Curtea de Apel Constanța a respins acțiunea pentru pelerinajul la Peștera Sfântului Andrei!


 
  • Dosarul 7389/118/2020 s-a aflat în atenția completului C5 Recurs al Secției a II-a Civile, de contencios administrativ și fiscal, format din judecătorii Elena Carina Gheorma, Carmen Duță și Livia Augustina Nistor.
  • Instanța a admis excepția netimbrării și au decis să anuleze recursul declarat de Arhiepiscopia Tomisului și o parte din ceilalți reclamanți.
  • Decizia Curții de Apel Constanța este definitivă.
 
După încrâncenarea care a părut să învăluie în cursul anului trecut, în preajma sărbătorii Sfântului Andrei, dosarul cunoscut generic drept „procesul pentru pelerinaj“, iată că acum Curtea de Apel Constanța a pronunțat decizia definitivă în cauză, soluția finală fiind una ce ține mai degrabă de procedură, decât de fondul cauzei.
 
Astfel, în dosarul 7389/118/2020, completul C5 Recurs al Secției a II-a Civile, de contencios administrativ și fiscal, format din judecătorii Elena Carina Gheorma, Carmen Duță și Livia Augustina Nistor, au decis să anuleze recursul declarat de Arhiepiscopia Tomisului și o parte din ceilalți reclamanți.
 
Motivul anulării este reprezentat, potrivit datelor oficiale, de faptul că recursurile nu au fost timbrate.
 
Se arată în minuta Hotărârii nr. 1128/2021 a Curții de Apel Constanța că instanța „admite excepția netimbrării recursurilor declarate de reclamanți. Anulează ca netimbrate recursurile reclamanților“.
 
În același complet, se mai arată că instanța „respinge ca neavenit recursul intervenienților accesorii“.
 
Hotărârea pronunțată de Curtea de Apel Constanța este definitivă.
 
Amintim, este vorba despre dosarul cu indicativul 7389/118/2020, deschis în cursul anului trecut de Arhiepiscopia Tomisului, condusă de ÎPS Teodosie.
 

Dosarul este unul important pentru comunitatea creștină din Constanța și nu numai, cu atât mai mult cu cât incidența cazurilor noi Covid din județ, dar și din țară continuă să fie pe un val ascendent, ceea ce ar putea conduce la noi restricții privind participarea la ceremoniile religioase.
 
Mai puțin de două luni până la Sfântul Andrei

 
„Procesul de la instanță merge mai departe. O să vedem ce hotărâre se va da în recurs. Nu se oprește dosarul pentru că au intervenit schimbările acestea (nr., relaxarea măsurilor anti-Covid)“, declara, pentru ZIUA de Constanța, preotul Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, la momentul declarării recursului.
 
Cu mai puțin de două luni înainte de Sfântul Andrei, procesul în care se dispută pelerinajul la peștera sfântului, din județul Constanța, s-a aflat din nou în atenția instanțelor de judecată.
 
Cu toate acestea, se pare că recursurile declarate de Arhiepiscopia Tomisului și de o parte din ceilalți reclamanți din dosar nu au fost timbrate, așa că acțiunea a fost respinsă de Curtea de Apel Constanța, fără a mai fi analizată.
 
Amintim, Tribunalul Constanța, în completul prezidat de magistratul Maria Timoașcă, hotărâse, în primă instanță, să respingă solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului de a fi suspendată și, respectiv, anulată hotărârea prin care credincioșilor nu le era permis accesul la pelerinaje dacă nu aveau domiciliul sau reședința pe raza localității unde se află locul de pelerinaj.
 
 
Nemulțumită de această decizie, Arhiepiscopia Tomisului, dar și ceilalți reclamanți din acest dosar, au declarat recurs în luna aprilie 2021, chiar dacă, între timp măsurile anti-Covid s-au relaxat.
 
Totuși, până la judecarea recursului, ce a avut loc la începutul acestei luni, incidența cazurilor noi Covid-19 a crescut simțitor, așa încât noi măsuri anti-Covid au intrat în vigoare.
 
Așa cum am precizat anterior, decizia Curții de Apel Constanța este definitivă.

Sursa foto: Arhiva ZIUA de Constanța - Pelerinaj Peștera Sf. Andrei, 30.11.2020

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
Decizia nu este definitivă
Arhiepiscopia Tomisului, obligată să plătească aproape 50.000 de euro! Cine va primi banii

 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UPDATE Metodă modernă de a dona la Arhiepiscopia Tomisului. Numele credincioșilor, pomenite la slujba online (video)

17 Oct 2021 1385

Decizia nu este definitivă Arhiepiscopia Tomisului, obligată să plătească aproape 50.000 de euro! Cine va primi banii

04 Oct 2021 1243

Arhiepiscopia Tomisului, alături de familiile victimelor incendiului de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța

01 Oct 2021 880

Incidența crește! Pelerinajul la Sfântul Andrei, din nou în atenția judecătorilor din Constanța. Cine va decide soarta ceremoniei religioase

20 Sep 2021 1207

ÎPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Florești, din apropierea Clujului

19 Sep 2021 850

Asociația Constanța Altfel încearcă să anuleze Autorizaţia de Construire a Catedralei Eroilor „Sfânta Treime“, de lângă Casa de Cultură (document + galerie foto)

15 Sep 2021 1581

Arhiepiscopia Tomisului O nouă colectă de rechizite „Daruri mici din suflet mare!”, dăruite elevilor din mediul rural constănțean

01 Sep 2021 706

Arhiepiscopia Tomisului. Un nou proiect dedicat tinerilor - Dragostea tinerilor samarineni. Principalele activități desfășurate

31 Aug 2021 657

#citeşteDobrogea „Păşesc pe pământul sfânt al Dobrogei“. 17 ani fără ÎPS Lucian Florea, Arhiepiscopul Tomisului

30 Aug 2021 2260

#DobrogeaDigitală „Repere muzicale în spațiul dobrogean“. Boris Cobasnian, maestru al artei dirijorale

26 Aug 2021 1349

#DobrogeaDigitală „Repere muzicale în spațiul dobrogean“. Boris Cobasnian, o viață închinată muzicii (galerie foto)

25 Aug 2021 1353

Condamnat pentru etnobotanice Fostul preot Gabriel Bucică, din Arhiepiscopia Tomisului, a fost reabilitat

11 Aug 2021 1281

Mănăstirea Dervent, gazda Conferinței Științifice Internaționale „Istorie, geopolitică și spiritualitate românească la Marea Neagră”

11 Aug 2021 1108

La Constanța, „Domnul a luat“ un teren, „Domnul a dat“ alt teren pentru o parohie din Arhiepiscopia Tomisului. Avem motivarea judecătorilor

11 Aug 2021 1749

Constanța. Maşina de lux a lui ÎPS Teodosie, implicată într-un accident

10 Aug 2021 2165