Decizie a Tribunalului Antananarivo Radu Mazăre, extrădat ilegal din Madagascar



Radu Mazăre a fost extrădat ilegal din Madagascar în România, în luna mai a anului trecut şi trebuie retrimis în insula din estul Africii, scrie Antena3.ro, citând o decizie definitivă a Tribunalului Antananarivo.

Potrivit sursei citate, este vorba despre hotărârea luată de instanțele din Madagascar, după ce fostul primar al Constanţei a atacat în instanţă decizia autorităţilor din Madagascar de a-l repatria, fără o hotărâre judecătorească.

În continuare, scrie Antena3.ro Anul trecut, pe 8 mai, Radu Mazare a fost arestat în Madagascar, la solicitarea autorităţilor române, după ce fostul primar al Constanţei fusese condamnat la 9 ani de închisoare într-un dosar vizând mai multe retrocedări ilegale.

După 10 zile, Mazăre era suit în avion şi trimis autorităţilor din România, pentru ispăşirea pedepsei. La mai bine un an de la acel moment, Tribunalul Antananarivo (capitala statului Madagascar) a decis că operaţiunea de extrădare s-a făcut ilegal, fără să există o decizie a judecătorilor din insulă, iar fostul primar al Constanţei trebuie readus în Madagascar pentru a avea parte de un proces corect.

Conform Antena 3, Tribunalul Antananarivo a dispus repunerea in siuaţia anterioară extrădării, respectiv aducerea lui Radu Mazare înapoi în Madagascar din închisoarea din România. Hotărârea Tribunalului din Antananarivo a fost pronunţată în 9 octombrie 2020, fiind executorie odată cu comunicarea oficială a actelor către autorităţile române.

Rredăm, în continuare, comunicatul remis ZIUA de Constanța de către avocatul Mihai Hoțca, reprezentantul legal al fostului primar Radu Mazăre:

12.10.2020
COMUNICAT

În 08.05.2019, am fost arestat în Republica Madagascar unde eram rezident și solicitant de azil politic Înaltului Comisariat pentru Refugiați al Națiunilor Unite.


În 09.05.2019,în cauza ce a format obiect al dosaruluinr. 2699/2/2019,Curtea de Apel Bucureștia stabilit că sunt întrunite condițiile legale în vederea solicitării extrădării subsemnatului, conform Legii nr. 302/2004 (legea română aplicabilă în materie), pentru executarea unei condamnări de 9 ani închisoare. În aceeași zi, în cauza ce a format obiect al dosaruluinr. 4453/1/2015, Înalta Curte de Casație și Justițiea stabilit același lucru cu privire la punerea în executare a unui mandat de arestare preventivă.
Cererea extrădare formulată de România, adresată Republicii Madagascar, s-a bazat atât pe Legea nr. 302/2004 (legea română), cât și pe Convenția ONU împotriva corupției.
Conform art. 105-114 din Legea nr. 027-2017 (legea malgașă în materie), extrădarea se acordă numaiîn baza unei hotărâri judecătorești rămasă definitivă, urmată de avizul obligatoriu al ministrului justiției.

