De la Constanța, cazul bărbatului acuzat de crime de război în Bosnia și Herțegovina a ajuns la Înalta Curte

  • Judecătorii din Constanța au apreciat că viața privată a bărbatului, clădită în cei 28 de ani de când se află în România, dar și viața familiei sade ar suferi o ruptură iremediablă în cazul în care s-ar decide extrădarea.  
  • Pe scurt, cetățeanul este acuzat, în țara sa, că ar fi încălcat regulile dreptului internațional privind protecția cetățenilor pe timpul războiului, dar și normele privind protecția jertfelor conflictelor armate non-internaționale.

Judecătorii Curții de Apel Constanța au respins cererea Republicii Bosnia și Herțegovina privind extrădarea unui cetățean depistat la Constanța acuzat de crimine de război.
 
Decizia Curții de Apel Constanța a fost contestată la Înalta Curte de Casație și Justiție a României, cauza având termen stabilit pentru data de 22 septembrie.
 
În motivarea deciziei, judecătorii constănțeni au explicat că „nu este îndeplinită condiția (...) referitoare la existența unor asigurări consistente că pedeapsa capitală nu se va executa“, potrivit Hotărârii nr. 74/2020 a Curții de Apel Constanța, pronunțată în dosarul 280/36/2019.
 
Cu alte cuvinte, instanța a decis să respingă cererea de extrădare dat fiind că nu ar exista asigurări suficiente că persoana în cauză nu va fi executată.  
 
Totodată, instanța a avut în vedere faptul că cetățeanul respectiv se află în România din anul 1992, fiind căsătorit cu o româncă din anul 2017 și având doi copii gemeni, născuți în acealași an.
 
Judecătorii au apreciat că viața privată a bărbatului, clădită în cei 28 de ani de când se află în România, dar și viața familiei sade ar suferi o ruptură iremediablă în cazul în care s-ar decide extrădarea.  
 
Persoana în cauză este cetățean suedez și bosniac. Pe perioada judecării dosarului la Curtea de Apel Constanța, acesta a stat în arest provizoriu, în România, timp de aproape două luni, între 29 mai 2019 și 8 iulie 2019. Din data de 8 iulie 2019, s-a decis punerea sa în libertate, iar procesul a continuat, așteptându-se documentele din partea Republicii Bosnia și Herțegovina cu privire la aplicarea în prezent a pedepsei capitale pe teritoriul republicii.  
 
Pe scurt, cetățeanul este acuzat, în țara sa, că ar fi încălcat regulile dreptului internațional privind protecția cetățenilor pe timpul războiului, dar și normele privind protecția jertfelor conflictelor armate non-internaționale.

 
Faptele s-ar fi produs în timpul conflictelor armate din Bosnia și Herțegovina, în data de 5 mai 1992, când persoana acuzată de crime de război ar fi fost înrolat.  
 

Din înscrisurile înaintate de autoritățile din Bosnia și Herțegovina a rezultat că, în fapt, la de 05.05.1992, în fața casei victimei (...), mai multe persoane îmbrăcate în uniformă militară, printre care și inculpatul - cetățean suedez și bosniac, au coborât dintr-un camion și au dus-o pe victimă (...), pe mama acesteia și pe sora sa (...) în școala (...) pentru a-i pune într-o sală de gimnastică. În această sală au fost aduse apoi mai multe persoane de naționalitate croată, care au fost apoi interogate de un polițist.
 
Ulterior, în cursul nopții, în sala de gimnastică, inculpatul, împreună cu alte două persoane, au preluat-o pe victima(...), ducând-o într-o altă sală, unde victima a fost interogată și supusă la violențe de către inculpat, împreună cu o altă persoană.
 
Citește și
 
„Te fac varză“, „Tu nu poți să-mi faci mie nimic“
Polițist din IPJ Constanța, amenințat în timpul unui filtru rutier la Cogealac. Ce au decis judecătorii


#ConstanțaAltfel
Vești din instanță, pentru toți șoferii din Constanța! Este vizată plata parcării prin SMS

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Biden îl numeşte criminal de război pe Putin şi cere un proces pentru crime de război

04 Apr 2022 1165

Fost procuror internaţional cere emiterea unui mandat de arestare pe numele lui Putin, pentru crime de război

02 Apr 2022 1860

Un bosniac acuzat de crime de război, depistat la Constanța. Judecătorii Curții de Apel vor reanaliza cererea de extrădare

17 Dec 2020 1498

Judecătorii constănțeni explică de ce au refuzat extrădarea unui presupus criminal de război

06 Aug 2020 2104

Un presupus criminal de război, prins la Constanța Judecătorii au respins cererea Republicii Bosnia şi Herţegovina de extrădare

06 Jul 2020 2072

Un presupus criminal de război, în fața judecătorilor din Constanța

01 Jun 2020 1852

Judecătorii din Constanţa analizează cererea de extrădare a unui bărbat acuzat de crime de război în Iugoslavia

26 Feb 2020 1422