Dare, luare de mită și trafic de influenţă! Zeci de constănțeni trimiși în judecată! Primele condamnări (document)

  • Tribunalul Constanța a hotărât defiinţarea mai multor înscrisuri constând în certificate de calificare profesională emis pe numele a 30 de persoane.
  • Pe lângă soluțiile de condamnare, toate fiind cu suspendare, Tribunalul Constanța a dispus față de alți nouă inculpați renunțarea la aplicarea pedepsei pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la fals intelectual.
  • Totuși, celor nouă, Tribunalul Constanța le-a aplicat inculpaților câte un avertisment.

Tribunalul Constanța s-a pronunțat vineri, 05 martie 2021, în primă instanță, în dosarul în care aproximativ 40 de persoane au fost trimise în judecată pentru luare de mită, instigare la luare de mită, dare de mită, instigare la dare de mită, trafic de influenţă, fals intelectual, instigare la fals intelectual şi complicitate la fals intelectual.

Dosarul a fost instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa.

În actul de sesizare a instanței, procurorii arată că inculpaţii Vasile B., şi fiica acestuia, Ana B., administrau o societate comercială, care era autorizată, în condiţiile legii, să organizeze cursuri de pregătire profesională în meseria de tehnician electromecanic.

În sarcina inculpatului s-a reţinut săvârşirea a 35 de infracţiuni, iar în sarcina inculpatei s-a reţinut săvârşirea a 14 infracţiuni.

Cei doi inculpaţi, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, conform procurorilor, au eliberat certificate de pregătire profesională în diverse specializări pentru care Centrul de Pregătire Profesională era autorizat să organizeze cursuri, dar şi pentru specializări pentru care nu mai era autorizat sa nu fusese vreodată autorizat (tehnician electromecanic, tehnician instalator pentru construcţii, tehnician în construcţii şi lucrări publice, ospătar, chelner, tehnician pentru mecanică pentru întreţinere şi reparaţii, lucrător la gaze, electrician etc.), care atestau, în mod nereal, că persoanele înscrise pe certificatele eliberate au participat la cursuri de pregătire teoretică şi practică pe o perioadă de 620 ore, că au susţinut examen de absolvire şi, totodată, erau antedatate cu unul sau mai mulţi ani vechime.


Între 650 şi 1.500 lei per certificat.

În schimbul certificatelor eliberate, cei doi inculpaţi au solicitat şi au primit diverse sume, între 650 şi 1.500 lei per certificat, conform magistraților.

Ceilalţi 34 de inculpaţi trimişi în judecată sunt persoane care au cumpărat astfel de certificate sau intermediari care au facilitat obţinerea lor. Unii dintre destinatarii certificatelor le-au şi utilizat, depunându-le la locurile de muncă sau chiar la alte instituţii ale statului, în vederea producerii de efecte juridice, cu scopul obţinerii de foloase patrimoniale necuvenite. Unele dintre certificate au ajuns şi la persoane care le-au utilizat în afara ţării.

Procurorii au mai dezvăluit că pe parcursul urmăririi penale s-a constatat că Centrul de Pregătire Profesională (…) a eliberat certificate de pregătire profesională inclusiv pentru unul dintre inculpaţii dosarului intitulat generic „Beirut” din municipiul Constanţa, restaurant distrus prin incendiere în cursul anului 2014, pentru săvârşirea de infracţiuni în legătură cu lucrările efectuate la restaurant, în virtutea calificării sale.

Amintim că aproape de finele anului trecut, judecătorii au schimbat încadrarea juridică a faptelor reţinute în sarcina inculpaţilor prin actul de sesizare a instanței pentru un inculpat din 13 infracţiuni de luare de mită într-o singură infracţiune de luare de mită, în formă continuată și din 22 de infracţiuni de fals intelectual într-o singură infracţiune de fals intelectual. În cazul unui alt inculpat, magistrații au schimbat încadrarea juridică a faptelor din 12 infracţiuni de fals intelectual într-o singură infracţiune de fals intelectual.

