Decizie definitivă O întreagă parcare din Constanța, la un pas de desființare! S-a anulat HCL Constanța prin care a fost amenajată

  • HCL Constanța nr. 334/2001 vizează „Planul Urbanistic de Detaliu - Amenajare parcare auto publică pe suprafața de teren de 1633 m.p. situată în Constanța, jud. Constanța, strada Renașterii“.
  • Aceasta a fost anulată, inițial, de Tribunalul București, în dosarul 37468/3/2018*.
  • Curtea de Apel București a respins recent recursul declarat de municipalitate, decizia Curții fiind definitivă.
Curtea de Apel București a pronunțat o decizie definitivă în procesul în care, în primă instanță, Tribunalul București a decis anularea HCL Constanța nr. 334/04.09.2001.
 
HCL Constanța nr. 334/2001 vizează „Planul Urbanistic de Detaliu - Amenajare parcare auto publică pe suprafața de teren de 1633 m.p. situată în Constanța, jud. Constanța, strada Renașterii“.
 
De curând, Curtea de Apel București a respins recursul declarat în acest proces de Municipiul Constanța, așa încât hotărârea consiliului local rămâne anulată.
 
Decizia Curții de Apel din Capitală este definitivă.
 
Potrivit datelor oficiale, este vorba despre o parcare situată pe strada Renașterii, din Constanța, în zona sediului Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța.
 
Hotărârea Curții de Apel București a fost pronunțată în dosarul civil cu numărul 37468/3/2018*, în care pârâți sunt Municipiul Constanța și Consiliul Local al Municipiului Constanța.
 
De partea celalaltă, rolul de reclamanți în cauză a revenit mai multor constănțeni care spun că o parte din terenul pe care s-a ridicat parcarea în cauză le-ar aparține, de fapt.
 
Aceștia sunt Adrian Lupaș, Ovidiu Lupaș, Ștefania-Christina Lupaș, Virginia-Alexandra Weinberger (ns. Lupaș), Virginiu Lupaș, Ana Teodosiu, Patricia Maria Foarta, Minerva Ionescu, Mihai Anton Ricci, Elisabeta Stoica, Ioana Greceanu, Dan Mihai Banciu, Dorina Voinescu, Mioara Barbu, Aurel Vasile Moarcaș, Mihaela Letiția Marinescu, Ana Sorina Mathier (Steflea), Georgeta Romanița Alexandrescu, Andrei Ionescu, Elena Liana Binder, Rodica Ionescu, Ion Chirescu, Șerban Chirescu și Martha Filithi.
 

Parcare pe 1.600 de metri pătrați

 

Așa cum arătam în edițiile anterioare, în Hotărârea nr.2850/2020 a Tribunalului București, prin care s-a decis anularea hotărârii de consiliu local, document citat pe Jurindex, se arată că oamenii au cerut „admiterea în tot a cererii introductive de instanță și anularea Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Constanta nr. 334/04.09.2001 privind aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu - Amenajare parcare auto publica, pe suprafața de teren de 1633 m.p. situată în Constanța, jud. Constanța, (...) ca nelegală și netemeinică și, pe cale de consecință, obligarea pârâților la desființarea parcării auto și a drumurilor carosabile/aleilor pietonale întrucât au fost declarate și menținute, în mod nelegal, în domeniul public al Municipiului Constanța“.
 
Se arată în documentul citat că „în fapt, prin cererea introductivă de instanță, s-a solicitat anularea Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Constanța nr. 334/04.09.2001 privind aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu - Amenajare parcare auto publică, pe suprafața de teren de 1633 m.p. situată în Constanța, jud. Constanța, (...) ca nelegală și netemeinică“.

 
De asemenea, oamenii cerea „pe cale de consecință, obligarea pârâților la desființarea parcării auto și a drumurilor carosabile/aleilor pietonale întrucât terenurile introduse, fără drept, în domeniul public și privat al Municipiului Constanța erau proprietatea exclusivă a reclamanților în temeiul sentinței civile nr. 1558/24.09.2007 pronunțată de Tribunalul Constanța, definitivă prin decizia civila nr. 98/C/29.07.2008 pronunțata de Curtea de Apel București, Secția civilă și irevocabilă prin decizia civilă nr. 3981/25.03.2009 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție“, potrivit www.rolii.ro.
 
Pe scurt, oamenii spun că, încă de la începutul anilor ’90 au adresat cereri municipalității din Constanța pentru a li se reconstitui dreptul de proprietate pentru terenurile vizate, ce le fuseseră preluate în timpul regimului comunist. Solicitările inițiale fuseseră întemeiate pe Legea nr. 18/1991 privind fondul funciar.
 
