De ce a dat CSM aviz negativ pentru desființarea Secției Speciale. Motivare

  • După avizul negativ dat de Consiliul Superior al Magistraturii pentru proiectul de lege privind desființarea SIIJ, Guvernul a adoptat proiectul, iar acum acesta urmează să fie analizat de Parlament.
  • Consiliul Superior al Magistraturii a explicat motivele care au stat la baza avizării negative proiectului de lege ce prevede desfiinșarea Secției.
  • Plenul CSM a vorbit în motivare despre „protecția adecvată a judecătorilor și a procurorilor“ și despre „superimunități“.

Subiectul „fierbinte“ din domeniul justiției, în aceste zile, este desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, cunoscută generic drept Secția Specială a magistraților.

După avizul negativ dat de Consiliul Superior al Magistraturii pentru proiectul de lege privind desființarea SIIJ, Guvernul a adoptat proiectul, iar acum acesta urmează să fie analizat de Parlament.

Consiliul Superior al Magistraturii a explicat motivele care au stat la baza avizării negative proiectului de lege ce prevede desfiinșarea Secției.

Astfel, alături de alte aspecte cuprinse în motivarea hotărârii de avizare negativă, CSM a arătat că „Plenul a reținut că este dincolo de orice discuție necesitatea prevederii unor garanții adecvate pentru asigurarea unei reale independențe a justiției și obligația legiuitorului de a reglementa astfel de garanții“.

Se arată în hotărârea Plenului CSM că „proiectul de lege analizat ar conduce, în esență, la schimbarea competenței de efectuare a urmăririi penale în cauze privind infracțiuni săvârșite de magistrați, revenindu-se la situația anterioară Legii nr.207/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, în care competența de efectuare a urmăririi penale revenea, după caz, parchetelor de pe lângă curțile de apel, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcției Naționale Anticorupție și Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism“.
 

Garanții calificate drept „superimunități“

Totuși, Plenul CSM a arătat că „soluția normativă propusă nu este, însă, însoțită de instituirea unor garanții menite să dea eficiență principiului independenței justiției, prin asigurarea unei protecții adecvate a judecătorilor și procurorilor împotriva unor eventuale presiuni exercitate asupra lor“.

„Astfel de garanții se regăseau în forma anterioară a proiectului de act normativ și ar fi putut constitui o bază pentru inițierea unei analize consistente care să ofere soluții potrivite pentru protejarea independenței justiției. În mod regretabil, însă, aceste garanții au fost calificate drept superimunități în unele luări de poziție publice, inclusiv ale unor reprezentanți ai celorlalte puteri în stat“, se arată în avizul negativ dat de Plenul CSM.

„În mod regretabil, inițiatorul proiectului de lege a exclus de plano orice fel de discuție despre aceste garanții, context în care Consiliul Superior al Magistraturii nu poate avansa o presupunere concretă în acest sens, însă, din nou, subliniază necesitatea subsumării acestora celor două scopuri esențiale: tragerea la răspundere penală a magistraților care încalcă legea și protecția adevărată, prin mecanisme eficiente, a celorlalți“, au mai arătat membrii Plenului CSM.

Amintim, Proiectul de lege privind desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție a primit opt voturi pentru și 11 împotrivă, în Plenul CSM.

Cu toate acestea, proiectul a fost adoptat în cadrul Guvernului, iar acuma urmează să fie analizat de Parlament.Citește și:

Cine este judecătorul din Constanța cerut de Ministerul Justiției
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Unanimitate la CSM Judecătoria Mangalia va avea un nou președinte! (DOCUMENT)

27 Jun 2022 614

Decizii CSM pentru magistratura din Constanța! Președinți noi în Tribunal, pensionare pentru un judecător al Curții de Apel

25 Jun 2022 717

Cine sunt judecătorii care vor să conducă instanțele dobrogene! Patru pe loc, pentru președinția Curții de Apel Constanța! (DOCUMENT)

18 Jun 2022 1049

Fost ofițer al IPJ Constanța Doliu în magistratura din Constanța! CSM își exprimă regretul

13 Jun 2022 3980

Oficial Judecător din Constanța, candidat la CSM. „Se impune a fi dezbătută modificarea legislației privind răspunderea disciplinară“ (DOCUMENTE)

04 Jun 2022 843

10 pe linie la conduită! Cum s-au descurcat procurorii din Constanța la examenul de promovare în funcțiile de execuție (DOCUMENT)

26 May 2022 715

Cine este singurul candidat care s-a înscris pentru funcția de președinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie

24 May 2022 585

Funcții de conducere la instanțele din Constanța, scoase la concurs. Printre ele, postul de președinte al Curții de Apel

21 May 2022 554

Decizii luate cu unanimitate Pensionări în conducerea Tribunalului Constanța!

15 Apr 2022 899

Judecătoria Constanța și Parchetul Judecătoriei Constanța, cele mai multe posturi vacante pe țară

09 Apr 2022 870

Alegeri pentru Consiliul Superior al Magistraturii! Ce judecători propune Constanța

06 Apr 2022 699

Emoții printre magistrați! Judecătorii și procurorii stagiari din Constanța au cel mai important examen! Câte note de 10 s-au luat (DOCUMENTE)

06 Apr 2022 1451

La cererea Curții de Apel Constanța Consiliul Superior al Magistraturii, precizări legate de alegerile pentru CSM

04 Apr 2022 899

Președintele a semnat Constanța și Tulcea au judecători și procurori noi. Să-i cunoaștem!

01 Apr 2022 1690

Forțe proaspete în magistratură! Iată cine sunt noii judecători și procurori de la Constanța și Tulcea. Președintele le va semna decretele (DOCUMENTE)

22 Mar 2022 3239