De la achitare, la condamnare definitivă Povestea oficială a ginecologului constănţean acuzat de moartea unei tinere paciente

Trimis în judecată de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, prin intermediul rechizitoriului nr. 1747/P/2011 din data de 26 ianuarie 2015, un medic ginecolog, care a lucrat în cadrul Spitalului Judeţean Constanţa, a fost condamnat definitiv la pedeapsa de doi ani şi şase luni de închisoare, pentru ucidere din culpă, victima fiind o copilă de 15 ani. Decizia a fost luată de judecătorii din Curtea de Apel Constanţa şi este definitivă.

Cum a început totul

Aşa cum arătam şi mai sus, medicul ginecolog a fost trimis în judecată prin intermediul rechizitoriului nr. 1747/P/2011 din data de 26 ianuarie 2015. Conform actului de sesizare a instanţei, o adolescentă de 15 ani, din Constanţa, a murit la patru ore după ce a făcut un avort în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.
 
Dosarul a fost trimis iniţial spre soluţionare Judecătoriei Constanţa, care, pe data de data de 16 martie 2015, a constatat competenţa instanţei, legalitatea administrării probelor, a efectuării actelor de urmărire penală în dosar, dar şi a sesizării instanţei. Totodată, instanţa dispus începerea judecăţii cauzei.

Achitare

După mai multe termene de judecată, pe data de 21 aprilie 2016, Judecătoria Constanţa a dispus achitarea atât a medicului, cât şi a unei alte persoane acuzate de fals intelectual şi obligarea părţii responsabil civilmente SC Asirom Vienna Insurance Group SA la plata sumei de 10.000 de euro către partea civilă (…). Achitarea în cauză a fost făcută după ce judecătorii au ajuns la concluzia că faptele nu ar fi fost săvârşite cu vinovăţia prevăzută de lege.
 
Decizia Judecătoriei Constanţa a fost atacată la Curtea de Apel Constanţa atât de procurori, cât şi de familia fetei moarte. În luna mai 2017, Curtea de Apel a desfiinţat în parte sentinţa penală, din data de 21 aprilie, a Judecătoriei Constanţa şi, în rejudecare, a trimis cauza Tribunalului Constanţa, spre competentă soluţionare.

Condamnare

Pe data de 18 iunie, Tribunalul Constanţa a decis condamnarea medicului ginecolog, pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, la pedeapsa de doi ani şi şase luni de închisoare şi pedeapsa complementară a interzicerii exercitării dreptului prev. de art.64 alin.1 lit.c (dreptul de a exercita profesia de medic) Cod penal 1969, pe o perioadă de doi ani după executarea pedepsei principale. Instanţa a dispus obligarea medicului ginecolog în solidar cu partea responsabilă civilmente Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Constanţa şi Societatea de asigurare SC Asigurarea Românească - Asirom Vienna Insurance Group SA (în limita plafonului de 62.000 de euro) şi Societatea de asigurare Omniasig Vienna Insurance Group SA la plata sumei de 100.000 de euro cu titlu de daune morale către partea civilă.
 
Încetează procesul penal pornit împotriva inculpatei (…) pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual. Obligă inculpatul în solidar cu partea responsabilă civilmente Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Constanţa şi Societatea de asigurare SC Asigurarea Românească - Asirom Vienna Insurance Group SA şi Societatea de Asigurare Omniasig Vienna Insurance Group SA la plata sumei de 1.500 lei cu titlu de cheltuieli judiciare în folosul statului. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare“, potrivit minutei judecătoreşti.

Sentinţa definitivă

Decizia Tribunalului Constanţa a fost contestată la Curtea de Apel Constanţa, instanţă care, ieri, a menţinut decizia Tribunalului Constanţa privind achitarea medicului ginecolog, precum şi hotărârea referitoare la achitarea inculpatei acuzată de fals intelectual. Instanţa a redus cuantumul daunelor morale şi a decis obligarea inculpatului în solidar cu părţile responsabile civilmente SA Asigurarea Românească Asirom Vienna Insurance Group SA şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa la plata sumei de 10.000 de euro către partea civilă. Mai mult, Curtea de Apel a desfiinţat foaia de observaţie şi internare pentru pacientă.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Doi cunoscuți medici ginecologi din Constanța, la judecată cu Colegiul Medicilor din România. Când începe procesul!

29 Apr 2022 7189

Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, în doliu. Un cunoscut medic ginecolog s-a stins din viață

03 Mar 2022 22059

Ce a declarat medicul ginecolog Marius Ion Ruşa, internat la Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa

15 Mar 2020 5355

„Recunosc comiterea faptelor“ Un cunoscut medic ginecolog a bătut palma cu DNA Constanța! Date din acordul de recunoaștere a vinovăției (document)

24 Jan 2020 6332

Medicul ginecolog Deniz-Taniure Dumitrache, condamnat

15 Jan 2020 6220

Acord de recunoaştere a vinovăţiei Medicul ginecolog Deniz-Taniure Dumitrache a bătut palma cu procurorii DNA Constanţa

14 Jan 2020 4193

Dosar preluat de la Tulcea! DNA Constanţa anchetează un medic ginecolog pentru luare de mită

25 Nov 2019 3500

Directorul medical al Spitalului Judeţean Tulcea Medicul ginecolog Deniz Taniure Dumitrache, eliberat din arest (document)

15 Nov 2019 4948

Azi se decide, la Constanţa, libertatea medicului ginecolog Deniz-Taniure Dumitrache

22 Oct 2019 5676

Medicul ginecolog din Tulcea arestat pentru 18 infracţiuni de luare de mită vine la Constanţa

17 Oct 2019 2227

O nouă clinică în municipiul Constanţa. Cine este investitorul

08 Feb 2019 7565

Malpraxis dovedit Judecătorii au motivat condamnarea ginecologului constănţean acuzat de moartea unei tinere paciente

04 Feb 2019 7504

Exclusiv Un medic ginecolog din Constanţa, acuzat de moartea unei tinere paciente, a fost condamnat definitiv

20 Dec 2018 15550

Medic ginecolog din Constanţa, acuzat de moartea unei tinere paciente. Dosarul, amânat

03 Nov 2018 4367

Medic constănţean, condamnat după ce i-a murit o pacientă. Primul termen în apel, în noiembrie

12 Oct 2018 7694