De la Primăria Constanța, „fără număr“ pentru ISC Municipalitatea a plătit peste 17.000 de lei Inspectoratului de Stat în Construcții, deși nu ar fi fost nevoie, spune primăria. Cine a rămas cu banii

  • Banii au fost achitați de municipalitate în conturile ISC în anul 2014 deși, potrivit susținerilor avocaților Primăriei în proces, suma nu ar fi trebuit plătită.
  • Instanţa de apel a considerat că există o altă procedură ce trebuia urmată pentru a fi recuperaţi banii, nu printr-un proces civil.
  • Scurt pe doi, recursul primăriei a fost respins la Curtea de Apel Constanța. ISC rămâne cu banii. Decizia este definitivă.
Decizie finală în procesul în care Primăria Constanța a dat în judecată Inspectoratul de Stat în Construcții pentru o sumă de peste 17.000 de lei. Banii au fost achitați de municipalitate în conturile ISC în anul 2014 deși, potrivit susținerilor avocaților Primăriei în proces, suma nu ar fi trebuit plătită.
După ce Primăria Constanța a câștigat procesul la prima instanță, iar Inspectoratul de Stat în Construcții a câștigat în apel, magistrații Curții de Apel Constanța au pronunțat acum două zile decizia definitivă în cauză.

Scurt pe doi, recursul primăriei a fost respins. ISC rămâne cu banii.
Așa cum arătam în edițiile anterioare, litigiul din instanță are la bază suma de 17.303,18 lei, sumă achitată în conturile ISC în 2014 de către Primăria Municipiului Constanța.
Un an mai târziu, în 2015, Curtea de Conturi a arătat că banii nu ar fi trebuit dați.
În baza acestei decizii a Curții de Conturi, Primăria Constanța a dat în judecată Inspectoratul de Stat în Construcții, pentru recuperarea sumei.
Primăria a câștigat la Judecătorie, ISC - la Tribunal. Verdictul final a fost pronunțat pe 10 septembrie de Curtea de Apel Constanța, care a decis că banii rămân la ISC.
 

„Taxă ISC“ – „plată nedatorată“

Povestea neînțelegerii ce a stat la baza procesului civil cu numărul 32364/212/2018 este următoarea: în 2014, Primăria a achitat suma de 17.303,18 lei către ISC, cu titlul de „taxă ISC“.
În 2015, spun reprezentanții primăriei, Curtea de Conturi a stabilit că, de fapt, suma nu trebuia plătită. Ulterior, potrivit aceleiași surse, acest aspect ar fi fost confirmat de diferite instanțe constănțene. În întreg acest context, în anul 2018, primăria a dat în judecată Inspectoratul de Stat în Construcții, pentru recuperarea banilor plătiți de pomană.
Dosarul a fost înregistrat la Judecătoria Constanța, sub numărul 32364/212/2018, obiectul acestuia fiind „acțiune în răspundere delictuală – pretenții“.
Pe data de 20 martie 2019, magistrații Judecătoriei Constanța au admis, în primă instanță, acțiunea Primăriei Constanța.
Aceștia au decis să oblige ISC „să achite reclamantului suma de 17.303,18 lei, reprezentând plată nedatorată“. Mai departe, ISC a fost obligat să achite primăriei suma de 1.250 de lei, cu titlul de cheltuieli de judecată.

Hotărârea Judecătoriei Constanța a fost atacată în apel de către avocații Inspectoratului de Stat în Construcții.
Pe data de 16 octombrie 2019, magistrații Tribunalului au reanalizat dosarul și au ajuns la concluzia că, de fapt, Inspectoratul de Stat în Construcții are dreptate.

Pe cale de consecință, aceștia au admis apelul ISC, au schimbat total sentința civilă a Judecătoriei și, în urma rejudecării, au hotărât să respingă acțiunea primăriei, ca nefondată.
 

