Justitie

Daune de 1.000.000 de lei Magistrații constănțeni s-au pronunțat în dosarul în care s-a abținut întreaga Curte de Apel Galați


Magistrații Curții de Apel Constanța s-au pronunțat în procesul în care un afacerist gălățean a dat în judecată toate instanțele din Galați, instanțe din Bacău, dar și Ministerul Justiției și Înalta Curte de Casație și Justiție a României. Bărbatul solicita daune morale de 1.000.000 de lei, pe motiv că i-ar fi fost încălcate drepturile civile, lui și firmei sale, în cadrul proceselor pe care le-a avut, de-a lungul timpului, la instanțele respective.

Judecătorii constănțeni au respins apelurile și au menținut sentința pronunțată inițial de Tribunalul Galați, prin care fusese respinsă cererea privind acordarea daunelor. Facem precizarea că, așa cum am menționat în edițiile anterioare, cazul a ajuns la Constanța după ce Curtea de Apel Galați a transmis Curții Supreme o cerere de abținere a întregii instanțe privind judecarea acestui proces. Ca urmare a admiterii cererii de abținere a instanței, dosarul a fost transmis spre soluționare în apel Curții de Apel Constanța.

După analizarea actelor de la dosarul cauzei, judecătorii constănțeni au luat următoarea decizie, potrivit minutei: „respinge, ca tardiv, apelul formulat de apelanții (...) și de Asociația de locatari nr. (...) Galați împotriva încheierii din 10.01.2019 a Tribunalului Vrancea. Anulează, pentru lipsa calității procesuale active în calea de atac, apelul formulat de (...) și de Asociația de locatari nr. (...) Galați împotriva sentinței civile nr. 19/23.01.2019 și a încheierilor premergătoare acestei hotărâri, pronunțate în dosarul civil nr. 3958/121/2017*. Respinge ca nefondat apelul formulat de apelanții (...) și (...) împotriva aceleiași sentințe“.

Decizia Curții de Apel Constanța este supusă recursului, acesta putând fi declarat în termen de 30 de zile de la comunicarea soluției instanței constănțene.
 

Istoricul procesului

Amintim că, potrivit datelor oficiale, reclamantul s-a adresat justiției în anul 2017. La momentul introducerii cererii de chemare în judecată, analizată de Tribunalul Vrancea, acesta a solicitat ca „prin hotărâre judecătorească să se dispună obligarea pârâților la plata de daune morale în sumă de 1.000.000 lei“, potrivit www.rolii.ro.
Conform reclamantului, suma reprezenta „despăgubiri pentru daunele morale provocate prin încălcarea drepturilor civile ale reclamanților (n.r. gălățeanul și firma sa) în soluționarea cauzelor ce s-au aflat pe rolul instanțelor indicate“, după cum se arată în documentul citat pe Jurindex.

În replică, Tribunalul Galați, Ministerul Justiției, Tribunalul Bacău și Înalta Curte de Casație și Justiție au invocat excepțiile inadmisibilității și lipsei calității procesuale pasive a lor. Reprezentanții acestor instanțe au arătat, conform sursei citate anterior, că potrivit legislației în vigoare, „persoana care consideră că este victima unei erori judiciare trebuie să cheme statul în judecată în vederea reparării eventualelor prejudicii“. Această acțiune trebuie îndreptată în instanță, potrivit legii, împotriva Statului Român – prin Ministerul Finanțelor Publice.
La rândul lor, Judecătoria Galați, Judecătoria Tecuci, Judecătoria Târgu Bujor au invocat și ele excepția lipsei calității procesuale active, precum și alte excepții.
În urma deliberărilor, judecătorii Tribunalului Vrancea au decis să admită o serie dintre excepțiile invocate, iar acțiunea prin care se cereau daunele a fost respinsă.


Citește și:

Caz tranșat la Constanța:
Daune impresionante solicitate de la Ministerul Justiției, Curtea Supremă și alte opt instanțe. S-au abținut toți judecătorii

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Radu Mazăre a dat în judecată Ministerul Justiției!

29 Oct 2020 1390

Aștepta un răspuns de 20 de ani Un revoluționar din Constanța a dat în judecată municipalitatea pentru teren. A primit și daune morale!

27 Oct 2020 1569

Primarul Constanței a scăpat de un proces intentat de un dezvoltator imobiliar din oraș. Se cerea autorizație de construire pe un teren din Mamaia

24 Oct 2020 2216

Hotel Ibis Constanța s-a închis! (galerie foto)

21 Oct 2020 2153

Un ales local din comuna Lumina se judecă cu Partidul PRO România. Nu avea adeziunea depusă, motiv pentru care și-a pierdut mandatul

21 Oct 2020 1019

Cazemata de pe plaja Trei Papuci din Constanța, deținută de familia fostului prefect Jeacă, generează un nou proces

21 Oct 2020 2535

BNR, la judecată cu beneficiari de top ai retrocedărilor din Peninsula Constanței. S-au emis citațiile

21 Oct 2020 1756

Exclus de două ori din partid, fostul consilier Emil Banias continuă procesul cu ALDE Constanța

17 Oct 2020 1860

Un fost director din Primăria Constanța se întoarce victorios în instituție. Va primi și salariile din urmă

17 Oct 2020 3787

Robert Boroianu a dat în judecată filiala Constanța a Partidului Național Liberal

16 Oct 2020 1096

Vești proaste din instanță pentru mai mulți polițiști din Constanța!

16 Oct 2020 1820

Dosarul care a cutremurat CJC şi mediul de afaceri din Constanţa ar putea fi rejudecat! Totul se decide azi

15 Oct 2020 1206

Proces important, azi, la Constanța! Este vizat Decretul nr. 195 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României

14 Oct 2020 938

Ziua Internațională a Coming Out-ului

11 Oct 2020 677

Un imobil al fostei fabrici de Bere Bragadiru, din Constanța, revendicat în instanță. Ce au decis judecătorii

10 Oct 2020 1832