De ce nu a aprobat instanța cererea de furnizare a dovezilor în legătură cu vaccinul anti-Covid! Proces inițiat de un avocat apropiat Arhiepiscopiei Tomisului

  • Este vorba despre dosarul civil 20/45/2021, în care avocatul Gheorghe Gabriel Căcescu are calitate de reclamant.
  • Totodată, în dosarul 7389/118/2020, desfășurat la Constanța, avocatul este reclamant, alături de Arhiepiscopia Tomiosului, în cauza devenită cunoscută drept „procesul pentru credință“.
  • Legat de vaccinul anti-Covid, avocatul a cerut să se răspundă inclusiv la întrebarea „cât timp a fost testat vaccinul distribuit în România anterior punerii pe piață“.
  • Instanța a respins cererea, apreciind că este lipsită de interes.
  • În motivarea hotărârii, judecătorii din Sectorul 1 au arătat că „atâta vreme cât reclamantul nu a circumscris motivele pentru care a recurs la formularea cererii de chemare în judecată unei nevoi imperioase decurgând din eventualitatea unui litigiu concret cu persoanele chemate la interogatoriu, simpla sa calitate de cetățean al României nu este suficientă“.

Magistrații au motivat hotărârea prin care au respins cererea privind asigurarea unor dovezi în legătură cu vaccinul anti-Covid, solicitare formulată de avocatul Gheorghe Gabriel Căcescu, reclamant într-un alt proces, de la Constanța, alături de Arhiepiscopia Tomisului.

În cauza privind întrebările ridicate în legătură cu vaccinul anti-Covid, judecătorii bucureșteni hotărâseră respingerea cererii, ca fiind lipsită de interes, potrivit legii.

În motivarea acestei hotărâri, instanța bucureșteană a arătat, printre altele, că „atâta vreme cât reclamantul nu a circumscris motivele pentru care a recurs la formularea cererii de chemare în judecată unei nevoi imperioase decurgând din eventualitatea unui litigiu concret cu persoanele chemate la interogatoriu, simpla sa calitate de cetățean al României nu este suficientă“.

Este vorba despre dosarul civil 20/45/2021, în care avocatul Gheorghe Gabriel Căcescu a dat în judecată Ministerul Sănătății, ministrul Sănătății de la momentul deschiderii acțiunii – Vlad Voiculescu, MAI – Departamentul pentru Situații de Urgență, pe Raed Arafat, pe Alexandru Rafila, Adrian Streinu Cercel, Valeriu Gheorghiță, pe prim-ministrul Florin Cîțu, dar și Guvernul României și Agenția Națională pentru Protecția Consumatorului.

În această cauză, avocatul Gheorghe Gabriel Căcescu, reclamant alături de Arhiepiscopia Tomisului în „procesul pentru credință“, de la Constanța, a solicitat ca autoritățile anti-Covid să fie obligate în instanță să asigure anumite dovezi în legătură cu vaccinul împotriva SARS-Cov-2.


Întrebări legate de vaccin

Astfel, avocatul din cadrul Baroului Iași a afiarmat în acțiunea adresată instanței de judecată că „singura modalitate de a obține anumite informații de la pârâte este la momentul actual această cerere de asigurare probe prin luarea interogatoriului, mai ales că, cetățenii de rând nu au acces la anumite informații de ordine publică și, există păreri pro și contra asupra vaccinului utilizat împotriva SARS-COV2“.

Printre întrebările la care ar fi trebuit să răspundă autoritățile chemate în judecată, în interogatoriul înaintat de avocatul din Iași, se numără și „cât timp a fost testat vaccinul distribuit în România anterior punerii pe piață“, precum și „cât timp durează așa zisă imunizare după administrarea vaccinului“.

De asemenea, avocatul a cerut să se răspundă și la întrebarea „de ce este necesară intervenția armatei și personalului militar în programul de vaccinare, dacă vaccinarea nu este obligatorie cel puțin la acest moment?“.

Acțiunea, însă, a fost respinsă de magistrații Judecătoriei Sectorului 1, în completul prezidat de magistratul Cristina Georgiana Iordache.


Ce a stabilit instanța bucureșteană

În motivarea Hotărârii 3630/2021 a Judecătoriei Sectorului 1 se arată că instanța a apreciat acțiunea introdusă de avocatul din Iași ca fiind lipsită de interes.