Totuși, solicitările le-au fost respinse, spun reclamanții, prin hotărâri ale Consiliului Local Constanța din 1999.
 
În această situație, în 2000, s-au adresat Tribunalului Constanța, pentru a-și redobândi terenurile.
 

„Terenuri abuziv preluate“

 
„În ciuda cererilor/notificărilor pe care le-au adresat Municipiului Constanța referitoare la dorința de a le fi restituite terenurile abuziv preluate precum și în ciuda existenței pe rol a dosarului nr. 6256/2000, Consiliul Local Constanța, la propunerea primarului de atunci, Radu Mazăre, a adoptat Hotărârea CLC nr. 334/04.09.2001 privind aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu - Amenajare parcare auto publică pe suprafața de teren de 1633 m.p. situată în Constanța, jud. Constanța, (...) schițelor pe care le-au anexat, ocupa suprafețe importante din cele două terenuri proprietate în suprafața de 1895 m.p. și 4266 m.p.“, se arată în Hotărârea nr. 2850/2020 a Tribunalului București, citată pe www.rolii.ro.
 
De asemenea, reclamanții au mai susținut la isntanță că, în timpul procesului deschis la Tribunalul Constanța în anul 2000 ar fi notificat Primăria Constanța cu privire la faptul că ei sunt proprietarii terenului pe care se ridică parcarea și ar fi solicitat stoparea construcțiilor, însă solicitările lor au rămas fără ecou.
 
„În esență, din cauza existenței acestei HCLC NR. 334/2001, reclamanții nu puteau să intabuleze dreptul de proprietate, deoarece, parte din terenurile noastre, conform schițelor, figurează la cadastru ca făcând parte din domeniul public al Municipiului Constanța“, potrivit www.rolii.ro.
 
La proces, reprezentanții Consiliului Local Constanța și al Muncipiului Constanța au invocat, printre altele, excepția inadmisibilității cererii de chemare în judecată, excepția ce a fost admisă inițial, dar care, ulterior, a fost respinsă de Tribunal, la rejudecarea cauzei.
 
„HCL nr. 334/2001 avea caracterul unui act administrativ individual prin conținutul său, de aprobare a unui PUD privind amenajarea unei parcări publice, aplicabil unei categorii determinabile de persoane“, au susținut avocații municipalității.
 
Cconform sursei citate, în opini acestora, „cât timp HCL nr. 334/2001 este un act administrativ individual, în mod limpede plângerea prealabilă trebuia formulată în termen de 30 de zile de la momentul la care recurenții-reclamanți au luat cunoștință de existența HCL nr. 334/2001“.
 
„Simplul fapt că la o distanță de aproximativ 6 ani de la momentul emiterii HCL nr. 334/2001 s-a recunoscut printr-o hotărâre judecătorească dreptul de proprietate al recurenților-reclamanti asupra terenului avut în vedere de actul administrativ contestat, nu poate însemna sub nicio formă că acesta a fost adoptat în anul 2001 în mod nelegal“, potrivit www.rolii.ro.
 

„Pârâții aveau cunoștință de existența unui litigiu“

 
Totuși, după deliberări, judecătorii Tribunalului București au decis să le dea dreptate reclamanților.
 
Instanța din București a arătat că prin HCL nr. 351/2018 și, respectiv HCL nr. 155/2019 au fost radiate din inventarul centralizat al muncipiului Constanța terenurile cu suprafețe de 4.266 mp și, respectiv, 1.895 mp, ce aparțineau reclamanților.
 
„Pârâții (nr. Consiliul Local Constanța și Municipiul Constanța) aveau cunoștință de existența unui litigiu cu privire la suprafața de teren cuprinsă în HCL Constanța nr. 334/04.09.2001, nefiind credibilă susținerea că la data adoptării respectivei hotărâri nu aveau cunoștință de acest litigiu“, au arătat judecătorii bucureșteni în Hotărârea nr. 2850/2020.
 
„Mai mult decât atât, pârâții erau obligați să soluționeze cererile de restituire a reclamanților urmând procedura reglementată de Legea 18/1991, iar în cazul în care cererile acestora urmau să fie respinse de comisia municipală constituită în temeiul Legii 18/1991 erau obligați să aștepte soluționarea litigiului ce a făcut obiectul dosarului nr. 6256/2000 aflat pe rolul Tribunalului Constanța“, a mai spus instanța din Capitală.
 
