De ce a dat CSM aviz negativ pentru desființarea Secției Speciale. Motivare

  • După avizul negativ dat de Consiliul Superior al Magistraturii pentru proiectul de lege privind desființarea SIIJ, Guvernul a adoptat proiectul, iar acum acesta urmează să fie analizat de Parlament.
  • Consiliul Superior al Magistraturii a explicat motivele care au stat la baza avizării negative proiectului de lege ce prevede desfiinșarea Secției.
  • Plenul CSM a vorbit în motivare despre „protecția adecvată a judecătorilor și a procurorilor“ și despre „superimunități“.

Subiectul „fierbinte“ din domeniul justiției, în aceste zile, este desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, cunoscută generic drept Secția Specială a magistraților.

După avizul negativ dat de Consiliul Superior al Magistraturii pentru proiectul de lege privind desființarea SIIJ, Guvernul a adoptat proiectul, iar acum acesta urmează să fie analizat de Parlament.

Consiliul Superior al Magistraturii a explicat motivele care au stat la baza avizării negative proiectului de lege ce prevede desfiinșarea Secției.

Astfel, alături de alte aspecte cuprinse în motivarea hotărârii de avizare negativă, CSM a arătat că „Plenul a reținut că este dincolo de orice discuție necesitatea prevederii unor garanții adecvate pentru asigurarea unei reale independențe a justiției și obligația legiuitorului de a reglementa astfel de garanții“.

Se arată în hotărârea Plenului CSM că „proiectul de lege analizat ar conduce, în esență, la schimbarea competenței de efectuare a urmăririi penale în cauze privind infracțiuni săvârșite de magistrați, revenindu-se la situația anterioară Legii nr.207/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, în care competența de efectuare a urmăririi penale revenea, după caz, parchetelor de pe lângă curțile de apel, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcției Naționale Anticorupție și Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism“.
 

Garanții calificate drept „superimunități“

Totuși, Plenul CSM a arătat că „soluția normativă propusă nu este, însă, însoțită de instituirea unor garanții menite să dea eficiență principiului independenței justiției, prin asigurarea unei protecții adecvate a judecătorilor și procurorilor împotriva unor eventuale presiuni exercitate asupra lor“.

„Astfel de garanții se regăseau în forma anterioară a proiectului de act normativ și ar fi putut constitui o bază pentru inițierea unei analize consistente care să ofere soluții potrivite pentru protejarea independenței justiției. În mod regretabil, însă, aceste garanții au fost calificate drept superimunități în unele luări de poziție publice, inclusiv ale unor reprezentanți ai celorlalte puteri în stat“, se arată în avizul negativ dat de Plenul CSM.

„În mod regretabil, inițiatorul proiectului de lege a exclus de plano orice fel de discuție despre aceste garanții, context în care Consiliul Superior al Magistraturii nu poate avansa o presupunere concretă în acest sens, însă, din nou, subliniază necesitatea subsumării acestora celor două scopuri esențiale: tragerea la răspundere penală a magistraților care încalcă legea și protecția adevărată, prin mecanisme eficiente, a celorlalți“, au mai arătat membrii Plenului CSM.

Amintim, Proiectul de lege privind desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție a primit opt voturi pentru și 11 împotrivă, în Plenul CSM.

Cu toate acestea, proiectul a fost adoptat în cadrul Guvernului, iar acuma urmează să fie analizat de Parlament.



Citește și:

Cine este judecătorul din Constanța cerut de Ministerul Justiției
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Dosarele lui Vergil Chițac și IPS Teodosie vor fi repartizate altui procuror Bodean Andrei părăsește DNA Constanța, după 11 ani de Anticorupție

15 Apr 2024 1172

Decizia prin care Mihai Stanciu a fost delegat șeful DNA Constanța a fost contestată la Curtea Supremă! (DOCUMENT)

15 Apr 2024 834

Oficial! Procurorii Bodean Andrei și Conortos Constantin pleacă de la DNA Constanța

12 Apr 2024 5402

Magistratul Ruxandra Vasile nu va veni la Judecătoria Medgidia, a decis CSM

12 Apr 2024 409

Știri justiție Constanța Judecătorul Florin Cosmin Bobei, de la Judecătoria Medgidia, programat pentru interviul de procuror

11 Apr 2024 461

Știri justiție Constanța La Tribunalul Constanța sunt 17 posturi disponibile pentru transferul judecătorilor! Câte sunt la Curtea de Apel

10 Apr 2024 409

Președintele Klaus Iohannis a numit în funcție sute de judecători și procurori! Cine vine la Constanța. LISTA

08 Apr 2024 1108

Andreea Corina Băjenaru și Florina Silvia Popa Doi procurori din Parchetul General al României ies la pensie

07 Apr 2024 373

Concurs Inspecția Judiciară Aproape 50 de procurori s-au înscris pe 10 posturi vacante la Direcția de inspecție pentru procurori din cadrul IJ! Niciunul din Constanța (DOCUMENT)

03 Apr 2024 552

Știri justiție Constanța Judecătorul Florin Cosmin Bobei, de la Judecătoria Medgidia, cere să fie numit procuror

02 Apr 2024 595

Lupta pentru conducerea instanțelor din Constanța! Când susțin candidații proiectul managerial

01 Apr 2024 595

Tribunalul Constanța, cele mai multe posturi pe Dobrogea, disponibile pentru transfer! (DOCUMENT)

31 Mar 2024 482

Judecători și procurori stagiari la Constanța și Tulcea! Au absolvit INM cu medii peste 8, au fost notați și cu 10 la Organizare Judiciară! (DOCUMENTE)

29 Mar 2024 1072

Adrian Glugă, printre ei Iată cine sunt noii judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție! Lista

29 Mar 2024 788

Exclusiv Noi procurori pentru Constanța și Tulcea! Să-i cunoaștem (DOCUMENT)

28 Mar 2024 1870