Curtea de Apel Galați a cerut să vadă documentele care au permis circulaţia unor lucrări din Colecţia de Artă Dinu şi Sevasta Vintilă

  • Curtea de Apel Galați a încuviințat ca la dosarul cauzei să fie depuse o serie de înscrisuri și a fixat următorul termen până la care să poată fi depuse pe data de 12 mai 2021.
  • Printre aceste documente se numără și „fişele de buget ale Comunei Topalu privind cheltuielile alocate şi realizate cu întreţinerea Muzeului «Dinu şi Sevasta Vintilă» şi cu piesele Colecţiei de Artă plastică“.
  • De asemenea, înscrisurile solicitate de instanță cuprind și „documentele care au permis scoaterea din Muzeul Topalu şi circulaţia unor lucrări din Colecţia de Artă Plastică «Dinu şi Sevasta Vintil㻓.
  • Probele fuseseră încuviințate încă din ședința desfășurată la data de 10 septembrie 2018.

Procesul pentru Colecția de Artă Dinu și Sevasta Vintilă, a Muzeului din Topalu cu același nume, continuă la Curtea de Apel Galați.

La termenul de miercuri, 31 martie 2021, completul format din magistrații Irina Alexandra Boldea și Doru Benescu, a acordat un nou termen, la data de 12 mai 2021, pentru a se depune la dosarul cauzei o serie de acte, admise ca probe încă din ședința desfășurată în data de 10 septembrie 2018.


Proba cu înscrisuri, admisă de instanță

La momentul respectiv, instanța a pus în vedere „pârâtelor Comuna Topalu, prin Primar şi Muzeul de Artă Constanţa să depună la dosar următoarele înscrisuri: -fişele de inventor ale Comunei Topalu cu privire la operele de artă din Colecţia de Artă Plastică «Dinu şi Sevasta Vintilă» (220 din cele 228, respectiv fişele care nu au fost depuse în recurs, la dosarul ÎCCJ); - fişele de buget ale Comunei Topalu privind cheltuielile alocate şi realizate cu întreţinerea Muzeului «Dinu şi Sevasta Vintilă» şi cu piesele Colecţiei de Artă plastică“.

Totodată, înscrisurile cuprindeau și „- dosarele/documentele de clasare a pieselor Colecţiei de Artă Plastică Dinu şi Sevasta Vintilă; - extras din Registrul informatizat pentru analiza analitică a bunurilor culturale ce aparţin Colecţiei mai sus menţionate, reglementat de art. 1 din Normele metodologice aprobate din Ordinul Ministerului Culturii nr. 2035/2000, pentru 5 din cele 228 lucrări care nu au fost depuse în recurs, la dosarul ÎCCJ; - documentele care au permis scoaterea din Muzeul Topalu şi circulaţia unor lucrări din Colecţia de Artă Plastică «Dinu şi Sevasta Vintil㻓.

Nu în ultimul rând, actele solicitate includeau și „- mandatul Muzeului de Artă Constanţa în baza căruia a demarat procedura de clasare a unor piese din Colecţia mai sus menţionată; - documentele din care rezultă operele care au fost relocate Muzeului de Artă Constanţa, titlul şi temeiul juridic în baza căruia Muzeul de Artă Constanţa deţine fiecare din operele ce fac parte din Colecţia «Dinu şi Sevasta Vintil㻓.

Lista înscrisurilor este încheiată de „- lista persoanelor desemnate pentru conservarea şi restaurarea Colecţiei de Artă Plastică Dinu şi Sevasta Vintilă (în perioada 2007 -prezent) însoţită de dovada acreditării acestor persoane de către Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor, a certificatului de liberă practică şi a autorizaţiei eliberate de Ministerul Culturii“.


Se cere revocarea donației

Așa cum arătam în edițiile anterioare, este vorba despre dosarul civil în care Mario Vintilă cere revocarea donației făcute de doctorul Gheorghe Vintilă, în anul 1960, comunei Topalu.

Donația consta în peste 200 de tablouri și opere de artă ce compun Colecția Dinu și Sevasta Vintilă, care a stat la baza întemeierii Muzeului de Artă Topalu cu același nume, în memoria părinților doctorului.

În proces, Mario Vintilă, reprezentat de casa de avocatură din București Mușat & Asociații S.P.R.L., are ca adversari Muzeul de Artă Constanța și, respectiv, Muzeul de Artă Dinu și Sevasta Vintilă Topalu, reprezentați de casa de avocatură din Capitală Țuca Zbârcea & Asociații.


Cazul se judecă la Galați după ce Mario Vintilă a solicitat strămutarea procesului de la Constanța.


Citește și:

Declarații exclusive în cazul tablourilor de două milioane de euro de la Topalu! Ce spune expertul Ioan Popa

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cumpărări directe Constanța Green Trading Hermes încheie contract cu Școala Gimnazială nr.1 Topalu pentru o tabără tematică (DOCUMENT)

03 Apr 2024 462

Licitații Constanța Primăria Topalu, achiziție de la o firmă din Ploiești care vizează Școala Gimnazială nr. 1 din comună (DOCUMENT)

01 Apr 2024 500

Dunărea Power SRL, investiție nouă la Topalu. Proiectul privind stocarea energiei electrice în baterii a fost depus la APM Constanța

27 Mar 2024 427

Cu acordul APM Constanța Un teren arabil din extravilanul comunei Topalu va fi împădurit

17 Mar 2024 418

Muzeul de Artă Constanța este prezent la două expoziții de anvergură din București

11 Mar 2024 475

UAT Comuna Topalu, în proces cu o firmă din județul Ilfov. Dosarul, pe rolul Tribunalului Constanța

10 Mar 2024 523

Istoria Dobrogei Dr. Gheorghe Vintilă - Darul ce l-a făcut oamenilor din Topalu

08 Mar 2024 6084

Constanța Expoziție cu lucrări de grafică la Muzeul Dinu și Sevasta Vintilă Topalu

12 Feb 2024 687

Dosar pe rolul Tribunalului Constanța privind litigiul achizițiilor publice. Vizat primarul de la Topalu

22 Jan 2024 677

Expoziția „Muzeul secret” a Muzeului Dinu și Sevasta Vintilă Topalu, județul Constanța, selectată la Art Safari

17 Jan 2024 765

Situație actualizată! Lista drumurilor județene închise în județul Constanța. Care sunt drumurile pe care s-a reluat circulația

27 Nov 2023 2096

Prinși cu droguri de jandarmi, în Constanța! Unul din cei depistați avea o cagulă pe cap

20 Nov 2023 988

Monsson Operation SRL împarte, mai nou, controlul în Wind Power Energy SRL cu trei persoane fizice

16 Nov 2023 1134

Stanciu Valentin anunţă publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare de către APM Constanța

09 Nov 2023 633

Stanciu Valentin solicită acord de mediu pentru proiectul „Împădurirea suprafeței de 3,5 ha situată în extravilanul localității Topalu, județ Constanța“

25 Oct 2023 660