Decebal Făgădău a pierdut procesul intentat lui Gabriel Comănescu. Cum motivează Tribunalul Constanța

 
 
  • Decebal Făgădău a mai solicitat interzicerea ca pe viitor Valentin Gabriel Comănescu să mai dea declarații publice care să îl vizeze, de genul celor pentru care se solicită atragerea răspunderii civile, iar Comănescu să fie obligat la plata sumei de 250.000 lei, reprezentând daune-interese pentru prejudiciile nepatrimoniale cauzate de conduita ilicită a acestuia, cu cheltuieli de judecată. 
  • Prezentul dosar a fost soluționat în primă instanță de completul prezidat de judecătorul Adrian Neagu, de la Secţia I civilă din cadrul Tribunalului Constanța. 
 
Tribunalul Constanța a motivat decizia în dosarul în care Decebal Făgădău, fostul primar al municipiului Constanța, l-a acționat în instanță pe omul de afaceri Valentin Gabriel Comănescu! Prin Hotarârea nr. 1706/2021, instanța a respins ca nefondată cererea lui Decebal Făgădău, însă decizia nu a fost una definitivă.
 
Prin cererea de chemare în judecată înregistrată pe rolul Tribunalului Constanța, conform rolii.ro, Decebal Făgădău a solicitat în contradictoriu cu Valentin Gabriel Comănescu pronunțarea unei hotărâri prin care să se dispună, printre altele, constatarea încălcării drepturilor nepatrimoniale, respectiv dreptul la onoare, demnitate și reputație, în urma unei declarații susținute de către pârât, obligarea celui din urmă la exprimarea în mod public a regretului în legătură cu declarația defăimătoare la adresa sa.
 
Decebal Făgădău a mai solicitat interzicerea ca pe viitor Valentin Gabriel Comănescu să mai dea declarații publice care să îl vizeze, de genul celor pentru care se solicită atragerea răspunderii civile, iar Comănescu să fie obligat la plata sumei de 250.000 lei, reprezentând daune-interese pentru prejudiciile nepatrimoniale cauzate de conduita ilicită a acestuia, cu cheltuieli de judecată.  
 
Prin Hotarârea nr. 1706/2021, instanța a respins ca nefondată cererea lui Decebal Făgădău.  
 

„Alegeri pentru primărie“

 
În motivarea deciziei, instanța reține, printre altele, „că trebuie acordată prevalență contextului în care s-au săvârșit pretinsele fapte prejudiciabile, caracterizat printr-o stare de tensiune inerentă iminenței desfășurării alegerilor pentru primărie, pe fondul căreia aspiranții la demnitatea de primar ȋncearcă să convingă electoratul că sunt persoanele potrivite pentru această calitate, ȋn detrimentul competitorilor sau a persoanelor pe care le percep ca fiind susținătorii contracandidaților“.
 

„O campanie politică“

 
„Ȋn al doilea rând, modul cum a fost construită declarația pârâtului (nr. Comănescu Valentin Gabriel) relevă că scopul acestuia nu a fost acela de a atribui reclamantului (nr. Decebal Făgădău) o dizabilitate psihică sau de a sugera existența unei probleme de sănătate mintală a persoanei vizate, care l-ar face incompatibil cu funcția deținută, ci de a exprima nemulțumirea și dezacordul față de declarațiile anterioare ale reclamantului pârât. Este adevărat că pârâtul reclamant folosește expresiile/cuvintele «e bolnav la cap», «probleme la cap» și «nebuni», ȋnsă ȋn același timp leagă aceste expresii de contextul ȋn care a făcut declarația, subliniind că «este o campanie politică» și nu se implică «ȋn jocuri politice». Termenul de «băiețaș» atribuit reclamantului pârât are un sens peiorativ și este folosit nu cu scopul de a discredita persoana reclamantului, ci de a induce publicului un dubiu ȋn legătură cu veridicitatea celor declarate cu ocazia conferinței de presă“, se mai arată în motivarea deciziei.
 

Dispută electorală

 
„După cum se desprinde și din jurisprudența Curții, pentru ocrotirea dreptului la liberă exprimare este suficientă buna credință a celui în cauză, iar o anumită doză de exagerare este explicabilă ȋn cauză din perspectiva emoției și a indignării cauzate de atribuirea rolului de persoană care alege să participe la o competiție electorală prin interpuși. Dacă se adaugă la acestea și contextul electoral ȋn care a fost făcută declarația pârâtului reclamant, intervalul de timp scurt scurs ȋntre conferința de presă a reclamantului și replica pârâtului, modul cum a fost structurată declarația acestuia din urmă, cu trimiteri directe la existența unei dispute electorale ȋn desfășurare, instanța reține că declarația ȋn cauză nu ȋntrunește elementele constitutive ale unei acuzații de fapt, care să impună proba existenței unui temei faptic suficient. Nu rezultă de nicăieri că scopul pârâtului reclamant ar fi fost acela de denigrare a adversarului politic, pârâtul neavând de altfel această calitate ȋn raport cu reclamantul pârât“, potrivit deciziei.
 

