Daune de 1.000.000 de lei Magistrații constănțeni s-au pronunțat în dosarul în care s-a abținut întreaga Curte de Apel Galați


Magistrații Curții de Apel Constanța s-au pronunțat în procesul în care un afacerist gălățean a dat în judecată toate instanțele din Galați, instanțe din Bacău, dar și Ministerul Justiției și Înalta Curte de Casație și Justiție a României. Bărbatul solicita daune morale de 1.000.000 de lei, pe motiv că i-ar fi fost încălcate drepturile civile, lui și firmei sale, în cadrul proceselor pe care le-a avut, de-a lungul timpului, la instanțele respective.

Judecătorii constănțeni au respins apelurile și au menținut sentința pronunțată inițial de Tribunalul Galați, prin care fusese respinsă cererea privind acordarea daunelor. Facem precizarea că, așa cum am menționat în edițiile anterioare, cazul a ajuns la Constanța după ce Curtea de Apel Galați a transmis Curții Supreme o cerere de abținere a întregii instanțe privind judecarea acestui proces. Ca urmare a admiterii cererii de abținere a instanței, dosarul a fost transmis spre soluționare în apel Curții de Apel Constanța.

După analizarea actelor de la dosarul cauzei, judecătorii constănțeni au luat următoarea decizie, potrivit minutei: „respinge, ca tardiv, apelul formulat de apelanții (...) și de Asociația de locatari nr. (...) Galați împotriva încheierii din 10.01.2019 a Tribunalului Vrancea. Anulează, pentru lipsa calității procesuale active în calea de atac, apelul formulat de (...) și de Asociația de locatari nr. (...) Galați împotriva sentinței civile nr. 19/23.01.2019 și a încheierilor premergătoare acestei hotărâri, pronunțate în dosarul civil nr. 3958/121/2017*. Respinge ca nefondat apelul formulat de apelanții (...) și (...) împotriva aceleiași sentințe“.

Decizia Curții de Apel Constanța este supusă recursului, acesta putând fi declarat în termen de 30 de zile de la comunicarea soluției instanței constănțene.
 

Istoricul procesului

Amintim că, potrivit datelor oficiale, reclamantul s-a adresat justiției în anul 2017. La momentul introducerii cererii de chemare în judecată, analizată de Tribunalul Vrancea, acesta a solicitat ca „prin hotărâre judecătorească să se dispună obligarea pârâților la plata de daune morale în sumă de 1.000.000 lei“, potrivit www.rolii.ro.
Conform reclamantului, suma reprezenta „despăgubiri pentru daunele morale provocate prin încălcarea drepturilor civile ale reclamanților (n.r. gălățeanul și firma sa) în soluționarea cauzelor ce s-au aflat pe rolul instanțelor indicate“, după cum se arată în documentul citat pe Jurindex.

În replică, Tribunalul Galați, Ministerul Justiției, Tribunalul Bacău și Înalta Curte de Casație și Justiție au invocat excepțiile inadmisibilității și lipsei calității procesuale pasive a lor. Reprezentanții acestor instanțe au arătat, conform sursei citate anterior, că potrivit legislației în vigoare, „persoana care consideră că este victima unei erori judiciare trebuie să cheme statul în judecată în vederea reparării eventualelor prejudicii“. Această acțiune trebuie îndreptată în instanță, potrivit legii, împotriva Statului Român – prin Ministerul Finanțelor Publice.
La rândul lor, Judecătoria Galați, Judecătoria Tecuci, Judecătoria Târgu Bujor au invocat și ele excepția lipsei calității procesuale active, precum și alte excepții.
În urma deliberărilor, judecătorii Tribunalului Vrancea au decis să admită o serie dintre excepțiile invocate, iar acțiunea prin care se cereau daunele a fost respinsă.


Citește și:

Caz tranșat la Constanța:
Daune impresionante solicitate de la Ministerul Justiției, Curtea Supremă și alte opt instanțe. S-au abținut toți judecătorii

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Judecătoria Constanța a anulat acțiunea deschisă de Asociația Composesorală Borșa! Taxa de timbru pentru proces era de circa 475.000 de euro (MINUTA)

28 Mar 2024 376

Anăstase Caraiola, acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DNA Constanța! Condamnare

28 Mar 2024 620

Patru persoane arestate de Tribunalul Constanța, la cererea procurorilor DIICOT! (MINUTĂ)

28 Mar 2024 821

3 ani de închisoare cu suspendare pentru Magdalena Neague, primarul comunei Bărăganu! Dosarul, la Curtea de Apel Constanța

27 Mar 2024 574

Tribunalul Constanța - Avizul pentru restricțiile din Peninsulă, emis după adoptarea Regulamentului pentru Zona Peninsulară! De ce râmân stâlpișorii în picioare (MOTIVARE)

27 Mar 2024 623

Vergil Chițac câștigă definitiv procesul deschis Fiscului, în urma unei amenzi civile aplicate de judecători Primarului Municipiului Constanța (MINUTA)

27 Mar 2024 474

Tudor Hubati, adjunctul Zonei Libere Sulina, proces la Constanța cu inspectorii de integritate

27 Mar 2024 403

Decizie definitivă în procesul dintre o firmă din Constanța și Consiliul Local al orașului Eforie

27 Mar 2024 345

Curtea de Apel Constanța sesizează Curtea Constituțională într-un dosar deschis deschis municipalității de un investitor imobiliar din oraș (MINUTA)

26 Mar 2024 597

„Medicul vedetelor“ Hussein Shamieh, specialist în chirurgie plastică, așteptat mâine la Tribunalul Constanța

26 Mar 2024 445

DIICOT acuză – trafic de droguri la Constanța! Iată cine sunt cei 10 cercetați de procurori

26 Mar 2024 1053

O firmă din Constanța dă în judecată Consiliul Local și Unitatea Administrativ Teritorială Limanu. Dosarul, pe rolul Curții de Apel

25 Mar 2024 500

Justiție Constanța Soluție definitivă în procesul dintre Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Dobrogea și două firme

25 Mar 2024 532

Un șofer din Constanța cere înapoi taxa pentru locul de parcare din Inel II, până la amenajarea corespunzătoare a parcării! Decizia Curții de Apel (MINUTA)

25 Mar 2024 736

Atenție, detalii cu puternic impact emoțional! Crimă într-un hotel din Mangalia! Prima ședință de judecată cu ușile deschise (FOTO+VIDEO)

25 Mar 2024 1063