„Câtă vreme reclamantul nu a circumscris motivele pentru care a recurs la formularea cererii de chemare în judecată unei nevoi imperioase decurgând din eventualitatea unui litigiu concret cu persoanele chemate la interogatoriu, simpla sa calitate de cetățean al României nu este suficientă“, se arată în Hotărârea nr. 3630/2021, citată pe Jurindex.

În continuare, magistrații au precizat că „interesul de a obține informații de la autoritățile statului, chiar în contextul unor pretinse deficiențe de comunicare din partea acestora, nu poate suplini folosul practic de natură personală pe care trebuie să-l urmărească cel care apelează la concursul instanței“.

„Or, în concret, reclamantul nu a pretins că demersul său procesual ar fi de natură să stabilească sau să consolideze un raport juridic concret preexistent, informațiile al căror răspuns îl solicită prin interogatoriul propus, față de obiectul și domeniul la care se referă, putând fi obținute prin recursul la prevederile Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile interes public și nu prin formularea unei cereri de chemare în judecată“, au mai spus judecătorii, potrivit www.rolii.ro.

În paralel cu acest dosar, însă, pe rolul aceleiași instanțe se află și dosarul 8/45/2021, cu termen la data de 11 iunie 2021, în care același avocat a solicitat ca autoritățile anti-Covid să fie obligate să furnizeze mai multe informații cu privire la măștile de protecție.

Amintim, avocatul Gheorghe Gabriel Căcescu este reclamant, alături de Arhiepiscopia Tomisului, și în dosarul 7389/118/2020, supranumit „procesul pentru credință“, cauză în care autoritățile clericale, dar și ceilalți reclamanți au solicitat respectarea drepturilor credincioșilor ortodocși, în contextul pandemiei.

Acest dosar se află acum pe rolul Curții de Apel Constanța după ce în cauză a fost declarat recurs împotriva hotărârii Tribunalului Constanța de a respinge acțiunea.


PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


Citește și:

CNCAV:
68.820 de persoane, vaccinate în ultimele 24 de ore

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Intrarea în legalitate a Așezământului Monahal Sfânta Treime din Constanța, respinsă! Arhiepiscopia mai are o șansă

29 Jul 2021 899

Iată programul și locația Arhiepiscopia Tomisului invită tinerii la evenimentul „Maica Domnului și Sfântul Paisie, povățuitori duhovnicești ai tinerilor”

14 Jul 2021 567

Arhiepiscopia Tomisului, la proces cu Municipiul Constanța prin Primar. S-a anunțat data unei prime hotărâri

10 Jul 2021 714

Arhiepiscopia Tomisului, dată în judecată de Fundația Internațională Dimitrie Cantemir. „Nici noi nu știm prea bine despre ce este vorba“

08 Jul 2021 841

Doliu în Arhiepiscopia Tomisului „Să ne zâmbești din veșnicie așa cum o făceai mereu în lume”

05 Jul 2021 7244

Parohie din Arhiepiscopia Tomisului, reclamantă la Tribunalul Constanța. Ce se întâmplă azi

29 Jun 2021 787

IPS Teodosie va prezida conferința-„Eminescu în cumpătul vremii 28 iunie 1883”. Vor conferenția jurnalistul Ion Cristoiu și Dan Puric

23 Jun 2021 915

Cum s-a luptat Arhiepiscopia Tomisului pentru a salva un important lăcaș de cult din Constanța. Avem motivarea!

14 Jun 2021 1483

Arhiepiscopia Tomisului nu se grăbește în proces „Lucrări de construcție realizate fără autorizație“ la una dintre cele mai cunoscute biserici din Constanța

12 Jun 2021 1705

Când va tranșa Judecătoria Constanța litigiul dintre Arhiepiscopia Tomisului și Municipiul Constanța prin Primar

04 Jun 2021 719

Academia Tomitană lansează colecția „Martirii creștini de Niculițel în cele mai vechi martirologii”. Cine face parte din Academia Tomitană

02 Jun 2021 1005

Vasile Bănescu, reacție după evenimentul organizat de Arhiepiscopia Tomisului „Problema (re)înfiinţării unei mitropolii a Tomisului este una definitiv închisă“

26 May 2021 1167

LIVE Simpozionul internațional „Tomisul, izvor cultural și spiritual în promovarea identității românești în țară și peste hotare”, organizat la Constanța

26 May 2021 1682

Ce spune Arhiepiscopia Tomisului despre tezele de doctorat plagiate

25 May 2021 962

Arhiepiscopia Tomisului Simpozion internațional la Palatul Arhiepiscopal din Constanța. Când va avea loc

25 May 2021 750