Control strict al faptelor și al afirmațiilor

 

Tribunalul mai reține că „pârâtul reclamant a exprimat o reacție față de o declarație anterioară reclamantului, s-a arătat indignat de această declarație făcută ȋntr-un context politic, astfel că și limitele unor asemenea critici sunt mai ample față de un om politic, cum este reclamantul, care se expune ȋn mod inevitabil și conștient unui control strict al faptelor și al afirmațiilor sale, atât din partea ziariștilor, cât și a masei cetățenilor, fiind ținut să manifeste o mai mare toleranță. (cauza Lingens contra Austriei). Mai mult, atunci când litigiul vizează oameni politici, controlul justificării ingerinței trebuie realizat strict, iar o ingerință ȋn libertatea de exprimare politică poate fi admisă numai ȋn situații excepționale (cauza C.V. T contra României), care ȋnsă nu pot fi reținute ȋn cauza de față. Reținând că nu poate fi reținută ȋn sarcina pârâtului reclamant existența unei fapte ilicite, acțiunea principală urmează a fi respinsă ca nefondată“, potrivit motivării.
 
Așa cum arătam și mai sus, decizia Tribunalului Constanța nu a fost una definitivă.

 
Sursa motivare: rolii.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 
Citește și
 
Decebal Făgădău l-a dat în judecată pe omul de afaceri Gabriel Comănescu. Fostul primar a pierdut în primă instanță
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primarul Chițac, la un pas să împărtășească soarta fostului primar Făgădău? Răspunsul instanței

19 Jan 2022 8357

După trimiterea în judecată, Decebal Făgădău a demisionat din PSD Curtea de Apel a constatat nulitatea rechizitoriului din dosarul Mazăre – Făgădău

30 Dec 2021 4429

Curtea de Apel, așteptată să se pronunțe azi în dosarul foștilor primari Radu Mazăre și Decebal Făgădău

29 Dec 2021 762

„Zile de permisie“ Radu Mazăre, cerere admisă la Constanța

13 Dec 2021 6833

Când se va pronunța Curtea de Apel în dosarul foștilor primari Radu Mazăre și Decebal Făgădău

08 Dec 2021 854

Judecătorul Epure nu mai face parte din complet! Radu Mazăre și Decebal Făgădău, așteptați azi la Curtea de Apel Constanța (DOCUMENT)

07 Dec 2021 1571

Constanţa Ilie Floroiu împlineşte 69 de ani. Celebrele sale recorduri naţionale sunt de nebătut de peste 43 de ani!

29 Nov 2021 1415

Judecătorul Gabriel Mustaţă, de la Tribunalul Constanța, decizie importantă în dosarul terenurilor din Portul Tomis

25 Nov 2021 1217

Verdict final în cazul celor 120 de polițiști locali din Constanța care au încercat să anuleze o decizie a lui Decebal Făgădău

24 Nov 2021 1652

Ionuţ Toma, fostul arhitect-şef al Constanţei, audiat în dosarul lui Decebal Făgădău - „Nu am avut nicio implicare în procesul de achiziție a celor trei terenuri!“

20 Nov 2021 1735

Ionuţ Toma, fostul arhitect-şef al Constanţei, ar putea fi audiat azi, la Tribunal, în dosarul terenurilor din Portul Tomis

19 Nov 2021 1223

Dosarul Radu Mazăre - Decebal Făgădău a ajuns la Curtea de Apel. După șase luni de la prima decizie în cameră preliminară

06 Nov 2021 1551

Decebal Făgădău și Marcela Enache, inculpați! Ce au declarat, în instanță, Bactali Nadir, administratorul Astera Consulting SRL și Drăguț Encică, fostul șef al Poliției Locale Constanța (video)

23 Oct 2021 3079

Termen nou în dosarul terenurilor din Portul Tomis Fostul șef al Poliției Locale Constanța și administratorul Astera Consulting ar putea fi audiați azi la Tribunal

22 Oct 2021 2075

Martorii lui Făgădău! Cine vor fi primii audiați în dosarul terenurilor din Portul Tomis

27 Sep 2021 2681