De ce au fost condamnați Radu Mazăre și Sorin Strutinsky! Curtea Supremă – S-a urmărit folosirea funcției de primar al Constanței în interes personal (MOTIVARE)


 
  • Radu Mazăre a fost achitat pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dar și pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită (cazul Polaris).
 
Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au motivat sentința pronunțată în dosarul cunoscut generic Polaris! Pe scurt, Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanța, și omul de afaceri Sorin Gabriel Strutinsky au fost condamnați la câte cinci ani de închisoare, iar restul inculpaților din dosar (Eduard Stelian Martin, Polaris M Holding SRL, Tudorița Tolea, Doru Aurelian Harpalete, Alina Pavel, Ghiulnihal Mutalâp, Sorina Laura Oprea, Gabi Stan) au fost achitați definitiv.
 
De asemenea, Înalta Curte a dispus confiscarea de la Mazăre şi de la Strutinsky a câte 3.416.371,02 lei fiecare.
 
În motivarea deciziei, Completul de 5 judecători de la Curtea Supremă arată, printre altele, că Radu Mazăre și Sorin Strutinsky ar fi „urmărit folosirea funcției publice deținute de cel dintâi în interes personal, punând la punct un adevărat sistem prin care au fost pretinse și primite importante sume de bani în legătură cu atribuțiile de serviciu ale primarului municipiului Constanța“.
 
Prin rechizitoriul din 07 decembrie 2015, Radu Ştefan Mazăre a fost trimis în judecată pentru:
 
(1) luare de mită – „constând în aceea că, în calitate de primar al municipiului Constanţa, în perioada 2006-2009, prin intermediul inculpatului Strutinsky Sorin Gabriel, a solicitat şi primit în baza unor contracte fictive de publicitate încheiate între S.C. Tripont Invest S.R.L. şi S.C. Soti Cable Neptun S.R.L., societate controlată în fapt de inculpatul Mazăre, circa 1 milion de euro în scopul facilitării emiterii documentaţiilor de urbanism necesare dezvoltării unui proiect imobiliar de tip mail pe care S.C. Tripont Invest S.R.L. intenţiona să îl construiască în Constanţa, în condiţiile în care emiterea acestor documente intra în atribuţiile de serviciu ale inculpatului Mazăre“.
 
(2) luare de mită- „constând în aceea că în perioada 2007-2009, prin intermediul inculpatului Strutinsky Sorin Gabriel, a solicitat suma de l.105.000 euro şi a primit suma de 2.472.303,8 lei de la reprezentanţii S.C. Property Development Two S.R.L. în baza contractului fictiv de publicitate încheiat la data de 27.11.2007 între această societate şi S.C. Soti Cable Neptun S.R.L., care era controlată în fapt de inculpatul Mazăre, în scopul facilitării emiterii documentaţiilor de urbanism necesare dezvoltării unui proiect imobiliar de tip mail pe care S.C. Property Development Two S.R.L intenţiona să ii construiască în Constanţa, în condiţiile în care emiterea acestor documente intra în atribuţiile de serviciu ale inculpatului Mazăre“.
 
(3) conflict de interese în formă continuată - (12 acte materiale), „constând în aceea că, în calitate de primar al municipiului Constanta, în perioada noiembrie 2006 - 2013, în realizarea aceleiaşi rezoluţii infracţionale, a participat la încheierea a 12 contracte între Primăria municipiului Constanţa şi S.C. Soti Cable Neptun S.R.L., pe care inculpatul o controla şi de la care a beneficiat de foloase, constând în promovarea imaginii şi a intereselor sale electorale, contracte în valoare totală de peste 6 milioane lei“.
 

(4) luare de mită – „constând în aceea că, în calitate de primar al municipiului Constanţa, în perioada 2008-2014, prin intermediul inculpatului Strutinsky Sorin Gabriel, a primit de la S.C. Polaris M Holding S.R.L. în baza unor contracte fictive de publicitate încheiate între această societate şi S.C. Soti Cable Neptun S.R.L., pe care inculpatul Mazăre o controla în fapt, peste 7 milioane de euro pentru ca, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu, să asigure câştigarea licitaţiei organizate de Primăria Constanţa pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a oraşului şi încheierea contractului nr. 70717/09.05.2008 între Primăria municipiului Constanţa şi S.C. Polaris M Holding S.R.L., având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani“.
 