Conform art. 71, raportat la art. 56-57, din Legea nr. 302/2004 (legea română în materie):„este considerată bază legală necesară și suficientăpentru predarea (preluarea) extrădatului un extras al hotărârii judecătorești rămasă definitivă prin care se dispune extrădarea”.
Predarea mea către polițiștii români s-a făcut la 19.05.2019, fără existența (obligatorie) hotărârii judecătorești și a avizului ministrului justiției din Madagascar.
Documentele care au stat la baza predării-preluării mele au fost două autorizații ale Procurorului de pe lângă Tribunalul din Antananarivo și un ordin de extracție a mea din închisoarea malgașă în vederea predării (Autorizațiile și Ordinul de extracție).
Pus în fața unei asemenea situații de vădită încălcare a drepturilor mele – nerespectarea dreptului la apărare și a dreptului de acces la o instanța de judecată (drepturi fundamentale ale omului) – am invocat în fața judecătorilor români atât nelegalitatea procedurii derulateîn Madagascar, cât și nelegalitatea procedurii de preluare prin raportare la Legea nr. 302/2004 (legea română aplicabilă în materie). Față de cele invocate, instanțele române au arătat că nu sunt competente să se pronunțe asupra legalități procedurilor derulate într-un stat străin.
Față de aspectul invocat de către instanțele române, am inițiat un proces în Republica Madagascar, în cadrul căruia am solicitat să se constate nelegalitățile menționate mai sus. În urma procesului demarat, s-a statuat definitiv că procedura predării mele a fost ilegală, deoarece au fost încălcate flagrant dispozițiile legale aplicabile.
Prin sentința nr. 2625/07.09.2020, pronunțată de Tribunalul de primă instanță Antananarivo, rămasă definitivă la 09.10.2020, s-au constatat următoarele:
„(…) pentru respectarea principiului legalități este cazul să se constate toate aceste nelegalități și să se repună părțile în situația anterioară extrădării, chiar dacă domnul Mazăre Radu Ștefan va fi trimis pe teritoriul Republicii Madagascar“.
„(….) Declară cererile domnului Mazăre Radu Ștefan ca întemeiate”.
„Declară că a avut un viciu de procedură“.
Mai departe, instanța malgașă:
-    a stabilit că a avut loc încălcarea art. 105 - 114 din Legea nr. 2017 - 027 din 29 ianuarie privind cooperarea internațională în materie penală;
-    a constatat nelegalitatea actelor Parchetului Antananarivo în cauza dosarului nr. 4258-RP/19, respectiv din data de:
    14 și 18 mai 2019 referitor la orice autorizații de deplasare a funcționarilor români în vederea extrădării sale către România;
    19 mai 2019 referitor la ordinul de extragere, prin care Șefului Penitenciarului de la Casa Centrală Antanimora i s-a dat ordinul să mă extragă din instituția sus-numită, să pună să fiu condus la aeroportul Internațional Ivato Antananarivo și să mă predea oficialilor români (mandatul de depunere din 14 mai 2019)
În final, instanța malgașă a declarat că aceste acte sunt nule și neavenite, cu toate consecințele de drept, și a dispus repunerea meaîn situația anterioară extrădării și, în considerarea celor de mai sus, a hotărât:
„Republica Madagascar dispune și ordonă:
Către toți Executorii judecătorești solicitați să pună această sentință în executare.
Către toți Procurorii Generali și toți Procurorii Republicii de pe lângă Tribunalele de Primă Instanță să vegheze asupra acestei executări.
Către toți Procurorii Generali și toți Procurorii Republicii de pe lângă Tribunalele de Primă Instanță să vegheze asupra acestei executări.
Către toți Comandanții și Ofițeri Forței Publice să ofere ajutor atunci când li se solicită pe cale legală.
Drept pentru care, prezenta COPIE EXECUTORIE a fost (...) și eliberată domnului MAZARE Radu Stefan spre a-i servi drept titlu executoriu".
La acest moment, ca urmare a hotărârii Tribunalului de primă instanță Antananarivo, statul solicitat (Republica Madagascar), prin intermediului instanței competente, a statuat oficial și definitiv că nu m-a predat în mod legal nici pentru executarea mandatului de arestare preventivă nr.1/10.01.2018, emis de Înalta Curte de Casație și Justiție, nici pentru executarea mandatului de executare a pedepsei închisorii nr. 269/2017/07.02.2019, emis de Curtea de Apel București.
În această situație apare cu evidență faptul că la data începerii producerii efectelor sentinței nr. 2625/07.09.2020, a Tribunalului Antananarivo, detenția mea în România devine ilegală din 3 motive:
    S-a comis o fraudă la extrădare conform art. 77 din Legea nr. 302/2004 (legea română aplicabilă în materie), care dispune: „Predarea unei persoane prin expulzare, readmisie, reconducere la frontieră sau altă măsură de același fel este interzisă ori de câte ori ascunde voinţa de a se eluda regulile de extrădare”;
    La acest moment, se constată lipsa, cu efect retroactiv, a consimțământului statului solicitat pentru faptele care au dat loc predări încălcându-se principiul specialității, conform art. 74 din Legea nr. 302/2004 (legea română aplicabilă în materie), care prevede că: „Persoana predată ca efect al extrădării nu va fi nici urmărită, nici judecată, nici deţinută în vederea executării unei pedepse, nici supusă oricărei alte restricţii alelibertăţii sale individuale, pentru orice fapt anterior predării, altul decât cel care a motivat extrădarea”;
    Incidența principiuluiresoluto iure dantisresolvituriusaccipientis – anularea (desființarea) actelor inițiale atrage după sine desființarea actelor subsecvente, care s-au bazat pe primele.
Legalitatea detenției este un principiu de bază al dreptului, consfințit deart. 23 alin. (2) din Constituția României și de art. 5 parag. 1 lit. a) și parag. 4 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, precum și de Codul de procedură penală român sau Legea nr. 254/2013.
Totodată, Convenția ONU împotriva corupției, ratificată de ambele state (român și malgaș), la art. 44 alin. (8)prevede: “extrădarea este subordonată condițiilor prevăzute de dreptul intern al statului parte solicitat”(în speță, Republica Madagascar), iar la art. 14: „oricărei persoane i se garantează un tratament echitabil în toate stadiile procedurii”.
Având convingerea că instanțele române vor proceda la fel ca instanța malgașă și vor constata că regulile relative la cooperarea judiciară în materie penală au fost flagrant nesocotite, voi iniția în România toate demersurile judiciare necesare intrării în legalitate.
Dacă, finalmente, Republica Madagascar, prin sistemul său judiciar, a anulat actele ilegale și a dispus repunerea mea în situația anterioară am convingerea că instanțele românești vor lua act de hotărârea malgașă, vor constata nelegalitatea procedurii în baza căreia am fost predat, a prezenței mele în România și a detenției mele și vor restabili legalitatea, repunându-mă în situația anterioară, așa cum a hotărât instanța din Madagascar.
Aștept să mi se acorde șansa unei proceduri corecte și legale în ceea ce privește predarea mea către România.


