclusiv la ministerul Transporturilor, inculpatului Bohâlțeanu Tudor Gabriel, în calitate de consilier al ministrului, i-ar fi pretins, în mod direct, unui om de afaceri, în perioada 7 mai – 16 mai 2012, sume de bani reprezentând 10 % din valoarea contractelor pe care firmele omului de afaceri le aveau încheiate cu Compania Națională de Aeroporturi București SA. În schimb, ar fi promis că, datorită influenței pe care o are asupra decidenților din Ministerul Transporturilor și Compania Națională de Aeroporturi București SA, va determina plata la termen a facturilor emise de firmele respective și va stopa încercarea de reziliere a acestor contracte de către conducerea companiei.
 
În perioada 26 octombrie – 9 noiembrie 2012, inculpatul Bohâlțeanu Tudor Gabriel, în considerarea exercitării influenței sale în scopurile descrise anterior, i-ar fi pretins aceluiași om de afaceri, prin intermediar, suplimentarea sumelor de bani.
 
Ca urmare a pretinderilor, în perioada 27 iunie – 13 decembrie 2012, ar fi primit indirect, în contul a trei societăți suma de 2.154.821 lei, primire justificată prin contracte fictive.
 
În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii față de inculpatul Bohâlțeanu Tudor Gabriel și față de inculpatul persoană fizică.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului și a acordurilor de recunoaștere a vinovăției la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Judecătorii au încetat procesul penal faţă de Răducu Valentin Preda, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor! (MINUTĂ)

08 Jun 2023 1206

Curtea de Apel București, așteptată să se pronunțe azi în dosarului lui Răducu Valentin Preda, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor!

07 Jun 2023 1395

Fost consilier al lui Radu Mazăre Tribunalul București a încetat procesul penal față de Răducu Valentin Preda, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor!

18 Feb 2023 2270

Tribunalul București, un nou termen în dosarul lui Răducu Preda, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor

02 Sep 2022 1183

Tribunalul București continuă procesul lui Valentin Răducu Preda, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor

20 May 2022 1526

„Scopul preventiv-educativ, atins!“ Deși DNA Constanța s-a opus, Valentin Răducu Preda, fost secretar de stat, eliberat condiționat

02 Nov 2021 2717

Valentin Răducu Preda, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor, va fi pus în libertate

01 Nov 2021 3086

Un fost secretar de stat din Ministerul Transporturilor, pus în libertate la Medgidia. DNA Constanța se opune

19 Oct 2021 2477

Fostul consilier al lui Radu Mazăre a cerut eliberarea din arest. Ce răspuns a primit

29 May 2021 2817

Tribunalul București, undă verde pentru dosarul lui Valentin Răducu Preda, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor

09 Apr 2021 1912

Tribunalul București, așteptat să se pronunțe azi în dosarul lui Valentin Răducu Preda

09 Mar 2021 2152

Valentin Preda, fost secretar de stat, trimis în judecată. Final de anchetă în cameră preliminară

27 Feb 2021 4508

Anunț important din sala de judecată! Judecătorii au respins un acord DNA. Cine bătuse palma cu procurorii

25 Feb 2021 2284

A bătut palma cu procurorii DNA Gabriel Bohâlțeanu, din dosarul lui Răducu Preda, în așteptarea condamnării

19 Dec 2020 3517

Oficial de la DNA. Fost consilier al lui Radu Mazăre Răducu Preda, trimis în judecată

17 Dec 2020 2116