Pentru acest capăt de acuzare, Radu Mazăre a fost achitat definitiv - nu există probe că o persoană a săvârşit infracţiunea.

 
(5) „abuz în serviciu - dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, constând în aceea că, alături de alte persoane, în calitate de primar al municipiului Constanţa, în perioada noiembrie 2007 - mai 2008, nu şi-a îndeplinit corespunzător atribuţiile de serviciu, fapt care a dus la încheierea contractului nr. 70717/09.05.2008 între Primăria municipiului Constanţa şi S.C. Polaris M Holding S.R.L. la un preţ supraevaluat şi a actului adiţional nr. 157115/ 28.10.2008 la acest contract, prin care a fost majorată nejustificat valoarea contractului pe anul 2008 cu suma de 10.000.000 lei, rezultatul fiind producerea, în perioada 2008-2014, a unui prejudiciu în patrimoniul primăriei în sumă de 200.213.248,91 lei, din care TVA 36.811.616,60 lei, sumă care constituie în acelaşi timp un folos necuvenit obţinut de S.C. Polaris M Holding S.R.L“.
 
Pentru acest capăt de acuzare, Radu Mazăre a fost achitat definitiv - fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege. 
 
În final, Curtea Supremă a contopit pedepsele stabilite (cinci ani pentru luare de mită, cinci ani pentru luare de mită și un an pentru conflict de interese) şi i-a aplicat lui Radu Mazăre pedeapsa cea mai grea, de cinci ani de închisoare.
 
La rândul său, Strutinsky Sorin Gabriel a fost trimis în judecată pentru:
 
(I) complicitate la luare de mită – „constând în aceea că, în perioada 2006-2009, l-a ajutat pe inculpatul Mazăre Radu Ștefan să solicite și să primească în baza unor contracte fictive de publicitate încheiate între S.C. Tripont Invest S.R.L. și S.C. Soți Cable Neptun S.R.L., care era controlată în fapt de inculpatul Mazăre, circa 1 milion de euro în scopul facilitării emiterii documentațiilor de urbanism necesare dezvoltării unui proiect imobiliar de tip mall pe care S.C. Tripont Invest S.R.L. intenționa să îl construiască în Constanța, în condițiile în care emiterea acestor documente intra în atribuțiile de serviciu ale inculpatului Mazăre“.
 
(II) complicitate la luare de mită – „constând în aceea că, în perioada 2007-2009, l-a ajutat pe inculpatul Mazăre Radu Ștefan să solicite suma de 1.105.000 euro și să primească suma de 2.472.303,8 lei de la reprezentanții S.C. Property Development Two S.R.L. în baza contractului fictiv de publicitate încheiat la data de 27.11.2007 între această societate și S.C. Soți Cable Neptun S.R.L., care era controlată în fapt de inculpatul Mazăre, în scopul facilitării emiterii documentațiilor de urbanism necesare dezvoltării unui proiect imobiliar de tip mall pe care S.C. Property Development Two S.R.L. intenționa să îl construiască în Constanța, în condițiile în care emiterea acestor documente intra în atribuțiile de serviciu ale inculpatului Mazăre“.
 
(III) complicitate la luare de mită – „constând în aceea că, în perioada 2008-2014, l-a ajutat pe inculpatul Mazăre Radu Ștefan să primească de la S.C. Polaris M Holding S.R.L., în baza unor contracte fictive de publicitate încheiate cu S.C. Soți Cable Neptun S.R.L., administrată de inculpatul Strutinsky și controlată în fapt de inculpatul Mazăre, peste 7 milioane de euro pentru ca, acesta din urmă, prin încălcarea atribuțiilor de serviciu, să asigure câștigarea licitației organizate de Primăria municipiului Constanța pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a orașului și încheierea contractului nr. 70717/09.05.2008 între Primăria municipiului Constanța și S.C. Polaris M Holding S.R.L., având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani“.
 