„Contestarea dreptului de proprietate asupra unui teren constituie un motiv pentru temporizarea adoptării oricăror măsuri în legătură cu acel teren întrucât prin pronunțarea unei hotărâri judecătorești care stabilește dreptul de proprietate în favoarea altei persoane atunci dreptul de proprietate al acelei persoane se naște în patrimoniul său la data la care a fost revendicat, în speță la data formulării acțiunii de către reclamanți“, a arătat Tribunalul București.
 
Astfel, continuă instanța, „ca urmare HCL Constanța nr. 334/04.09.2001 a fost lovită de nulitate chiar la momentul adoptării acesteia prin efectul pronunțării sentinței civile 1558/24.09.2007 de către Tribuna lul Constanța“.
 
„Chiar dacă ar fi împărtășită opinia pârâților referitoare la aspectul că hotărârea atacată a fost legală la momentul adoptării, efectul hotărârii judecătorești constă în acee a că pârâții erau obligați să lase în deplină proprietate și folosință terenul reclamanților, HCL Constanța nr. 334/04.09.2001 atacată fiind căzută în desuetudine“, conform Hotărârii nr. 2850/2020.
 
„Ca urmare instanța constată că hotărârea atacată nu mai poate produce nici un efect, reclamanții fiind proprietarii suprafeței de teren de 1.633,10 iar pârâții sunt obligați să respecte dreptul de proprietate al acestora lăsându-le terenul în folosință, astfel încât va dispune anularea HCL Constanța nr. 334/04.09.2001“, potrivit www.rolii.ro.
 
Astfel, Tribunalul București a anulat HCL Constanța ce privește parcarea auto de pe strada Renașterii, din Constanța.
 
Decizia Tribunalului București a fost atacată în recurs, de Consliul Local Constanța și Municipiul Constanța, însă Curtea de Apel București a respins recursul.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Citește și:

Primăria Constanța, obligată în instanță să elibereze autorizația de rezervare pentru un loc de parcare. Procesul nu s-a terminat
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primarul Constanței pierde definitiv procesul pe locurile de parcare pentru persoanele cu dizabilități (MINUTA)

28 Mar 2024 908

Mai mulți investitori voiau să ridice blocuri în zonă Primăria Constanța vrea să exproprieze mai multe terenuri de pe bulevardul Lăpușneanu. A atribuit contractul pentru realizarea documentațiilor!(DOCUMENT)

25 Mar 2024 5404

Un șofer din Constanța cere înapoi taxa pentru locul de parcare din Inel II, până la amenajarea corespunzătoare a parcării! Decizia Curții de Apel (MINUTA)

25 Mar 2024 741

Primarul Municipiului Constanța, Vergil Chițac „Amenajarea de noi locuri de parcare a fost o prioritate a mandatului meu“

23 Mar 2024 452

Imobiliare Constanța George Chendru, fondatorul trupei Pindu, modifică blocul pe care îl ridică pe strada Oslo

20 Mar 2024 558

Primăria Constanța „De-a lungul ultimilor ani s-au căutat mai multe soluții pentru reabilitarea și consolidarea Creșei nr. 6 de pe aleea Topolog“

18 Mar 2024 575

Imobiliare Constanța Un italian vrea să ridice un bloc, pe bulevardul Mamaia, aproape de Delfinariu. Acolo este, în prezent, o parcare

14 Mar 2024 1068

Imobiliare Constanța O nouă autorizație de construire pentru Ivanov Rezidential SRL

13 Mar 2024 600

Investiții Constanța Marco Chim SRL, obligată de Municipalitate să elaboreze un Plan Urbanistic Zonal pentru desființarea Casei Sibiu din Satul de vacanță

12 Mar 2024 899

Parcare supraetajată, construită pe Aleea Argeș în cartierul Tomis Nord din Constanța

12 Mar 2024 621

Anunțul public al Primăriei Constanța Depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu pentru parcarea supraetajată din zona Dacia

07 Mar 2024 540

Constanța Șofer surprins de camerele de supraveghere în timp ce efectua derapaje și întoarceri bruște în parcarea din apropierea plajei Modern (VIDEO)

06 Mar 2024 576

Asfalt Dobrogea SRL a bătut palma cu Primăria Cumpăna. O parcare nouă va fi executată în zona blocurilor ANL (DOCUMENT)

29 Feb 2024 611

Tânăr surprins de polițiști într-o parcare din Constanța cu marfă contrafăcută. I s-a întocmit dosar penal

25 Feb 2024 684

Parcări noi pe bulevardul Tomis?! O cunoscută companie din oraș, proces cu CL Constanța pentru două viitoare blocuri! Decizia Tribunalului (MINUTA)

22 Feb 2024 872