Există o procedură specială

„Câtă vreme pentru recuperarea sumelor încasate necuvenit, sume ce au natura juridică a unor creanţe fiscale, există o procedură specială, reclamanta nu avea deschisă calea dreptului comun, respectiv acţiunea în plata nedatorată, în temeiul dispoziţiilor art. 480 alin. 1 Cod procedură civilul, apelul urmând a fi admis, iar sentinţa apelată schimbată în tot, în sensul respingerii acţiunii ca inadmisibilă“, au arătat judecătorii în Hotărârea nr. 1679/2019 a Tribunalului, citată pe www.rolii.ro.
Cu alte cuvinte, instanţa de apel a considerat că există o altă procedură ce trebuia urmată pentru a fi recuperaţi banii, nu printr-un proces civil.

Nemulțumiți de întorsătura pe care a luat-o procesul, reprezentanții Primăriei Constanța s-au plâns și ei instanței superioare, în speță, Curtea de Apel, unde au declarat recurs împotriva hotărârii Tribunalului.
Curtea de Apel însă a stabilit recent că decizia Tribunalului a fost una corectă, astfel că procesul s-a încheiat definitiv, iar Inspectoratul de Stat în Construcții rămâne cu banii.


Citește și:

Sume achitate fără să fi fost nevoie. Primăria Constanța și Inspectoratul de Stat în Construcții, adversari în instanță

Primăria Constanța pierde definitiv procesul cu Inspectoratul de Stat în Construcții în dosarul Alfa Medical Distribution

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Undă verde de la Municipalitate Imobilul ridicat de Primavera Campus SRL în municipiul Constanța, în zona Campusul Universitar, va fi modificat

25 Apr 2024 241

Ședința CLM Negocierile s-au încheiat. Cât va plăti în următorii trei ani Primăria Constanța pentru spațiile utilizate în City Park Mall? (DOCUMENT)

25 Apr 2024 301

Declarații de avere Constanța Viorel - Florin Brătianu, secretar general la Primăria Lumina, averea și interesele (DOCUMENTE)

25 Apr 2024 267

Cumpărări directe Constanța Primăria Siliștea organizează activități de Ziua Copilului, în valoare de 5.000 de euro (DOCUMENTE)

25 Apr 2024 286

Primăria Comunei Seimeni angajează. Vezi dacă ești interesat

25 Apr 2024 286

Creștere a eficienței energetice Licitație pentru iluminatul public în Cobadin, județul Constanța (DOCUMENT)

25 Apr 2024 262

LIVE VIDEO-TEXT Alegeri 2024 Este oficial - Stelian Ion și-a depus candidatura pentru funcția de primar al Constanței (GALERIE FOTO+VIDEO)

25 Apr 2024 642

ZIUA LIVE Planurile lui Stelian Ion, candidatul dreptei unite pentru municipiul Constanța!

25 Apr 2024 405

Bucurie și tradiție de Paște la Căminul pentru Persoane Vârstnice din cadrul DGAS Constanța (Galerie FOTO)

25 Apr 2024 310

Candidatul din partea ADU pentru Primăria Constanța, Stelian Ion își depune candidatura la Biroul Electoral Municipal

24 Apr 2024 465

Afaceri Constanța Primăria Crucea plătește peste 24.000 de euro pentru elaborarea studiului de fezabilitate privind modernizarea unui drum (DOCUMENTE)

24 Apr 2024 433

Cu acordul Primăriei Constanța, Alessia Pro Trans Spedition SRL va construi hale pentru depozitare pe strada Interioară 3

24 Apr 2024 462

LIVE VIDEO-TEXT Stelian Ion (candidat ADU) pentru Primăria Municipiului Constanța- „Comunitatea tătaro-turco-musulmană este una puternică, cu o istorie care ne apropie“ (FOTO)

24 Apr 2024 618

Garda de Mediu Constanța a amendat Primăria Comunei Bărăganu. Ce nereguli au fost sesizate (GALERIE FOTO)

24 Apr 2024 332

Licitații publice Primăria cumpără lucrări pentru reabilitarea, grădiniței cu program prelungit Steluțele Mării din Constanța

24 Apr 2024 342