Pentru acest capăt de acuzare, Strutinsky Sorin Gabriel a fost achitat definitiv - nu există probe că o persoană a săvârşit infracţiunea.
 
Instanța a contopit pedepsele stabilite (câte cinci ani pentru complicitate la luare de mită) şi i-a aplicat omului de afaceri Sorin Gabriel Strutinsky pedeapsa cea mai grea, de cinci ani închisoare.
 
Movivarea celor cinci judecători
 
În motivarea deciziei, Completul de 5 judecători de la Curtea Supremă reține, printre altele, că „prima instanță a stabilit în cazul inculpatului Mazăre Radu Ștefan, două pedepse de câte 3 ani și 6 luni închisoare fiecare pentru infracțiunile de luare de mită și în cazul inculpatului Strutinsky Sorin Gabriel, două pedepse de câte 3 ani și 6 luni fiecare, pentru infracțiunile de complicitate la luare de mită“.
 
Instanța de control judiciar constată că aplicarea unor pedepse principale orientate către minim pentru infracțiunile de luare de mită, respectiv de complicitate la luare de mită, „nu se justifică fiindcă nu corespund gravității faptelor comise și implicit, nu sunt de natură să atingă scopurile de coerciție, exemplaritate, dar și educativ, în îndreptarea atitudinii celor doi inculpați față de comiterea de infracțiuni“, conform motivării.
 
„Completul de 5 Judecători al înaltei Curți reține că necesitatea aplicării unei pedepse precum și stabilirea cuantumului acesteia trebuie să se realizeze prin raportare la pericolul social concret al faptelor și la persoana inculpatului“, se mai arată în hotărârea magistraților.
 
„Tratament sancționator“
 
„Reevaluând tratamentul sancționator aplicat inculpaților Mazăre Radu Ștefan și Strutinsky Sorin Gabriel, Înalta Curte, Completul de 5 judecători va avea în vedere criteriile generale de individualizare prevăzute de legea penală mai favorabilă, art.72 C.pen. 1969, prin raportare la limitele de pedeapsă, gradul de pericol social al faptelor evidențiat de natura infracțiunilor, împrejurările și modul de comitere a infracțiunilor, data săvârșirii faptelor, persoana inculpaților, precum și contribuția avută în ansamblul activității infracționale“, potrivit motivării Curții Supreme.
 
„Folosirea funcției publice deținute de cel dintâi în interes personal“
 
Completul de 5 judecători mai arată în motivare că „în cazul inculpaților Mazăre Radu Ștefan și Strutinsky Sorin Gabriel este de reținut că aceștia au urmărit folosirea funcției publice deținute de cel dintâi în interes personal, punând la punct un adevărat sistem prin care au fost pretinse și primite importante sume de bani în legătură cu atribuțiile de serviciu ale primarului municipiului Constanța“.
 
„Sume exorbitante“
 
„Așa cum a rezultat din probatoriul administrat în cauză, modul de operare a fost unul elaborat, a vizat pretinderea și primirea unor sume exorbitante, fără ca inculpatul Mazăre Radu Ștefan să aibă aparent vreo legătură cu aceasta și fără ca acesta să primească în mod nemijlocit banii pretinși.
 
Prin încheierea unor contracte fictive de publicitate cu o societatea controlată în fapt de inculpatul Mazăre Radu Ștefan și în drept de inculpatul Strutinsky Sorin Gabriel s-a urmărit atât îngreunarea probațiunii pentru faptele de corupție comise de cei doi, dar și obținerea unor uriașe sume de bani.
 
Toate aceste circumstanțe reale, precum și conduita inculpaților adoptată după săvârșirea infracțiunilor, impun stabilirea unui tratament sancționator mai ridicat decât cel la care s-a orientat prima instanță, de câte 5 ani închisoare pentru infracțiunile de luare de mită, respectiv complicitate la luare de mită, apreciind că acestea sunt apte să conducă la atingerea scopurilor prevăzute de lege“, potrivit motivării.
 