Mazăre Radu Ștefan


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Radu Mazăre, fostul primar al Constanței, cere Tribunalului București să fie eliberat condiţionat!

21 Apr 2024 1269

Un nou termen în instanță în dosarul dintre Asociaţia fondată de Mazăre și Regia Autonomă de Distribuire a Energiei Termice Constanța

19 Apr 2024 533

Judecătorii resping cererea lui Radu Mazăre, fostul primar al Constanței, de liberare condiţionată! (MINUTĂ)

17 Apr 2024 1203

Radu Mazăre, fostul primar al Constanței, află miercuri dacă va fi eliberat condiționat!

16 Apr 2024 3898

Administrația Chițac, în proces cu Mazăre și Nicușor pentru Fundația Fantasio! Surpriză la Tribunalul Constanța (MINUTA)

14 Apr 2024 680

Administrația Chițac încearcă să recupereze în instanță terenul vilei unde a stat Radu Mazăre! Ce s-a întâmplat la Tribunalul Constanța

09 Apr 2024 643

Administrația Chițac, proces pe 10.000 de euro cu Mazăre, Nicușor și Fundația Fantasio! Judecătorii s-au retras pentru deliberări

02 Apr 2024 617

Fotoreportaj Constanța Pasarela emblematică din Mamaia, abandonată și inaccesibilă turiștilor (FOTO+VIDEO)

18 Mar 2024 849

PUZ pentru terenurile din strada Belvedere ale afaceristului George Secărea! Curtea de Apel anunță data verdictului

15 Mar 2024 854

Administrația Chițac, „pastilă amară“ la Curtea de Apel Constanța! Miza, 4,38 de milioane de dolari!

05 Mar 2024 639

Afaceristul George Secărea obține la Tribunalul Constanța convocarea AGA pentru compania Q Seg West SA! Va fi numit un nou administrator (MINUTA)

29 Feb 2024 847

Habitat și Ambient SA Cea mai importantă companie din Dosarul Retrocedărilor din Constanța a intrat în faliment! Averea sigilată (DOCUMENTE)

25 Feb 2024 1435

Se vinde pensiunea „Grindul Lupilor“, din Sinoe, aparținând Ideea Contrast SRL! Asociați - Mazăre, Strutinsky, Constantinescu și Săvulescu

19 Feb 2024 1132

Proces pe vila în care a stat Mazăre! Dosarul, amânat pentru studierea actelor depuse

13 Feb 2024 979

Mazăre și Nicușor, dați în judecată de administrația Chițac! Judecătoria Constanța și-a declinat competența

09 Feb 2024 1487