Curtea de Apel Constanţa va lua azi o decizie importantă în dosarul privind achiziţia corvetelor multifuncţionale

Azi, la Curtea de Apel Constanţa ar trebui să aibă loc cel de-al doilea termen de judecată în dosarul în care Şantierul Naval Constanţa SA, ca parte la „Asocierea dintre Naval Grup Franţa şi Şantierul Naval Constanţa SA”, solicită „anularea în tot a HG nr. 48 / 2018”, act normativ care fundamentează derularea procedurii privind achiziţionarea corvetelor.
 
Se pare că la dosarul cauzei există o cerere de încetare a procesului formulată de Şantierul Naval Constanţa SA, însă o decizie în acest sens va fi luată în sala de judecată.
 
Amintim ca vineri, 11 ianuarie 2019, secretarul de stat pentru Armamente, Andrei Ignat, responsabil cu derularea procedurii de achiziţie aferentă Programului de înzestrare esenţial „Corvetă multifuncţională”, a prezentat ministrului Apărării Naţionale un raport de informare cu privire la acest subiect, transmite MApN.
 
Astfel, secretarul de stat a adus la cunoştinţă faptul că Departamentul pentru Armamente, prin semnătura sa, a sesizat Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, în temeiul unor suspiciuni rezonabile privind derularea în deplină legalitate a procedurii, de natură să afecteze realizarea interesului naţional de securitate în ceea ce priveşte Programul de înzestrare esenţial „Corvetă multifuncţională”.
 
Potrivit MApN, având în vedere acest aspect, precum şi faptul că, la această dată, există un litigiu pe rolul Curţii de Apel Constanţa prin care Şantierul Naval Constanţa SA, ca parte a „Asocierii dintre Naval Grup Franţa şi Şantierul Naval Constanţa SA”, solicită „anularea în tot a HG nr. 48 / 2018”, act normativ care fundamentează derularea procedurii mai sus amintite, secretarul de stat pentru Armamente, Andrei Ignat, a informat cu privire la suspendarea procedurii de achiziţie, până la clarificarea aspectelor semnalate.
 
Ulterior suspendării procedurii, reprezentanţii Damen au declarat că „acest lucru va întârzia şi mai mult întregul program de reînnoire a flotei navale române“.
 
„Aşteptăm comunicarea ulterioară din partea autorităţilor române privind licitaţia şi despre această suspendare. Suntem disponibili pentru clarificări suplimentare, iar Damen va coopera pe deplin şi în mod transparent cu autorităţile române în această chestiune, dacă ni se va cere. Susţinem pe deplin autorităţile române în desfăşurarea investigaţiei privind informaţiile prezentate în mod repetat de o parte a presei româneşti şi care ar putea fi considerate confidenţiale. Înţelegem necesitatea unor proceduri de verificare şi sprijinim în totalitate autorităţile române, reafirmând că oferta Damen respectă cu stricteţe procedurile de licitaţie şi normele în vigoare“, conform Damen.
 
Damen mai precizează că oferta sa este pe deplin conformă cu întregul program de reînnoire a flotei Forţelor Navale Române.
 

„Suntem încrezători în experienţa noastră vastă în cadrul şantierului naval Damen Galaţi, unde oferim un produs demonstrat ca fiind avansat din punct de vedere tehnologic şi unul construit respectând termenele-limită şi costurile specificate. Cu o istorie de peste 90 de ani, Şantierul Naval Damen a început activitatea sa în Galaţi în urmă cu 25 de ani în calitate de partener şi mai târziu ca acţionar principal. Grupul Damen a investit considerabil în şantierul naval, făcând din Damen Galaţi una dintre cele mai de succes privatizări din istoria României. Peste 1300 de nave au fost lansate în decursul celor 90 de ani de activitate. Şantierul Naval Damen Galaţi a construit o poveste de succes în ultimii 25 de ani. Am construit începând cu anul 2002 peste 400 de nave şi peste 30 de nave militare care deservesc peste 30 de forţe navale şi de pază a coastelor în toată lumea, incluzând state membre NATO şi UE“, potrivit Damen.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

MApN vrea să cumpere patru corvete de la o firmă olandeză (documente)

03 Nov 2016 4302