În ceea ce privește infracțiunea de conflict de interese, Completul de 5 judecători s-a orientat spre o sancțiune egală cu cea pronunțată de prima instanță, aceasta fiind de natură, în opinia Curții Supreme, să corespundă scopului și funcțiilor pedepsei.
 
Dosarul a fost soluționat de judecătorii Dan Andrei Enescu, Andrei Claudiu Rus, Săndel Lucian Macavei, Alin Sorin Nicolescu și Lucia Tatiana Rog.
 
Achitați definitiv
 
Martin Eduard Stelian a fost achitat pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii de la abuz în serviciu și pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită.
 
SC Polaris M Holding SRL a fost, de asemenea, achitată pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu și pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită.
 
În continuare, soluții de achitare au mai primit Tudorița Tolea, Doru Aurelian Harpalete, Alina Pavel, Ghiulnihal Mutalâp și Sorina Laura Oprea, funcționari în cadrul Primăriei Constanța, la data presupuselor faptelor, suspectați de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, dar și Gabi Stan, fostul viceprimar al municipiului Constanța.
 
Curtea Supremă a lăsat nesoluționată acţiunea civilă formulată de partea civilă U.A.T. Municipiul Constanţa față de Martin Eduard Stelian, S.C. Polaris M Holding S.R.L., Harpalete Doru Aurelian, Tolea Tudorița, Oprea Sorina Laura şi Mazăre Radu Ştefan și a respins acţiunea civilă formulată de partea civilă U.A.T. Municipiul Constanţa față de Pavel Alina şi Mutalâp Ghiulnihal.
 
Înalta Curte a dispus confiscarea de la Mazăre şi de la Strutinsky a câte 3.416.371,02 lei fiecare.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Finanțele publice vor să-i taie din porție lui Sorin Strutinsky, înscris la masa credată a SC Ideea Contrast SRL (DOCUMENT+FOTO)
 
Închiderea procedurii insolvenţei
Syntax Media Consulting SRL, vehiculată într-unul dintre dosarele lui Radu Mazăre, radiată de la Registrul Comerţului (DOCUMENTE)

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primăria Constanța a pierdut în procesul în care solicita aproape 40 de milioane de euro de la inculpații din dosarul Polaris!

10 Oct 2023 1117

Primăria Constanța, la judecată cu inculpații din dosarul Polaris! Proces cu o miză de aproape 40 de milioane de euro. Pronunțarea, azi

08 Oct 2023 2596

Municipiul Constanta cere aproape 40 de milioane de euro de la inculpații din dosarul Polaris! Judecătorii Curții de Apel, în pronunțare

29 Sep 2023 3148

Veste proastă pentru Municipiului Constanța! Miza, aproape 40 de milioane de euro

30 Jan 2023 2147

Municipiul Constanța cere în instanță 40 de milioane de euro! Când i-ar putea primi

26 May 2022 2348

Dosarul Polaris! Judecătorii din Constanța au ridicat sechestrul asigurator

19 May 2022 2188

12 achitări Radu Mazăre și Sorin Strutinsky, singurii condamnați în Dosarul Polaris! (MINUTĂ)

04 Feb 2022 2381

Oficial! Pedepse definitive în Dosarul Polaris! Radu Mazăre și Sorin Strutinsky, câte cinci ani. Eduard Martin și Polaris, achitați (MINUTĂ)

03 Feb 2022 9601

Ultima oră, despre Dosarul Polaris, de la Curtea Supremă!

31 Jan 2022 2070

Dosarul Polaris! Curtea Supremă a amânat din nou pronunțarea

17 Jan 2022 2029

Înalta Curte decide azi soarta dosarului Polaris!

17 Jan 2022 1748

O nouă amânare de pronunțare în dosarul Polaris

20 Dec 2021 2224

Primele condamnări! Curtea Supremă nu se va pronunța azi în dosarul cunoscut generic Polaris!

29 Nov 2021 12042

Achitați sau condamnați Cinci judecători de la Curtea Supremă, așteptați să se pronunțe azi în Dosarul Polaris

29 Nov 2021 2107

Pronunțarea definitivă în dosarul Polaris, amânată. Când a fost stabilit noul termen

01 Nov 2021 2657