Ieri, Tribunalul Constanța a decis condamnarea administratorului societății, Vasile B., la doi ani și trei luni de închisoare cu suspendare, pentru luare de mită în formă continuată și fals intelectual în formă continuată. Fiica inculpatului, Ana B., a fost achitată.


Pe lângă soluțiile de condamnare, toate fiind cu suspendare, Tribunalul Constanța a dispus față de alți nouă inculpați renunțarea la aplicarea pedepsei pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la fals intelectual.

Totuși, celor nouă, Tribunalul Constanța le-a aplicat inculpaților câte un avertisment și le-a atras atenția dacă în termen de doi ani de la rămânerea definitivă a hotărârii prin care s-a dispus renunţarea la aplicarea pedepsei se descoperă că săvârşise anterior rămânerii definitive a hotărârii o altă infracţiune, pentru care i s-a stabilit o pedeapsă, chiar după expirarea acestui termen, renunţarea la aplicarea pedepsei se anulează şi se stabileşte pedeapsa pentru infracţiunea care a atras iniţial renunţarea la aplicarea pedepsei, aplicându-se apoi, după caz, dispoziţiile privitoare la concursul de infracţiuni, recidivă sau pluralitate intermediară.

Tot ieri, Tribunalul Constanța a hotărât defiinţarea mai multor înscrisuri constând în certificate de calificare profesională emis pe numele a 30 de persoane.

Decizia Tribunalului Constanța poate fi citită integral accesând secțiunea Documente.


Citește și

Elena Udrea, condamnată la opt ani de închisoare. Ioana Băsescu a primit cinci ani. Decizia nu este definitivă

Oficial!
Răsturnare de situație în cazul șoferului care a distrus zece mașini într-un accident pe strada Lirei, din Constanța


Detalii din ancheta lui Andrei Bodean
Președintele CJ Călărași ar fi amenințat un procuror pentru a nu-l trimite în judecată (rechizitoriu) 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

„Fabrica de diplome false“ la Constanța! Urmează prima pronunțare în dosar

25 Feb 2021 1489

Diplome false! Zeci de percheziții în Mangalia și Medgidia. Date oficiale din ancheta procurorilor

10 Dec 2020 1964

„Fabrica de diplome false“ la Constanța! Judecătorii schimbă încadrările juridice

20 Nov 2020 718

Procurorii din Constanța au trimis în judecată aproape 40 de persoane. Acuzații oficiale. S-a stabilit un nou termen

20 Oct 2020 1461

„Fabrică“ de diplome false la Constanța. Azi, un nou termen în instanță

16 Sep 2020 873

Dosarul „Fabrica de diplome false“ a fost suspendat de Tribunalul Constanța

16 Apr 2020 939

„Fabrica de diplome false“ Zeci de constănțeni, trimiși în judecată pentru luare și dare de mită. Ce s-a stabilit în instanță

24 Mar 2020 881

Un subofițer de la Garda de Coastă implicat într-un scandal legat de obținerea unor diplome false de salvamar

15 Jan 2020 1097

Procurorii din Constanţa au descoperit o fabrică de diplome false. Aproape 40 de persoane trimise în judecată. Dosarul, amânat

23 Dec 2019 1596

UPDATE. DIICOT Descinderi la Universitatea „Spiru Haret” din Capitală, într-un dosar de fraudă cu diplome false

18 Dec 2019 1524

Fabrică de diplome false, descoperită la Constanţa! 36 de persoane trimise în judecată. Noul termen, în septembrie

05 Aug 2019 17647

„Fabrică“ de diplome false la Constanţa Intermediar trimis în judecată

18 Jul 2018 1307

Ar fi falsificat diplome Ştefan Vasile Burlacu a scăpat de arestul preventiv. Procurorii sunt nemulţumiţi

17 Feb 2016 1537

Ştefan Vasile Burlacu rămâne după gratii Decizie definitivă pentru cei care ar fi falsificat diplome

10 Feb 2016 1720

Ar fi falsificat diplome O persoană arestată preventiv, cinci persoane puse sub control judiciar

05 Feb 2016 1599