Decizie definitivă Cunoscut politician local, fost șef al unei importante instituții, victorie împotriva inspectorilor de integritate! (MINUTA)Horia Marius Țuțuianu, fost șef al Consiliului Județean Constanța și în prezent deputat din partea PSD Constanța, a câștigat definitiv procesul intentat Agenției Naționale de Integritate!

Decizia a fost luată de magistrații Curții Supreme a României, în Completul Nr. 2 al Secției de Contencios Administrativ și fiscal a instanței, format, potrivit surselor noastre, din magistrații Cezar Hîncu, Veronica Năstasie și Virginia Filipescu.

Iată minuta Hotărârii 2077/2022 a Înaltei Curți de Casație și Justiție:


[Instanța] Respinge recursul formulat de pârâta Agenţia Naţională de Integritate împotriva Sentinţei nr. 229 din 2 decembrie 2019 a Curţii de Apel Constanţa – Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 6 aprilie 2022.


Amintim, Agenția Națională de Integritate anunțase, la data de 31 ianuarie 2019 că a constatat „faptul că ȚUȚUIANU MARIUS – HORIA, actualmente Președinte al Consiliului Județean Constanța, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 20 decembrie 2012 – 30 martie 2016, întrucât a exercitat simultan funcția de consilier județean și pe cea de președinte al Consiliului de Administrație al S.C. Neptun Olimp S.A., realizând venituri de natură salarială de la societatea comercială“.

La momentul respectiv, ANI a mai spus că:
 


De asemenea, pe perioada exercitării mandatului de consilier județean, între Consiliul Județean Constanța și S.C. Lantana Style S.R.L., societate în cadrul căreia soția persoanei evaluate a exercitat calitatea de asociat unic și administrator, s-a derulat un acord - cadru privind furnizarea de solarii complet echipate, în valoare de 100.000 lei.

Persoana evaluată a încălcat astfel dispozițiile art. 88, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „(1) Funcţia de consilier local sau consilier judeţean este incompatibilă cu: […] d) funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, asociat, administrator, membru al consiliului de administraţie sau cenzor la regiile autonome şi societăţile comerciale de interes local înfiinţate sau aflate sub autoritatea consiliului local ori a consiliului judeţean respectiv sau la regiile autonome şi societăţile comerciale de interes naţional care îşi au sediul sau care deţin filiale în unitatea administrativ-teritorială respectivă” și ale art. 90, alin. (1) și alin. (2) din același act normativ,potrivit căruia: „(1) Consilierii locali şi consilierii judeţeni care au funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administraţie sau cenzor ori alte funcţii de conducere, precum şi calitatea de acţionar sau asociat la societăţile comerciale cu capital privat sau cu capital majoritar de stat ori cu capital al unei unităţi administrativ-teritoriale nu pot încheia contracte comerciale de prestări de servicii, de executare de lucrări, de furnizare de produse sau contracte de asociere cu autorităţile administraţiei publice locale din care fac parte, cu instituţiile sau regiile autonome de interes local aflate în subordinea ori sub autoritatea consiliului local sau judeţean respectiv ori cu societăţile comerciale înfiinţate de consiliile locale sau consiliile judeţene respective; (2) Prevederile alin. (1) se aplică şi în cazul în care funcţiile sau calităţile respective sunt deţinute de soţul sau rudele de gradul I ale alesului local […]”.
 


Persoana evaluată a fost informată despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. ȚUȚUIANU MARIUS – HORIA a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare.
„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligațiilor legale privind […] starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective […]”.
 

„Persoana […] față de care s-a constatat […] starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.
Agenția Națională de Integritate își exercită atribuțiile cu respectarea principiilor legalității, confidențialității, imparțialității, independenței operaționale, celerității, bunei administrări, precum și al dreptului la apărare.


Raportul a fost constatat la Curtea de Apel Constanța, instanță care a admis acțiunea președintelui de la acel moment al Consiliului Județean Constanța.

Inspectorii de integritate au declarat însă recurs, iar acum Înalta Curte de Casație și Justiție a respins recursul, hotărârea fiind definitivă, iar Țuțuianu câștigând astfel definitiv procesul cu ANI.

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Fostul viceprimar al Medgidiei, Sorin Petrică Țuțuianu este noul director al CT BUS Constanța

30 Apr 2024 942

Un imobil din stațiunea Venus crește pe verticală. Firma Club Razelm SRL a solicitat acord de mediu de la APM Constanța

11 Apr 2024 556

Școala Gimnazială nr. 39 „Nicolae Tonitza“ Constanţa Echipa feminină, campioană județeană la categoria Under-10 (GALERIE FOTO)

11 Mar 2024 1433

#Dobrogea145 Marius Horia Țuțuianu, deputat PSD Constanța, mesaj de Ziua Dobrogei

21 Nov 2023 921

Parlamentari dobrogeni, discursuri festive în Camera Deputaților cu prilejul Zilei Dobrogei (VIDEO)

14 Nov 2023 1026

Ce evenimente au avut loc la Constanța în Săptămâna Europeană a Sportului. Trei activități unice la nivel național

17 Oct 2023 1217

Vasile Ivanof, decedat Magistrații au decis rejudecarea dosarului dintre Stone Construct SRL și CJ Constanța, vizând contractul de la Capidava. Ce sume se află la mijloc?

29 Sep 2023 1078

Declarații de avere Constanța Marius - Horia Țuțuianu, deputat, averea și interesele (DOCUMENTE)

13 Sep 2023 1395

Știri Constanța azi Asociația Comandanților de Navă merge la Curtea de Apel să salveze vaporașele din Constanța! Când se judecă procesul

28 Jul 2023 1475

Neptun Olimp SA și-a chemat în instanță fosta conducere! Ce decizie a luat tribunalul

20 Jun 2023 2388

Declarații de avere Cătălin Mihail Țuțuianu, șef centru în cadrul DGASPC Constanța (DOCUMENTE)

21 Apr 2023 1876

Judecătorii au decis! Consiliul Local Constanța poate casa vaporașele de la intrările în oraș

08 Apr 2023 1644

Când se decide soarta vaporașelor lui Mazăre! Anunțul judecătorilor de la Tribunal

23 Mar 2023 1675

Proces pe vaporașele de la intrarea din Constanța! Judecătorii deschid azi dosarul

23 Mar 2023 2707

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 02 februarie 2023

03 Feb 2023 1671